Adunarea Generala Ordinara a Actionarilor Depozitarului Central a aprobat modificarea tarifelor si comisioanelor pentru participantii la sistemul de compensare-decontare si registru, agentii custode si participantii compensatori si pentru emitentii si detinatorii de instrumente financiare inregistrate in sistemul Depozitarului Central.

“Fiecare masura propusa si adoptata este fundamentata de analize si documentari, pentru a veni permanent in intampinarea tuturor asteptarilor din piata cu decizii eficiente, profesioniste si prompte”, a declarat, intr-un comunicat de presa, Marius Moldovan, presedintele Consiliului de Administratie al Depozitarului Central.

Printre cele mai importante modificari de tarife aprobate de AGA Depozitarului Central se numara tarifele pentru furnizarea serviciului de distribuire a dividendelor si a altor sume de bani, pentru serviciul de modificare a datelor de identificare ale titularilor de cont persoane juridice si pentru serviciile de registru aferente altor tipuri de instrumente financiare decat actiuni.

Anterior modificarilor, tariful pentru procesarea distributiilor de dividende si alte sume de bani cuvenite detinatorilor de valori mobiliare, efectuate prin intermediul Participantilor la care acestia au cont deschis includea o componenta fixa si o componenta variabila, in functie de numarul de clienti ai fiecarui participant, astfel: 50 lei/participant + 2 lei/client + costurile generate de transferul bancar.

In noul format a fost eliminata componenta fixa de 50 lei. Cuantumul tarifului, aprobat in AGOA, este: 0 lei/participant + 2 lei/client + costurile generate de transferurile bancare.

In contextul modificarii cadrului legislativ prin introducerea prevederilor conform carora emitentii efectueaza plata dividendelor si a oricaror altor sume cuvenite detinatorilor de valori mobiliare prin intermediul Depozitarului Central si al participantilor la sistemul de compensare-decontare si registru, utilizand serviciile unui agent de plata ales de emitent in mod optional, Depozitarul Central va putea realiza platile prin agenti de plata diversi, respectiv prin agentul de plata desemnat de fiecare emitent.Intrucat comisioanele practicate de banci pentru efectuarea de plati sunt diferite, au fost revizuite comisioanele percepute de Depozitarul Central pentru platile in numerar si pentru cele prin transfer bancar direct in conturile detinatorilor de instrumente financiare .

Asadar, comisionul pe care Depozitarul Central il va aplica pentru furnizarea serviciului de distribuire a sumelor de bani, va fi de 1 leu, la care se adauga tariful agentului de plata.

De asemenea, Depozitarul Central va aplica pentru serviciile aferente altor tipuri de instrumente financiare decat actiuni, admise si inregistrate in sistemul Depozitarului Central, in functie de numarul de emisiuni de acest gen ale aceluiasi emitent, in decurs de un an calendaristic, tarife variabile ce pornesc de la 2.000 de lei (pentru 10 sau mai putine emisiuni) si care ajung la 700 lei (pentru peste 35 de emisiuni).

Depozitarul Central a mai redus si tariful aplicat pentru furnizarea serviciului de modificare a datelor de identificare ale titularilor de cont persoane juridice, de la 400 lei/solicitare la 50 lei/solicitare.

Depozitarul Central a stabilit limite minime si maxime de tarife pentru o serie de servicii, intrucat unele tarife rezultate prin aplicarea formulei de calcul corespunzatoare aveau valori foarte mici sau foarte mari. Astfel, au fost plafonate comisioanele pentru servicii de transfer de instrumente financiare ca urmare a fuziunii sau divizarii de societati, a lichidarii de actionari persoane juridice, transfer direct de actiuni intre diferite autoritati ale statului si cumparator sau potrivit legilor speciale in vigoare, cu aprobarea expresa a ASF. Si pentru serviciile de transfer de instrumente financiare ca urmare a unei hotarari judecatoresti, cesiuni de instrumente financiare sau transfer ca urmare a iesirii din indiviziune au fost stabilite limite minime si maxime de tarifare.

Lista completa a tarifelor si comisioanelor practicate de catre Depozitarul Central este disponibila pe pagina de internet – www.depozitarulcentral.ro, sectiunea tarife.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri