Ministerul Finantelor va infiinta un grup de lucru format din reprezentanti ai ministerului, specialisti din mediul de afaceri si din piata de capital romaneasca, care sa evalueze in vederea listarii circa 1.200 de companii unde statul este inca actionar majoritar, a declarat Dragos Andrei, consilier de stat in cadrul Cancelariei primului-ministru, prezent la listarea Fondul Proprietatea (FP) pe Bursa din Londra (LSE).

“Am avut marti o discutie cu domnul Eugen Teodorovici (n.red. ministrul Finantelor) si va pot spune ca in saptamanile urmatoare va fi creat un grup de lucru format din mai multi specialisti romani, din comunitatea de afaceri, din piata de capital si oameni cu experienta internationala, care vor evalua 1.200 de companii unde statul este majoritar pentru a vedea care sunt eligibile pentru o listare pe Bursa de Valori Bucuresti, si care, probabil ulterior, sa fie listate secundar si pe o bursa internationala”, a mentionat Dragos Andrei, care ocupa totodata si functia de reprezentant al Romaniei in cadrul Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).

Misu Negritoiu, presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), afirmase marti ca listarea la bursa a unui numar de 15 companii, privatizate sau neprivatizate inca, la care statul are participatii minoritare sau majoritare sau care sunt deja listate, dar la care poate fi crescuta emisiunea, ar putea varsa in conturile Trezoreriei peste 1 miliard euro.

Stiu sigur ca Aeroportul Bucuresti se va lista si la fel si Portul Constanta, iar Hidroelectrica este un IPO pentru anul viitor - Dragos Andrei, consilier de stat in cadrul Cancelariei primului-ministru

Electrica (EL), Nuclearelectrica (SNN) si Romgaz (SNG) sunt ultimele trei companii pe care Guvernul le-a adus pe Bursa de Valori Bucuresti, cea mai recenta listare avand loc in vara anului trecut (Electrica). Anul acesta insa nu este asteptata listarea niciunei companii de stat pe BVB, in conditiile in care Hidroelectrica, compania care avea cele mai mari sanse sa realizeze un IPO, se afla inca in insolventa.

“Stiu sigur ca Aeroportul Bucuresti se va lista si la fel si Portul Constanta, iar Hidroelectrica este un IPO pentru anul viitor. (…) Nu pot da detalii despre sectoarele in care se afla cele 1.200 de companii mentionate anterior, insa pot spune doar ca grupul de lucru va adresa intregul spectru de companii unde statul este inca majoritar si vor identifica companiile ce se pot lista pe Bursa de Valori Bucuresti”, a mai adaugat consilierul de stat al premierului.

Dragos Andrei a fost prezent miercuri la listarea Fondul Proprietatea pe Bursa din Londra. Imediat dupa inceperea tranzactionarii la Londra, pretul unui GDR Fondul Proprietatea (un GDR inglobeaza 50 de actiuni FP) a ajuns la 11,48 dolari, in vreme ce valoarea totala a tranzactiilor a depasit 9,2 mil. dolari.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri