Fondul Proprietatea (FP) se va lista saptamana viitoare pe segmentul Specialist Fund Market al Bursei din Londra (LSE), reprezentantii FP spunand ca mutarea va fi facuta pentru atragerea unui numar mai mare de investitori si, implicit, pentru imbunatatirea pretului actiunilor. Fie ca listarea va fi facuta pentru atragerea unor plasamente importante din partea marilor investitori straini, sau fie ca va fi facuta pentru facilitarea unui exit pentru unul dintre marii actionari din prezent, Fondul Proprietatea va deveni cel mai mare fond de pe LSE si va avea de concurat cu o serie de fonduri straine, care, spre deosebire de FP, au mizat pe investitii in ultimii ani.

La realizarea materialului au fost luate in calcul cele mai mari cinci companii listate pe segmentul Specialist Fund Market al Bursei din Londra, in functie de capitalizarea pe care o au in aceasta piata.

Fondul Proprietatea

Capitalizare pe BVB: 2,4 mld. euro

Discount fata de VAN*: 26,2%

Evolutie actiuni Fondul Proprietatea

* Calculat avand in vedere cotatiile si VUAN din 31 martie 2015


HarbourVest Global Private Equity

Capitalizare pe LSE: 1,05 mld. euro

Discount fata de VAN*: 15,6%

Evolutie HarbourVest pe LSE in ultimele 12 luniHarbourVest este o companie cu sediul in insula Guernsey (dependenta a coroanei britanice cunoscuta ca un paradis fiscal). HarbourVest este in prezent cel mai mare fond in functie de capitalizare de pe segmentul Specialist Fund Market al Bursei din Londra, pozitie pe care ar urma sa o piarda dupa listarea Fondul Proprietatea.

HarbourVest face plasamente de tip private equity prin intermediul propriilor fonduri din portofoliu. Valoarea activelor nete ale HarbourVest ajungea la 1,16 mld. dolari la sfarsitul lui 2014, actiunile companiei tranzactionandu-se la un discount fata de VAN in medie 25%.

Administratorii HarbourVest spun ca 50% din active sunt investite in companii aflate in faza de crestere (growth phase), 25% in companii mature, iar 25% sunt reprezentate de plasamente in companii aflate in faza initiala de atragere a investitiilor. Circa 68% din plasamentele HarbourVest sunt in SUA, 21% in Europa, restul reprezentand investitii pe alte continente.

*Calculat avand in vedere cotatiile si VUAN din 31 martie 2015

NB Private Equity Partners

Capitalizare pe LSE: 594,6 mil. euro

Discount fata VAN*: 22%

NB Private Equity Partners (NBPE) este o companie inchisa de investitii detinuta de americanii de la Neuberger Berman Group –companie financiara care pana la criza din 2008 a fost controlata de gigantul Lehman Brothers.

La sfarsitul anului trecut, valoarea activelor nete ale NB Private Equity Partners era de 694,8 mil. dolari. Compania a facut 42 de investitii directe in 2014 in valoare de 283, 9 mil. dolari. Intr-o scrisoare adresata actionarilor la sfarsitul lui 2014, presedintele NBPE a subliniat ca in ciuda unui an pozitiv, board-ul se va concentra pe reducerea discountului fata de VAN, considerat prea mare.

*Calculat avand in vedere cotatiile si VUAN din 31 martie 2015

Doric Nimrod Air Two Limited

Capitalizare pe LSE: 583,4 mil. euro

Discount fata de VAN*: N/A

Doric Nimrod Air Two Limited (DNA2) este o companie inregistrata in Guernsey si administrata de nemtii de la Doric. Spre deosebire de majoriatea fondurilor listate pe Specialist Fund Market, DNA2 nu face plasamente clasice, ci se concentreaza doar pe obtinerea unor randamente de pe urma achizitionarii, leasing-ului si vanzarii aeronavelor de tip Airbus A380-800.Principalul client este compania Emirates Airlines din Dubai (EAU).

Din cauza ca investeste doar in aeronave, Doric Nimrod Air Two Limited nu isi publica la intervale regulate o valoare a activului net, astfel ca discountul la tranzactionare nu poate fi calculat.

Blue Capital GLBL Reinsurance

Capitalizare pe LSE: 411 mil. euro

Discount fata de VAN*: 4,5%

Blue Capital GLBL Reinsurance este o companie de investment management care vinde produse de investitii bazate pe reasigurari de catastrofa. Blue Capital este plaforma de asset management controlata de asiguratorul global Montpelier (listat pe Bursa din New York).

*Calculat avand in vedere cotatiile si VUAN din 31 martie 2015

Blackstone / GSO Loan Financing

Capitalizare pe LSE: 308,9 mil. euro

Premium fata de VAN*: 2,7%

Evolutie Blackstone GSO pe LSEBlackstone GSO este singurul fond din top 5 listat pe Specialist Fund Market care se tranzactioneaza la un premium fata de valoarea activului net. Blackstone GSO este unul dintre fondurile gigantului financiar american Blackstone, listat si pe Bursa din New York.

Fondul investeste in asa-zise “floating rate senior secured loans” - instrumente financiare complexe bazate pe credite acordate de banci si asiguratori unor companii cu situatii financiare nu tocmai bune. Datorita gradului de risc peste medie, aceste instrumente financiare ofera in general randamente ridicate si foarte ridicate.

*Calculat avand in vedere cotatiile si VUAN din 27 februarie 2015

Sursa grafice: LSE, WSJ

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri