Actionarii Antibiotice Iasi au aprobat acordarea de dividende in valoare totala de 15,74 milioane lei (3,55 milioane euro), jumatate din profitul pe 2014, din care 8,35 milioane lei ii va reveni actionarului majoritar al de producatorului de medicamente, Ministerul Sanatatii.

Actionarii vor incasa astfel un dividend brut de 0,02345 lei/actiune, cu 1,86% peste dividendul de anul trecut, de 0,02302 lei/actiune, iar plata se va efectua de la 1 octombrie, potrivit unui comunicat remis Bursei de Valori Bucuresti (BVB). Restul actionarilor, persoane fizice si firme, vor incasa 7,39 milioane lei, iar 15,15 milioane lei din profitul net, de 31,13 milioane lei, vor reprezenta surse proprii de finantare si alte repartizari de profit prevazute de lege, scrie Mediafax.

Participantii la capitalul producatorului de medicamente au avizat situatiile financiare aferente anului trecut, precum si bugetul de venituri si cheltuieli pentru acest an. Antibiotice Iasi a raportat pentru anul trecut un profit net de 31,14 milioane de lei (7 milioane euro), in scadere usoara de la 31,4 milioane de lei in anul precedent. Pentru acest an, compania estimeaza o scadere cu 31,7% a profitului net, la 21,26 milioane de lei (4,8 milioane euro), pe fondul majorarii cheltuielilor cu circa 6%.

Veniturile din vanzari sunt prognozate la 323 milioane de lei (73 milioane euro), in crestere cu 1,3% de la 318,9 milioane de lei in 2014. Conducerea companiei a bugetat pentru acest an cheltuieli pentru investitii in valoare de 39,78 milioane de lei (aproape 9 milioane euro). Totodata, actionarii au aprobat modificarea componentei Consiliului de Administratie, fiind revocat Valentin Radu din functia de presedinte al CA ca urmare a pensionarii, iar in locul sau a fost ales Iavor Ionut Sebastian, candidat propus de Ministerul Sanatatii.

Acestia au avizat prelungirea cu un an a perioadei pentru un plafon multiprodus in valoare de 60 milioane lei contractat de la EximBank, precum si a garantiei de stat aferente, de 10 milioane lei, si mentinerea garantiilor cu care compania a girat pentru finantarea primita pe durata prelungirii. Statul controleaza, prin Ministerul Sanatatii, 53,02% din actiunile Antibiotice Iasi, iar SIF Oltenia are 12,02% din titluri. Printre investitorii cu detineri de peste 2% se mai numara fondul de investitii Boardhurst Investments, cu o participatie de 4,2%, si SIF Banat-Crisana, cu 2,11%.

Companiile de pe bursa au...
Citeste si: Companiile de pe bursa au anuntat deja dividende de peste 1 mld. lei

Actiunile Antibiotice sunt listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) din 1997. Titlurile producatorului de medicamente au inchis sedinta bursiera de miercuri la pretul de 0,5835/pe actiune, in stagnare fata de referinta. La aceasta cotatie, capitalizarea companiei este de 391,72 milioane lei (89 milioane euro).

Sursa foto: Medicamente, Shutterstock.com


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Ce companii farmaceutice si-au rasplatit cel mai bine actionarii dupa criza