Analistii Concorde Securities, cea mai mare firma de brokeraj din Ungaria, anticipeaza ca Electrica (EL) si Transelectrica (TEL) au un potential de crestere pe bursa de 24%, respectiv 17,2%. Restructurarea bilantului, in cazul Transelectrica, si achizitia participatiilor minoritare din subsidiare, in cazul Electrica, sunt principalele motive care au determinat optimismul maghiarilor.

Electrica – Compania va cumpara in 2015 subsidiarele de la Fondul Proprietatea

Concorde a dat un pret tinta de 14,5 lei in cazul Electrica, cu 24% peste cotatia de 11,7 lei care se inregistra la mijlocul sedintei de marti. Titlurile EL au recomandarea “overweight” (“suprapondere”) .

“Ne mentinem parerea pozitiva pe termen lung despre Electrica, in ciuda faptului ca societatea opereaza intr-o piata plina de provocari din cauza riscurilor de reglementare. Afacerile de baza ale companiei par sa ramana stabile si credem ca Electrica va putea sa isi mentina profitul solid in urmatorii ani. Mai mult decat atat, credem ca cresterea neorganica a Electrica ar putea duce la o crestere semnificativa fata de preturile actuale”, spun analistii casei de brokeraj.

  • Pret tinta: 14,5 lei
  • Estimare: scaderea marjelor din segmentul de furnizare
  • Estimare: Electrica cumpara de la Fondul Proprietatea actiunile de la subsidiare in 2015
  • Segmentele externe de mentenanta a retelei electrice vor fi externalizate, vandute sau vor intra in faliment

Acestea anticipeaza totodata ca Electrica va cumpara anul acesta participatiile minoritare detinute de Fondul Proprietatea (FP) la cele patru subsidiare.

“Credem ca Electrica si Fondul Proprietatea vor relua negocierile pentru subsidiare, chiar daca in prezent acestea par sa nu fi avut vreun rezultat. Presupunem in continuare ca Electrica va putea sa cumpere participatiile minoritare pana la sfarsitul anului, insa ne-am schimbat parerea cu privire la pretul platit. Anticipam ca tranzactia se va face la un nivel de pret in functie de valoarea activelor nete (VAN) stabilit de un evaluator independent”.

Luna trecuta, Electrica a incetat negocierile cu Fondul Proprietatea (FP) pentru achizitia participatiilor minoritare ale FP la mai multe dintre filialele Electrica, intrucat cele doua parti nu s-au inteles asupra pretului. Fondul Proprietatea detine cate 22% din actiuni la cele patru subsidiare ale Electrica: Electrica Distributie Muntenia Nord, Electrica Distributie Transilvania Sud, Electrica Distributie Transilvania Nord si Electrica Furnizare.

Acestia nu se asteapta ca segmentul de furnizare al Electrica sa isi mentina marjele foarte mari din 2014 (5,5%), insa chiar si asa procentul va ramane peste nivelul mediu istoric de 2%.

Analistii si-au actualizat estimarile cu privire la impactul segmentelor externe de mentenanta a retelei electrice asupra profitului inainte de dobanzi si taxe (EBIT). “Anterior anticipasem ca acestea nu vor mai opera in 2015, si ca astfel nu vor mai afecta EBIT la fel de mult ca in 2014 (102 mil. lei). Totusi, dupa ce am discutat cu managerii companiei, ne asteptam ca acest segment sa aiba un efect negativ de 30 mil. lei asupra EBIT”, spune Daniel Tunkli, analistul Concorde responsabil de Electrica.

Concorde se asteapta astfel ca Electrica sa vanda sau sa declare falimentul acestora, pentru a reduce costurile si impactul respectivelor segmente asupra rezultatelor financiare incepand cu anul 2016.

Transelectrica – Restructurarea datoriilor, cel mai usor mod de a creste valoare companiei pentru actionari

In cazul Transelectrica, Concorde are un pret tinta de 34 lei, cu 17,2% peste valoarea la care se tranzactionau marti actiunile transportatorului de electricitate (29 lei). “In prezent anticipam ca profitul Transelectrica va ramane stabil in urmatorii ani, insa la un nivel sub cel inregistrat in 2014”. De asemenea, rata de distributie a profitului este asteptata sa ramana la circa 75% in anii care vor urma.

  • Pret tinta: 34 lei
  • Estimare distributie profit: 75%
  • Tarifele de transport vor continua sa creasca
  • Estimare: statul vinde inca 8% din Transelectrica

Profitul Transelectrica a urcat anul trecut cu 84,1%, pana la 370 mil. lei (83,3 mil. euro) – cel mai mare din istoria companiei, in vreme ce veniturile au avut o crestere de aproape 14%, la 2,82 mld. lei (635 mil. euro). Evolutia a venit in contextul cresterii tarifelor de transport al energiei.

“Cel mai usor mod de a creste valoarea companiei pentru actionari este restructurarea bilantului. In prezent, 74% din datoriile Transelectrica reprezinta expunere in euro. In aceste conditii credem ca este foarte pozitiv faptul ca managementul e dispus sa emita o noua emisiune de obligatiuni denominate in lei, diluandu-se astfel datoriile in euro”, se mentioneaza intr-un raport al Concorde.

In ceea ce priveste tarifele de transport, motorul profitului record din 2014, analistii maghiari se asteapta ca acestea sa urce in continuare dupa cresterea anuala medie de 6% inregistrata din 2008 si pana in prezent.

Nu in ultimul rand, analistii Concorde anticipeaza ca statul roman va vinde din nou 8% din actiunile Transelectrica, din moment ce o astfel de tranzactie ii va permite sa ramana in continuare actionarul majoritar al transportatorului de electricitate (statul controleaza in prezent 58,6% din TEL).

Foto: Shutterstock / High voltage post

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri