Fondurile de pensii deservesc 6,5 milioane de salariati romani, pentru care au adus rezultate investitionale remarcabile. O analiza a datelor publicate de ASF si administratori ne permite sa vedem care sunt cele mai importante actiuni din portofoliile fondurilor de pensii, dar si evolutia detinerilor acestora pe Bursa, precum si principalele sectoare economice de interes.

Fondul Proprietatea, Romgaz, Banca Transilvania, OMV Petrom, Electrica, Transgaz si Transelectrica sunt companiile in care fondurile de pensii private au investit cele mai mari sume pana in prezent, potrivit datelor centralizate de APAPR, de la administratori. De altfel, aceste 7 actiuni sunt nelipsite in portofoliile tuturor celor 17 fonduri de pensii (7 fonduri obligatorii – Pilonul II si 10 fonduri facultative – Pilonul III), potrivit aceleiasi analize.

Top 10 detineri ale fondurilor de pensii (PII +PIII) la BVB la finele lui 2014 (mil. lei)
Loc Emitent TOTAL
1 Fondul Proprietatea 639,1
2 Romgaz 497,3
3 Banca Transilvania 430,2
4 OMV Petrom 354,5
5 Electrica 278,7
6 Transgaz 261,1
7 Transelectrica 170,2
8 BRD-GSG 169,3
9 SIF5 Oltenia 144,1
10 SIF2 Moldova 78,0

Topul detinerilor este completat de BRD, SIF-uri, Zentiva si Bursa de Valori de la Bucuresti. Cu alte cuvinte, interesul fondurilor de pensii private vizeaza in general sectoarele financiar, energetic si farmaceutic. Fondurile de pensii private ajunsesera la finele anului trecut la detineri totale in valoare de 753 mil. EUR in 35 de companii romanesti listate la BVB, suma care, sfarsitul primului trimestru din 2015, a trecut de 820 mil. EUR, conform calculelor APAPR, ceea ce reprezinta de patru ori mai mare decat la finele anului 2012.

Odata cu cresterea contributiilor virate in sistem, dar si a randamentelor investitionale obtinute, majorarea activelor fondurilor de pensii le-a permis acestora sa-si sporeasca substantial rolul pe piata de capital si, prin finantarea companiilor romanesti, in economia reala.

In prezent, fondurile de pensii private investesc aproximativ 20% din activele de aproape 5 miliarde EUR in actiuni listate, marea majoritate a acestora (cca. 85%) fiind actiuni romanesti de la BVB si restul de 15% actiuni straine (diferite piete UE). De la lansare si pana la finele primului trimestru din 2015, fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) au obtinut un randament mediu anualizat de 11%, iar cele facultative (Pilonul III) de 8,1%.