Bursa a inchis sedinta de marti in scadere, trasa in jos de Romgaz (SNG), Electrica (EL) si Banca Transilvania (TLV). Totusi, indicele societatilor de investitii financiare a urcat cu 1,5%, sustinut de evolutia Fondul Proprietatea (FP) si a SIF Muntenia (SIF4).

Indicele BET Plus, de referinta, a scazut cu 0,14%, iar BET, al celor mai lichide zece actiuni, cu 0,18%, dupa ce in sesiunea precedenta au crescut cu peste 1%. BET Plus cuprinde cele mai lichide 34 de actiuni din piata reglementata, cu exceptia SIF-urilor si a actiunilor companiilor straine. Tranzactiile cu actiuni au insumat 52,75 milioane de lei (11,97 milioane euro), in crestere de la 45 milioane de lei in sedinta precedenta.
Fondul Proprietatea a fost cel mai tranzactionat emitent, cu transferuri de 18 milioane de lei, urmat de Romgaz, cu un rulaj de 9,55 milioane de lei. Titlurile FP au inchis in crestere cu 0,76%, in timp ce cotatia Romgaz a scazut cu 0,3%, anunta Mediafax.

SIF Muntenia a consemnat al treilea mare rulaj, de 8,26 milioane de lei, asigurat aproape in totalitate de o tranzactie pe piata deal, in valoare de aproximativ 8,02 milioane de lei. Un pachet de 9,9 milioane de actiuni SIF Muntenia, reprezentand 1,22% din capitalul social al companiei, a fost transferat pe piata secundara cu putin inainte de ora 12:00, la un pret de 0,81 lei/actiune, in scadere cu 3,4% fata de inchiderea de luni, de 0,8385 lei/actiune.

Pe piata principal, titlurile SIF Muntenia au inchis in urcare cu 3,16%, la 0,8650 lei/unitate.

Muntenia Invest, administratorul SIF Muntenia, a propus marti actionarilor acordarea de dividende cumulate in valoare de 57,7 milioane de lei (13,1 milioane euro), reprezentand 37,4% din profitul net de anul trecut. Indicele BET NG, al sectorului energetic, a inchis in stagnare, la fel ca si BET XT, care reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

BET BK, care include si companiile straine, a urcat cu 0,38%, sustinut de evolutia actiunilor SIF-urilor si a Erste Group Bank (EBS), care a inchis in crestere cu 2,26%. Tot in sectorul bancar, titlurile Banca Transilvania au scazut cu 1,46%, pe un rulaj de 2,22 milioane de lei, in timp ce actiunile BRD-Societe Generale (BRD) au coborat cu 1,61%, dupa transferuri de aproape 515.000 lei.

In Europa de Vest, principalele actiuni se aflau in crestere la finele sesiunii de la Bucuresti, sprijinite de evolutia institutiilor bancare. Indicele Stoxx Europe 600 a urcat cu 0,4%, dupa ce pe parcursul zilei a scazut cu 0,5%, in contextul in care titlurile companiilor aeriene au coborat abrupt dupa ce o aeronava Airbus 320 apartinand companiei Germanwings, filiala low-cost a Lufthansa, s-a prabusit in sudul Frantei.

Titlurile Lufthansa au inchis pe minus cu 1,5%, recuperand o parte din pierderea de 3,1% inregistrata la putin timp dupa anuntarea accidentului.
Pe marile burse europene, indicele FTSE 100 (Londra) era in stagnare, DAX (Frankfurt) a urcat cu 1,1%, iar CAC 40 (Paris) a crescut cu 0,85%. In Europa Centrala, piata de capital de la Budapesta a avansat cu 1%, cea de la Praga cu 0,3%, in timp ce bursa de la Varsovia a scazut cu 0,2%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri