Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a inregistrat o crestere a productiei peste plafonul de 30 de milioane de barili pe zi, subliniind concentrarea exportatorului principal Arabia Saudita si a altor membri cheie pe cota de piata.

Productia OPEC a crescut in mai la 31,22 milioane de barili pe zi de la 31,16 milioane de barili pe zi in aprilie, potrivit studiului. Daca totalul nu va fi revizuit, productia din mai va fi cea mai mare a OPEC din august 2012. Cea mai mare crestere vine din Angola, care a exportat 58 de incarcaturi in mai, mai mult decat planuise initial in aprilie, potrivit programului.

Principalul exportator, Arabia Saudita, nu si-a redus productia fata de recordul din aprilie de 10,3 milioane de barili pe zi, au declarat surse citate de Reuters, intrunind cererile mari din partea clientilor externi si a centralelor electrice interne.

Citeste si:

Dintre tarile cu o productie mai scazuta, Libia a inregistrat un declin in timp ce tot mai multe livrari sunt perturbate de revolte, iar productia din Nigeria a scazut din cauza scurgerilor de la o conducta care au determinat filiala locala a Shell sa declare forta majora in exporturile prin terminalul Forcados. Exporturile irakiene, care au contribuit la cresterea productiei OPEC in acest an, par sa fi scazut usor fata de recordul din aprilie, potrivit studiului.

Desi Irakul a crescut exporturile in nord dupa un acord incheiat intre Bagdad si Guvernul regional kurd, fluxul a scazut in partea de sud. Alte cresteri sunt asteptate in lunile urmatoare, a declarat o sursa familiara cu exporturile Irakului.