Productia de titei a OPEC in luna mai a atins cel mai inalt nivel din ultimii doi ani intrucat cresterea exporturilor Angolei si o productie record a Arabiei Saudite si Irakului au contrabalansat stagnarea producatorilor mai mici, arata un studiu realizat de Reuters si preluat de Mediafax.

Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a inregistrat o crestere a productiei peste plafonul de 30 de milioane de barili pe zi, subliniind concentrarea exportatorului principal Arabia Saudita si a altor membri cheie pe cota de piata.

Productia OPEC a crescut in mai la 31,22 milioane de barili pe zi de la 31,16 milioane de barili pe zi in aprilie, potrivit studiului. Daca totalul nu va fi revizuit, productia din mai va fi cea mai mare a OPEC din august 2012. Cea mai mare crestere vine din Angola, care a exportat 58 de incarcaturi in mai, mai mult decat planuise initial in aprilie, potrivit programului.

Principalul exportator, Arabia Saudita, nu si-a redus productia fata de recordul din aprilie de 10,3 milioane de barili pe zi, au declarat surse citate de Reuters, intrunind cererile mari din partea clientilor externi si a centralelor electrice interne.

Dintre tarile cu o productie mai scazuta, Libia a inregistrat un declin in timp ce tot mai multe livrari sunt perturbate de revolte, iar productia din Nigeria a scazut din cauza scurgerilor de la o conducta care au determinat filiala locala a Shell sa declare forta majora in exporturile prin terminalul Forcados. Exporturile irakiene, care au contribuit la cresterea productiei OPEC in acest an, par sa fi scazut usor fata de recordul din aprilie, potrivit studiului.

Desi Irakul a crescut exporturile in nord dupa un acord incheiat intre Bagdad si Guvernul regional kurd, fluxul a scazut in partea de sud. Alte cresteri sunt asteptate in lunile urmatoare, a declarat o sursa familiara cu exporturile Irakului.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri