Nu toti analistii se grabesc sa laude Banca Transilvania: ungurii de la Concorde, neimpresionati de cresterea profitului

Recent intrati oficial pe piata de capial romaneasca, maghiarii de la Concorde Securities, cea mai mare firma de brokeraj din Ungaria, se declara mai degraba dezamagiti de recentele rezultate financiare anuntate de Banca Transilvania (TLV), in prezent cea mai bine vazuta institutie de credit listata pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB).

Banca Transilvania si-a publicat saptamana trecuta rezultatele financiare pe trimestrul I, anuntand un profit net de 151,52 milioane lei (34,4 mil. euro), in crestere cu 46,5% fata de cel din perioada similara de anul trecut. De asemenea, veniturile operationale au urcat cu 29,1%, pana la 548,2 mil. lei y/y.

“Vedem oarecum negativ rezultatele avand in vedere ca banca a avut castiguri nete din dobanzi in scadere, in vreme ce provizioanele de risc nu s-au redus pe masura asteptarilor”, spun analistii Concorde Securities.

Cifrele Banca Transilvania

  • Recomandare Concorde: Overweight (Suprapondere)
  • Ultimul pret: 2,45 lei/actiune
  • Minim/maxim ultimele 52 zile: 1,569 lei - 2,549 lei
  • Capitalizare: 6,39 mld. lei
  • Lichiditate medie zilnica (12 luni): 2,8 mil. lei

Banca Transilvania a avut castiguri nete din dobanzi in scadere cu 8%, de 253,8 mil. lei in T1, iar cheltuielile cu provizioane au crescut cu 39,3%, la 142,2 mil. lei, ajungand astfel la un sold de 2,38 mld. lei, reprezentand 11,8% din totalul creditelor. “Chiar si asa insa, este prea devreme sa vorbim despre un anumit trend in rezultatele financiare, asa ca ramanem la parerea ca valoarea fundamentala a Bancii Transilvania ar trebui sa urce in continuare in special datorita preluarii Volksbank”, adauga analistii Concorde.

Vedem oarecum negativ rezultatele avand in vedere ca banca a avut castiguri nete din dobanzi in scadere, in vreme ce provizioanele de risc nu s-au redus pe masura asteptarilor

Citeste si:
Liderul brokerilor maghiari intra pe Bursa de Valori Bucuresti
Concorde Securities, liderul...
Citeste si:
Cum sa scapi de durerea de stomac: 5 solutii rapide
Cum sa scapi de durerea de...

Casa de brokeraj are o recomandare pozitiva de “overweight” (“suprapondere”) pentru titlurile Bancii Transilvania. Pretul tinta stabilit de maghiari pentru actiunile TLV este de 2,3 lei, insa acesta se afla in curs de revizuire.

“Castigurile nete din dobanzi au scazut cu 10,5% fata de trimestrul anterior, in vreme ce marjele bancii au scazut de asemenea de la 326 bps in trimestrul anterior, la 283 bps in T1 2015. Declinul castigurilor din dobanzi era oarecum anticipat avand in vedere ca marjele TLV in trimestrele anterioare erau mai mari decat al celorlalte banci, insa deteriorarea situatiei a fost totusi peste asteptari”, spun analistii Concorde.

Banca Transilvania date financiare

Rezultatele pe T1 ale Bancii Transilvania au fost in general bine vazute in piata saptamana trecuta, actiunile inregistrand joi o crestere de 1,2% (bursa a fost inchisa vineri). In prima sedinta de tranzactionare de saptamana aceasta, TLV a castigat inca 0,7%, ajungand la un pret de 2,467 lei/unitate. Avand in vedere aceasta cotatie, banca este evaluata pe Bursa de Valori Bucuresti la 6,39 mld. lei.

Citeste si:
De ce ai ține banii în bancă când titlurile de stat sunt investiția...
De ce ai ține banii în bancă...

Actiunile Bancii Transilvania au crescut puternic luna trecuta, ajungand la un plus de 16,6% - cea mai buna evolutie de pe BVB in aprilie, luand in calcul doar actiunile lichide.

Sursa tabel: Concorde Securities

Foto: Mediafax

Citeste si:
Soluția lansată de BT pentru medicii care vor să ofere consultații...
Soluția lansată de Banca...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri