Acest articol face parte din campania "Academia broker", un proiect editorial care isi propune sa aduca un plus de educatie si detalii despre o piata financiara mult prea des privita cu indoiala de catre romani

Actiunile

Actiunile

Ce sunt?

Explicate in cel mai simplu mod, actiunile reprezinta o mica parte dintr-o companie si ofera asfel posibilitatea oricarei persoane sa detina o companie, sau o “felie” din ea. Mai important este insa faptul ca orce proprietar de actiuni are dreptul la o parte din profitul companiei, care se distribuie actionarilor prin intermediul dividendelor, si are dreptul sa voteze cu acea actiune. Cu cat mai multe actiuni, cu atat mai multe voturi si, implicit, mai multa putere in companie.

Daca o companie da faliment sau se lichideaza, proprietarii de actiuni isi vor primii bani dupa ce datoriile catre creditori si detinatorii de obligatiuni sunt achitate.

Obiective si riscuri

Pe termen lung, nicio alta investitie traditionala nu ofera castiguri mai bune la riscuri rezonabile. Istoric vorbind, actiunile aduc randamente de 11-12% pe an si depasesc alte titluri de valoare mai sigure, precum obligatiunile. De mentionat si faptul ca actiunile ofera protectie impotriva unei inflatii moderate.

Riscurile asociate actiunilor variaza destul de mult si in general depind de companie si sectorul de activitate al acesteia. Actiunile sunt in general recomandate persoanelor cu un apetit de risc cel putin moderat.

Cum se pot cumpara si vinde

Actiunile pot fi cumparate doar prin intermediul firmelor de brokeraj autorizate pe bursa unde acestea se tranzactioneaza. Investitorii pot alege sa le cumpere direct, printr-o platforma online de tranzactionare, sau prin intermediul unui broker.

Plusuri

  • Se pot cumpara si vinde in general foarte usor
  • Datorita exploziei internetului, este foarte usor sa gasiti informatii despre companiile listate si astfel va puteti face propriile analize
  • Numeroase optiuni din care sa alegeti, in special daca nu va limitati doar la piata romaneasca
  • Randamente peste medie

Minusuri

  • Exista mereu riscul ca actiunea pe care ati cumparat-o sa scada, iar astfel investitia dumneavoastra sa se devalorizeze sau chiar sa isi piarda aproape toata valoarea.
  • Actiunea cumparata este la fel de buna precum compania pe care o reprezinta. Daca cumparati actiunile unei companii slabe, veti avea randamente slabe sau chiar pierderi.
  • In piata romaneasca exista cazuri cand ati putea sa va confruntati cu riscul lichiditatii. Mai exact, daca cumparati actiunile unei companii rar tranzactionata pe bursa, s-ar putea sa aveti probleme sa le vindeti la un pret bun atunci cand vreti sa va incasati banii.

Fonduri mutuale (fonduri deschise de investitii)

Fonduri mutuale (fonduri deschise de investitii)

Ce sunt

Daca sunteti o persoana care doreste sa investeasca, dar care totodata nu vrea, sau nu are timp sa analizeze si sa urmareasca o companie, sau care pur si simplu se teme de riscurile ce le implica tranzactionarea unor instrumente financiare, atunci fondurile mutuale reprezinta cea mai buna optiune pentru dumneavoastra.

Un fond mutual reprezinta practic un mare grup de persoane si banii pe care acestia sunt dispusi sa ii investeasca. Acest vehicul este condus de un administrator de fond, care ia deciziile ce vizeaza actiunile companiilor in care sunt plasati banii, sau instrumentele financiare in care sumele vor fi investite. In functie de cati bani ati investit veti detine un anumita parte din respectivul fond, sau, mai exact, un numar de unitati de fond.

Obiective si riscuri

In general investitorii ar trebui sa cumpere fonduri mutuale doar cand vor sa faca plasamente pe termen lung. Partea buna a fondurilor este ca obiectivele acestora se schimba de la fond la fond, oferindu-va posibilitatea sa va plasati banii in instrumente financiare riscante sau foarte sigure, dar si in instrumente financiare la care in mod normal v-ar fi foarte greu sa ajungeti ca simplu investitor persoana fizica (titluri de trezorerie, anumite actiuni straine, etc).

Cum cumperi si vinzi

Majoritatea fondurilor pot fi cumparate prin intermediul bancilor si firmelor de brokeraj. De altfel, bancile locale sunt totodata si cei mai mari administratori de fonduri din Romania. Exista insa si numerosi administratori de fonduri independenti, a caror oferta poate uneori sa fie mai diversificata. Pentru mai multe informatii legate de administratorii de fonduri locali puteti accesa website-ul Asociatiei Administratorilor de Fonduri.

Plusuri

  • Indiferent de cat de putini bani investiti, veti detine indirect mai multe companii (in cazul in care vorbim de un fond de actiuni). In alte cuvinte, veti avea instant o investitie diversificata.
  • Nu este nevoie sa investiti toti banii intr-o singura transa, fiind chiar recomandat sa faceti plasamente lunare sau la intervale regulate de timp.
  • Banii va sunt administrati de un manager profesionist. Avand in vedere acest lucru, cel putin teoretic ar trebui sa inregistrati randamente mai mari decat cele pe care le-ati avea daca ati fi incepator si ati investi pe cont propriu.
  • Puteti adauga oricand bani la investitia initiala si, in general, va puteti retrage oricand banii fara costuri suplimentare.

Minusuri

  • Istoria arata ca putine fonduri reusesc sa depaseasca performante indicilor din piata in care investesc (precum BET sau BET-XT pe Bursa de Valori Bucuresti).
  • Administratorii de fond trebuie platiti intr-un fel sau altul, asa ca acestia va vor percepe in anumite cazuri comisioane de administrare.
  • Veti plati comisioane de administrare indiferent daca fondul va aduce castiguri sau pierderi.

Fonduri inchise de investitii

Fonduri inchise de investitii

Ce sunt

Un fond inchis de investitii emite un numar fix de actiuni (sau unitati de fond) care reprezinta un portofoliu de titluri detinute administrator. Actiunile fondului sunt in general tranzactionate pe bursa la fel ca actiunile oricarei alte companii, dar se deosebesc de acestea prin faptul ele reprezinta un portofoliu de titluri, la fel ca si in cazul fondurilor deschise. Totusi, spre deosebire de fondurile deschise, pretul din piata al actiunilor unui fond inchis este determinat de cerere si oferta, si nu de valoarea activelor nete - VAN (valoarea instrumentelor financiare detinute de fond).

Obiective si riscuri

Obiectivele fiecarui fond variaza foarte mult, asa ca cel mai bine este sa cititi prospectul acestora – adica documentul emis la momentul lansarii fondului, in care sunt oferite toate detaliile ce tin de acesta.

Cum cumperi

Actiunile sau unitatile unui fond de investitii inchis pot fi cumparate direct de pe bursa, prin intermediul unui broker, la fel ca oricare alta actiune normala. De asemenea, inainte de lansare, de obicei un fond inchis trece printr-o perioada de cateva zile sau saptamani in care accepta subscrieri de la investitori si in care aproape oricine poate cumpara unitati de fond direct de la administrator.

Plusuri

  • Titlurile fondurilor inchise se pot cumpara foarte usor direct de pe bursa.
  • Fondurile investesc de obicei in sute de companii, asa ca investitia dumneavoastra va fi diversificata.
  • Chiar daca nu este o regula, fondurile inchise pot aduce randamente mai mari decat cele deschise.

Minusuri

  • Uneori, diversificarea execesiva s-ar putea sa aduca evolutii mediocre pentru fond si, implicit, pentru cei care investesc in acestea.
  • Pretul unui fond inchis nu este exclusiv legat de performanta actiunilor sau a celorlalte active din portofoliul fondului, asa ca pot aparea situatii (destul de dese) in care un fond se tranzactioneaza la un discount fata de VAN.

Obligatiuni corporative

Obligatiuni corporative

Ce sunt

Similare unui imprumut acordat de o banca, obligatiunile corporative reprezinta titlurile emise de o companie care vrea sa imprumute bani. Cand cumparati o obligatiune, imprumutati practic bani unei companii pentru o perioada de timp presabilita (denumita si “maturitate”). Compania va va plati ulterior o dobanda in fiecare luna (denumita si “cupon”), iar la maturitate va rascumpara obligatiunea. Valoarea unei singure obligatiuni este stabilita de compania care o emite. Cand emit obligatiuni (operatiuni numite si “emisiuni de obligatiuni”), companiile stabilesc valoare nominala a unui astfel de titlu. Nu rar, valoarea unei obligatiuni poate fi prohibitiva pentru un simplu investitor persoana fizica (100.000 euro/titlu in cazul obligatiunilor emise in 2013 de Raiffeisen Bank Romania).

Obiective si riscuri

Obligatiunile corporative ofera randamente mai mari decat obligatiunile de stat, pentru ca au un pericol de default (cazul in care compania nu le poate rascumpara la data maturitatii) mai mare. Obligatiunile coroporative rareori va vor aduce castiguri spectaculoase, insa pot fi privite ca o buna solutie pentru cei care vor sa faca investitii relativ sigure si in acelasi timp sa beneficieze un venit constant.

Riscurile obligatiunilor depind in intregime de compania care le emite. Daca compania da faliment, cel mai probabil veti pierde cel putin o parte din banii pe care i-ati investit.

Cum cumperi si vinzi

Obligatiunile pot fi cumparate prin intermediul brokerilor, al bancilor sau prin intermediul altor companii de intermediere financiara. Cel mai bine este sa cumparati obligatiuni atunci cand dobanzile bancare sunt relativ mari.

Plusuri

  • Majoritatea obligatiunilor corporative ofera dobanzi mai mari decat cele intalnite in cazul obligatiunilor si titlurilor de stat, riscurile fiind doar putin mai mari.
  • Riscul de a va pierde investitia initiala este relativ mic daca inainte de a face un plasament verificati compania care emite respectiva obligatiune.

Minusuri

  • Castigurile din obligatiunile corporative sunt taxate ca oricare alt venit.
  • Obligatiunile ofera o slaba protectie impotriva inflatiei avand in vedere ca valoarea cuponului este in general fixa si ramane aceeasi pana la maturitate.
  • In Romania, oferta de obligatiuni corporative este scazuta, iar adesea titlurile sunt emise la preturi prohibitive pentru un simplu investitor persoana fizica.

Foto: Mediafax

Obligatiuni de stat (titluri de stat/de trezorerie)

Obligatiuni de stat (titluri de stat/de trezorerie)

Ce sunt

Obligatiunile de stat sunt emise de o tara care, ca si in cazul unei companii, vrea sa imprumute bani. Datorita faptului ca au in spate puterea unei tari de a emite pur si simplu moneda, sau de a incasa taxe, aceste sunt in general vazute ca titluri fara risc, sau cu riscuri foarte reduse de default.

Obiective si riscuri

Titlurile de stat sunt in general folosite de investitori ca refugii in perioadele in care bursele scad. Din cauza ca au riscuri foarte reduse, randamentele aduse de aceste obligatiuni sunt de asemenea mici. Ca regula generala, pretul obligatiunilor de stat crete cand dobanzile bancare scad, si scad cand dobanzile bancare cresc. Din acest motiv, cel mai bine este sa aveti bani in titlurile de stat atunci cand dobanzile bancare sunt mari.

Cum cumperi si vinzi

Titlurile de stat pot fi cumparate prin intermediul bancilor, insa in Romania statul rareori a facut emisiuni adresate populatiei, bancile ramanand cei mai mari cumparatori. Trezorerie romana anuntase ca in prima parte a acestui an va face o emisiune de obligatiuni dedicata persoanelor fizice, acestea urmand sa fie vandute fara comisioane suplimentare prin intermediul bancilor si al brokerilor.

Plusuri

  • Obligatiunile de stat sunt in general considerate instrumente financiare cu risc zero.
  • Statele se imprumuta constant, asa ca in general piata titlurilor de stat nu duce lipsa de oferta.
  • In Romania, investitiile in titluri de stat nu sunt impozitate.

Minusuri

  • Randamente scazute in comparatie cu celelalte optiuni de investitie prezentate anterior.
  • Dificil de accesat pentru pentru investitorii care nu dispun de sume mari de bani.