Societatile de investitii financiare (SIF) isi mentin suprematia in topul celor mai mari salarii si bonusuri acordate de companiile listate pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB), insa in clasamentul pe anul 2014 si-a facut loc si dezvoltatorul imobiliar Impact (IMP), care si-a rasplatit consistent angajatii dupa ce compania a facut profit pentru prima data in ultimii cinci ani.

*Sumele includ prime, bonuri de masa, bonusuri si alte beneficii financiare acordate de companii in anul 2014.

La realizarea materialului au fost luate in calcul cele mai mari 20 de companii, in functie de capitalizare, de pe BVB.

Fondul Proprietatea nu a fost luat in calcul, compania fiind administrata de Franklin Templeton in baza unui contract de administrare.

SIF Moldova (SIF2), SIF Transilvania (SIF3) si SIF Oltenia (SIF5) ocupa primele trei locuri in topul pe 2014. Luand in calcul si bonusurile, SIF Moldova a acordat un salariu mediu brut lunar de 32.508 lei, nivel aproape identic celui inregistrat cu un an in urma. Compania a avut un numar mediu de 42 de angajati pe parcursul anului, care s-a redus la 37 la sfarsitul lunii decembrie. In cazul SIF Transilvania si SIF Oltenia, salariile au ajuns la 29.558 lei, respectiv 18.408 lei.

SIF-urile se diferentiaza de celelalte companii listate la capitolul salarii datorita faptului ca angajatii acestora primesc in general bonusuri ca participatie la profit. De altfel, SIF Moldova a fost in 2014 cea mai profitabila societate de investitii financiare, inregistrand un castig net de 230 mil. lei.

Dezvoltatorul imobiliar Impact, controlat de omul de afaceri Gheorghe Iaciu, a intrat in randul companiilor care acorda cele mai mari salarii, castigul mediu brut ajungand la 18.225 lei/luna. Impact a avut cheltuieli cu angajatii de doua ori mai mari in 2014, decat in 2013. Compania imobiliara a reusit anul trecut sa faca profit, dupa ce in precedentii patru ani inregistrase doar pierderi. Impact a raportat un profit net de 4,1 mil. lei, cifra fiind influentata in special de castigurile din reevaluarea activelor.

Petrom, cea mai mare companie din Romania, a cheltuit anul trecut o suma bruta 9.125 lei/angajat, cu 11% mai mult decat in 2013. Evolutia nu reprezinta neaparat o crestere a salariului mediu brut in Petrom, suma fiind probabil influentata si de platile compensatorii facute de compania petroliera dupa ce si-a redus numar angajatilor cu 1.150. Petrom a avut anul trecut un numar mediu de angajati de 17.886, fata de 19.016 in 2013. Intr-un raport de acum patru ani, Petrom mentiona ca platile compensatorii in cazul concedierilor colective variaza intre 18.360 de lei si 31.100 de lei, in functie de vechime.

Electrica, ultima companie listata in piata principala a BVB, a publicat de departe cel mai complet raport anual adresat investitorilor, oferind detalii si cu privire la bonusurile acordate angajatilor. Astfel, angajatii Electrica incaseaza prime jubiliare in functie de vechimea in munca, ce variaza de la 0,8 salarii lunare de baza brute pentru angajatii cu 20 de ani vechime, la 4 salarii lunare de baza brute pentru angajatii cu o vechime de 45 de ani. De asemenea, acestia mai beneficiaza de 1-3 salarii de baza brute in momentul pensionarii si de 1.200 kWh energie gratuita. In cazul desfacerii contractului de munca sau al concedierilor colective, angajatii Electrica beneficiaza de 4-20 de salarii brute in functie de vechime. Anul trecut, salariul mediu brut in Electrica (incluzand prime si bonusuri) a fost de 5.000 de lei.

In sectorul bancar, BRD si Banca Transilvania isi mentin salariile la niveluri apropiate. BRD si-a rasplatit angajatii cu un salariu mediu brut de 6.665 lei/luna, in vreme ce Banca Transilvania a acordat un salariu mediu brut de circa 6.000 lei/luna.

Foto: Shutterstock / euro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri