Nuclearelectrica estimeaza ca pana la sfarsitul anului va ajunge la un acord in privinta constructiei unitatilor 3 si 4 ale centralei de la Cernavoda cu grupul chinez China General Nuclear Power Corp, declarat inca din toamna anului trecut castigator al licitatiei organizata de statul roman.

Compania chineza a fost de altfel singura care a depus oferta pentru a participa la constructia reactoarelor 3 si 4. Proiectul este evaluat, deocamdata, la 6,45 de miliarde de euro, insa studiul de fezabilitate in urma caruia s-a stabilit acest necesar de investitii va fi revizuit.

In prezent, cele doua companii negociaza memorandumul de intelegere privind implementarea proiectului.

"Acest memorandum reprezinta baza de dezvoltare ulterioara a proiectului, iar negocierile in acest sens sunt absolut esentiale pentru o dezvoltare avantajoasa si realizarea unui proiect robust, capabil sa raspunda integral necesitatilor complexe. Negocierile decurg normal si reflecta importanta acestei faze a procedurii de selectie. Ambele parti inteleg si actioneaza pentru obtinerea unui proiect solid, avantajos pentru necesitatile pe termen-lung ale statului roman, de la cele de sistem energetic pana la consumatorul final. Ne dorim un proiect care sa raspunda schimbarilor de politica energetica ale Comisiei Europene, dar care sa tina cont de nevoile consumatorului si chiar sa corecteze anumite disfunctionalitati de piata, contraproductive atat pentru companii, cat si pentru consumator. Estimam ca vom atinge un acord pana la sfarsitul acestui an, etapa urmatoare fiind aprobarea memorandumului de catre AGA SNN si stabilirea Acordului Investitorilor si Actului Constitutiv pentru noua companie de proiect, acel joint-venture in care investitorul selectat va detine cel putin 51% din actiuni, iar SNN va contribui in natura cu activele pe care le detine deja si care trebuie valorificate", a comunicat Nuclearelectrica, pentru Mediafax.

Dupa lansarea Strategiei de Continuare a Proiectului Unitatilor 3 si 4 CNE Cernavoda de catre statul roman, Nuclearelectrica a lansat procedura de selectie a unui investitor, in vara anului 2014. Conform etapelor procedurii de selectie, singura companie ofertanta a fost, initial, desemnata investitor calificat, iar ulterior, dupa analiza conditiilor impuse de statul roman si SNN, China General Nuclear Power Corporation a fost desemnata investitor selectat.

Planurile privind realizarea celor doua reactoare dateaza inca de pe vremea fostului dictator Nicolae Ceausescu. Statul a ales in anul 2007 sase investitori pentru realizarea reactoarelor 3 si 4: RWE (Germania), CEZ (Cehia), GdF SUEZ (Franta), Enel (Italia), Iberdrola (Spania) si ArcelorMittal Romania. Toti acestia s-au retras insa rand pe rand din proiect.

In ceea ce priveste cele doua reactoare existente, care asigura circa 18% din productia totola de energie a Romaniei, acestea au o durata de viata initiala de 30 de ani si pot intra in programul de prelungire a acestei durate de viata cu inca 25 de ani.

"In prezent, pentru Unitatea 1 se fac analize tehnice preliminare pentru a determina perioada optima de oprire. Conform estimarilor actuale, Unitatea 1 ar intra in programul de oprire in perioada 2025-2026, investitiile majore in acest sens fiind realizate la inceputul anilor 2020. Suma estimata necesara realizarii acestei investitii este intre 1,2-1,5 miliarde euro", spun reprezentantii Nuclearelectrica.

Referitor la deseurile rezultate din operarea celor doua reactoare aflate in functiune, politica Nuclearelectrica de administrare a combustibilului uzat presupune depozitarea umeda in bazinul de stocare combustibil ars pentru o perioada de minim sase ani si depozitarea uscata in depozitul intermediar pentru combustibil ars pentru o perioada de 50 de ani.

Depozitul intermediar de combustibil ars (DICA) se afla pe amplasamentul CNE Cernavoda, la aproximativ 700 metri distanta de Unitatea 1. Depozitul se realizeaza etapizat, in conformitate cu strategia pe termen lung de dezvoltare a DICA. Pana in prezent sunt realizate sapte module de tip MACSTOR 200, cu capacitatea de 12.000 fascicule/modul.

"In 2015 se vor demara lucrarile pentru constructia modulului 8. Data fiind valoarea mare a investitiei, caracterul modular al obiectivului, precum si faptul ca disponibilitatea capacitatii de stocare intermediara este necesara in mod esalonat, implementarea proiectului este etapizata, iar termenul estimat de finalizare este 2040. Investitia este realizata cu resurse interne", potrivit Nuclearelectrica.

Nuclearelectrica a avut in 2014 o productie bruta de 11.675 GWh, o productie neta de 10.754 GWh, la un factor de capacitate de 94,44%. Cifra de afaceri si profitul net aferente exercitiului financiar 2014 sunt de 1,796 miliarde lei, respectiv 133 milioane lei.

In ceea ce priveste investitiile SNN pentru acest an, ele sunt orientate spre intarirea constanta a functiilor de securitate nucleara, continuarea lucrarilor la Depozitul Intermediar de Combustibil Ars, proiectul statiei de detritiere si extinderea sistemului de protectie fizica.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri