Piata de actiuni din Romania ar trebui sa urce cu aproximativ 50% pentru a reveni la recordurile istorice din 2007, sau, mai exact, la preturile pe care alte burse precum cele din SUA, Germania sau Marea Britanie le-au reatins deja.

Esti interesat(a) de economisire, piete de capital si antreprenoriat? Participa joi, 19 martie, la Forumul Pietei de Capital, conferinta wall-street.ro dedicata investitiilor si plasamentelor in actiuni listate pe bursa. Inscrie-te aici.

O analiza a bancherilor de la Barclays, arata ca bursele din Danemarca, Africa de Sud, Germania si SUA au crescut cel mai fata de maxime si se pot lauda cu aprecieri de doua cifre fata de nivelurile atinse in general in perioada 2006-2007.

Bursa de la Londra reprezinta cea mai recentra intrare in “clubul” pietelor care au reusit sa recupereze pierderile din criza, FTSE 100, principalul indice britanic, fiind in prezent cu 0,3% peste maxime. Pietele din India, Hong Kong si Canada sunt cele care completeaza aceasta lista. “Germania si America sunt pe val datorita revenirii economice, in vreme India spera la reforme politice, sociale si economice sub noua guvernare condusa de Narendra Modi”, a explicat, pentru The Telegraph, Russ Mould, analist in cadrul companiei britanice de servicii financiare AJ Bell.

“Germania si America sunt pe val datorita revenirii economice, in vreme India spera la reforme politice, sociale si economice sub noua guvernare condusa de Narendra Modi

Un alt factor care a ajutat bursa americana sa revina a fost controversatul program de tiparire de bani, sau relaxare cantitativa, prin intermediul caruia au fost au fost injectate miliarde de dolari in economia SUA. Mai exact, banca centrala a cumparat titluri de stat americane cu scopul de a impulsiona consumul si investitiile companiilor, reducand costurile de imprumut ale acestora. Efectul secundar al programului de relaxare cantitativa a fost reprezentat de cresterea bursei americane, deoarece pretul titlurilor de stat a crescut, reducandu-se astfel randamentul acestora si incurajand investitorii sa isi plaseze mai degraba banii in actiuni.

Un program similar tocmai a luat startul saptamana aceasta in Europa, bancile centrale urmand sa cumpere lunar obligatiuni de stat in valoare de 60 mld. euro. Cititi mai mult despre programul de relaxare cantitativa al Bancii Centrale Europene.

Cele mai mari companii romanesti trebuie sa creasca cu 50% pana la maxime. SIF-urile trebuie sa isi tripleze valoarea

Analistii Barclays nu au luat in considerare bursa romaneasca la elaborarea analizei pietelor cele mai apropiate, sau cele mai indepartate de cotatiile maxime, insa un calcul simplu arata ca Romania ar intra cu usurinta in randul tarilor subevaluate din aceasta perspectiva.

BET, indicele Bursei de Valori Bucuresti care urmareste evolutia celor mai tranzactionate 10 actiuni din piata, ar trebui sa urce cu 53,1% fata de nivelul actual pentru a reatinge maximul istoric, de 10.813 puncte inregistrat in vara anului 2007. Diferenta de 53,1% ar plasa Romania in imediata apropiere a unor tari precum Italia sau Rusia in clasamentul Barclays. Italia se afla in prezent cu 46% sub maxime, in vreme ce Rusia are de recuperat o distanta de 55%. Grecia, tara cea mai afectata de criza financiara din ultimii ani, “conduce” topul, cu un ecart de 83% fata de maxime.

Daca ar fi sa luam in calcul si societatile de investitii financiare (SIF) de pe BVB, diferenta fata de maxime devine imensa: 207%. Triplarea cotatiei SIF-urilor este greu de imaginat, o buna parte din brokerii locali fiind de parere ca acestea oricum devenisera supraevaluate in “anii de aur” care au precedat criza financiara globala.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri