Dupa un inceput de an cu evolutii mediocre pe majoritatea burselor , “telenovela” greceasca din ultima luna a adus scaderi si uneori semnale de panica in pietele de actiuni. S-au ieftinit prea mult actiunile? Cat de bun este momentul actual pentru cei care cauta chilipiruri pe bursa?

Pe Bursa de Valori Bucuresti, BET, principalul indice al pietei, a scazut cu 2,6% in ultima luna, iar actiuni blue-chip precum Fondul Proprietatea (FP), Transgaz (TGN) sau Transelectrica (TEL) au pierdut intre 10 si 13%.

“Aceste momente determina dezechilibre prin prisma faptului ca reactiile sunt in general emotionale. Ajungem astfel sa vedem ca nu mai conteaza (ori conteaza mai putin) fundamentele, ca ceea ce poate genera plus-valoare nu mai este interesant pe teremn scurt, relevant fiind doar modul in care se reuseste protejarea capitalului, de multe ori cu niste costuri prea mari”, spune Simion Tihon, broker in cadrul societatii de intermediere Prime Transaction.

TOP 10 SCADERI PE BVB IN ULTIMA LUNA
Compania Simbol Variatie
Condmag COMI -55%
Carbochim CBC -24,5%
Transilvania Constructii COTR -16,8%
Zentiva SCD -15,9%
Transelectrica TEL -13,6%
Petrolexportimport PEI -12%
Rompetrol Well Services PTR -12%
Fondul Proprietatea FP -9,6%
Transgaz TGN -9,4%
Bursa de Valori Bucuresti BVB -8,1%

Indicele german DAX a scazut cu 1,2% de la inceputul lui iunie si pana in prezent, in vreme ce piata americana a pierdut 2,1% prin indicele S&P 500. In Grecia, scaderile pe principalii indici s-au apropiat de 5%.

Una din cele mai bune metode de a face bani pe bursa este aceea de a “cumpara” panica, este de parere Lawrence McDonald seful departamentului de strategie economica in cadrul Societe Generale SUA. “In urmatoarea saptamana sunt sanse mari sa vedem reveniri spectaculoase”, spune McDonald, citat de MarketWatch.

Reprezentantul Societe Generale anticipeaza ca Grecia va ramane in zona euro, declarandu-se “optimist cu privire la semnarea unui acord” intre statul elen si institutiile internationale. Estimarea acestuia a fost partial confirmata miercuri, cand premierul elen Alexis Tsipras a aceptat conditiile propuse de creditorii Greciei weekend-ul trecut, cu doar cateva schimbari minore. Potrivit unei scrisori de doua pagini, trimisa sefilor Comisiei Europene, FMI si Bancii Centrale Europene, se prelungeste programul de sustinere care a expirat si ar putea sa fie acordat unul nou, in valoare de 29,1 miliarde de euro.

“In continuare ne putem astepta la o volatilitate ridicata cu miscari in “W”. In scenariul unor decizii pozitive ori macar in anticiparea acestora, reveniri semnificative vor fi mai cu seama pe pietele internationale, cele care au si avut de suferit mai mult in ultimele zile. La noi, ma astept ca reactia sa fie destul de timida, tinand cont de faptul ca nici nu am avut scaderi prea mari. Totusi, un cadru lispsit de amenintarea repercursiunilor unui default al Greciei va ajuta si piata noastra, insa probabil ca la noi viteza va fi mai mica”, mentioneaza Simion Tihon.

Informatiile referitoare la scrisoare au dus miercuri la cresterea indicelor bursieri. Indicele britanic FTSE 100 a urcat cu 1% la scurt tip dupa aparitie informatiei, in vreme ce Bursa de la Bucuresti crestea cu 0,6% pe BET si cu 0,7% pe BET-BK.

Grecia nu va fi un nou Lehman Brothers

In SUA, unul dintre motivele pentru care actiunile au inceput sa scada in ultimele saptamani a fost determinat de faptul ca seful New York Federal Reserve, Wiliam Dudley, a mentionat cosmarul Lehaman Brothers. “Oamenii nu se asteptau ca prabusirea Lehman va afecta economia si pietele financiare atat de puternic”.

Nimeni nu vrea sa isi aduca aminte de Lehman, iar situatia bancii americane cu greu poate fi comparata cu cea a Greciei din prezent. “Ma indoiesc serios ca riscul de contagiune al unui Grexit este comparabil cu dezastrul financiar declansat de scandalul Lehman”, spune analistul Credit Suisse, Carla Antunues-Silva.

Desi Banca Centrala Europeana (BCE) a oprit finantarea Greciei, aceeasi institutie a anuntat ca “este pregatita sa isi reevalueze decizia”, si ca “va lucra impreuna cu Banca Greciei in scopul mentinerii stabilitatii financiare”. Ce concluzie se poate trage de pe urma acestor afirmatii? “Faptul ca BCE va oferi sprijin bancilor grecesti daca tara accepta masurile de austeritate cerute de Europa si daca ramane in zona euro”, a concluzionat Lawrence McDonald.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri