In aceste conditii, valoarea cumulata a obligatiunilor europene a scazut joi seara la 5.750 de miliarde de euro, cel mai redus nivel atins dupa 4 martie, potrivit datelor Bank of America Merrill Lynch. Randamentul obligatiunilor germane pe termen de 10 ani a inregistrat cea mai mare crestere pe parcursul a doua zile dupa noiembrie 2011, in urma datelor privind stabilizarea preturilor de consum din zona euro, in aprilie, dupa mai multe luni de scadere.

"Randamentele au ajuns la niveluri la care niciun investitor nu doreste sa investeasca pe termen lung. Niciodata nu mi s-a parut rezonabil ca doar pentru ca BCE cumpara obligatiuni randamentele trebuie sa fie blocate la pamant", a spus Peter Jolly, director la National Australia Bank, in Sydney.

In aceste conditii, randamentul obligatiunilor germane cu scadenta de 10 ani a crescut cu 0,2 puncte procentuale pe parcursul a doua sedinte, pentru a inchide joi la 0,37%, cu mult peste nivelul fara precedent de 0,049% atins pe 17 aprilie.

Programul BCE de suplimentare a lichiditatilor cu 1.100 miliarde de euro pana in septembrie 2016 da motiv investitorilor din Europa sa evite obligatiunile guvernamentale, a declarat Steven Wieting, director pentru investitii la nivel global la divizia de private banking a Citigroup. Wieting a spus miercuri ca banca a redus fondurile alocate obligatiunilor germane, in favoarea titlurilor americane de Trezorerie, in cazul scandentelor de 5-7 ani.

Citeste si:

"Nu exista niciun motiv sa acceptam randamente negative, asa cum fac investitorii institutionali", a spus Wieting. El a aratat ca efectul programului european de suplimentare a lichiditatilor poate fi observat prin analizarea experientei Statelor Unite din ultimii patru ani, perioada in care masurile record de stimulare au marit preturile actiunilor si ale obligatiunilor companiilor si au scumpit obligatiunile guvernamentale.

"Piata s-a asteptat prea mult ca randamentele obligatiunilor germane sa ajunga la zero, ca efect al achizitiilor de obligatiuni ale BCE. Am ajuns la niveluri la care investitorii gandesc ca riscul asumat nu mai aduce profit", a spus Roger Bridges, director pentru strategie globala in domeniul dobanzilor si valutelor la Nikko Asset Management Australia.

Bill Gross, care pana in septembrie 2014 a condus PIMCO, cel mai mare fond de obligatiuni la nivel mondial, a numit obligatiunile germane pe 10 ani ca fiind plasamente pe termen scurt. Gross conduce in prezent Janus Capital Group,

Seful DoubleLine Capital, Jeffrey Gundlach, a afirmat, marti, ca se gandeste sa faca un plasament mare impotriva obligatiunilor germane, pentru a se alatura unui numar tot mai mare de manageri de fonduri care pariaza in acest fel. Wieting a spus la randul sau ca investitorii ar trebui sa evite sa cumpere obligatiuni guvernamentale europene ci sa mearga in schimb sa se imprumute pe piata din regiune.