Ministerul Finantelor ar putea lua in considerare pe viitor sa creasca maturitatea emisiunilor de obligatiuni pentru populatie si sa reduca valoarea unui titlu de stat pentru a fi accesibile unui public mai larg, asa cum au solicitat investitorii la roadshow-ul din tara pentru emisiunea in derulare.

"Am avut un roadshow-uri in cateva orase mari din tara, am fost la Cluj, Timisoara, Iasi si Bucuresti. Audienta si interesul sunt bune. Ne-au fost adresate solicitari care consideram ca sunt logice si fezabile sa fie luate in considerare pe viitor. De exemplu, reducerea valorii nominale, de la 1.000 de lei spre niveluri mai joase, astfel incat sa ne adresam persoanelor cu venituri si mai mici. Poate la maturitati vom schimba. Am primit solicitari de emitere a unor maturitati mai lungi, vom vedea", a declarat seful Trezoreriei, Stefan Nanu, citat de, Mediafax

.

In ceea ce priveste emisiunea de obligatiuni in curs de desfasurare adresata populatiei, pentru care subscrierile se vor incheia vineri, 19 iunie, el a aratat ca primele zile nu sunt cele mai spectaculoase in privinta subscrierilor, ultimele zile fiind decisive. "Noi speram ca se va subscrie toata suma, zielele acestea sunt decisive. Vineri se inchide si vom vedea la inceputul saptamanii viitoare, la alocare, cum vom sta. In functie de succesul emisiunii, vom stabili o strategie in privinta acestui instrument, cu ce frecventa le lansam, la ce sume", a afirmat Nanu.

El a reiterat ca dobanda de alocare a titlurilor se va efectua in functie de subscrierile realizate, iar de dobanda stabilita vor beneficia si investitorii care au subscris la cote inferioare.

Nanu a explicat, fiind intrebat daca populatia ar putea deveni cel mai important creditor pentru stat, ca obiectivul Finantelor este de a dezvolta piata titlurilor de stat, spunand ca valoarea unei emisiuni pentru populatie este mult prea mica in comparatie cu programul anuntat de finantare de pe piata interna, de 36-37 miliarde de lei. "Aceste instrumente sunt de economisire. Nu ne asteptam ca oamenii sa tranzactioneze aceste titluri de pe o zi pe alta. Sunt instrumente pe care populatia le cumpara ca modalitate de economisire. In toate tarile dezvoltate, pietele de titluri de stat sunt facute de investittori institutionali, nu de populatie, aceasta are o pondere marginala in totalul investitorilor", a precizat seful Trezoreriei.

In primele sase zile de la startul emisiunii, populatia a subscris 17% din valoarea totala de 100 milioane de lei, valoarea unui titlu fiind de 1.000 de lei. Persoanele fizice interesate de oferta de obligatiuni mai pot subscrie pana pe 19 iunie, iar pe 22 iunie Finantele vor stabili nivelul de dobanda la care se vor efectua subscrierile, in functie de cererea inregistrata. Intervalul de dobanda se situeaza intre 1,75% si 2,15%.

Cei care au cumparat obligatiuni le vor primi in cont numai daca oferta la care au subscris se situeaza sub dobanda finala stabilita de minister. Pentru titlurile detinute, cu o maturitate de doi ani, populatia va primi bonificatia anual, iar veniturile din dobanda sunt scutite de impozit.

Pe 22 iunie va fi stabilita rata dobanzii finale si se vor face alocarile, pe 23 se va realiza tranzactia, iar pe 25 iunie cumparatorii vor avea alocate in cont titlurile achizitionate. Emisiunea de titluri de stat va fi listata la Bursa de Valori Bucuresti pe 26 iunie, cand se vor putea realiza primele tranzactii.

Oamenii pot cumpara titlurile de stat direct la ghiseul bancii, fara comision la BCR, BRD sau Raiffeisen (bancile din consortiu), prin completarea unui formular de subscriere in care opteaza pentru nivelul de dobanda din intervalul precizat si prin depunerea banilor. Plata se poate face in numerar, prin ordin de plata sau transfer bancar. Suma va fi depusa intr-un cont de titluri al bancii respective si se asteapta perioada de subscriere. Daca respectivul investitor este acceptat, va primi titlurile in proprietate la momentul decontului, insa daca nu intra in alocare, primeste banii inapoi.

Finantele au cerut bancilor din consortiu sa nu perceapa niciun comision pentru subscrierile facute de populatie in cadrul acestui program, avand in vedere randamentele reduse, si sa plafoneze comisioanele la 0,1% pentru tranzactiile de cumparare de pe piata secundara, dupa listare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri