Tehnologia a democratizat lumea financiara, astfel ca in zilele noastre nu doar bogatii au privilegiul de a trimite ordine online, de cumparare sau vanzare de instrumente financiare si valute, din fotoliul confortabil de acasa, ci oricine doreste sa isi diversifice investitiile. Interesul pentru trading-ul online creste, iar un efect vizibil este tendinta de consolidare a acestui segment, prin achizitii si fuziuni.

Piata trading-ului online este una destul de fragmentata, fiind populata de sute de firme mai mici sau mai mari. Faptul ca acest sector financiar tinde sa se contureze tot mai clar si sa se consolideze in acelasi timp este demonstrat de achizitiile ce au avut loc in ultima perioada, intre companii ce au reusit sa se diferentize de altele prin numarul de traderi/clienti.

Bunaoara, Playtech s-a extins, recent, pe piata tradingului financiar online prin achizitionarea grupului Plus500, companie listata la Bursa din Londra si pe care a oferit aproape 460 milioane de lire sterline, in numerar.

De altfel, Playtech a mai realizat doua achizii majore, pe langa Plus500, si anume a cumparat Markets.com si AvaTrade, toti brokeri de elita pe piata globala a trading-ului online si care impreuna valoreaza 1,5 miliarde de dolari.

In urma acestor achizitii se va forma un mare jucator pe aceasta piata, iar daca se va lista pe piata de capital, acesta ar putea valora 4 miliarde de dolari.

Nu doar PlayTech a realizat achizitii, in ultima perioada, anuntand si ca este dispusa sa mai cheltuie 100 milioane de euro in achizitii, in viitor, ci si alti jucatori mari au intreprins miscari importante.

In aprilie 2015, FinFX a fost achizitionata de BCFX Broker, iar argumentul a fost acela de a asigura clientilor posibilitatea de a face tranzactii prin intermediul unei entitati reglementate oficial.

"Cu siguranta, vom mai auzi de achizitii sau fuziuni pe piata trading-ului online", afirma Octavian Constantin Patrascu, business developer din industrie. "Cadrul de investitii dat de Forex prinde contur si este tot mai mult luat in calcul in diversificarea portofoliilor iar marile achizitii pe piata trading-ului online sunt un pas important spre maturizarea si asezarea acestei piete", mai spune Octavian Constantin Patrascu.

La inceputul acestui an, Gain Capital anunta finalizarea tranzactiei de achizitie a City Index pentru aproximativ 148 milioane de dolari. Achizitia a dus la crearea unui lider global pe piata trading-ului online, iar aceasta companie va avea peste 1,1 miliarde de dolari in active client cu volume de tranzactionare anuale de peste 3 trilioane de dolari.

In ianuarie 2015, BATS Global Markets Inc a facut un pas major pe piata trading-ului online, in ideea diverisficarii portofoliului, prin achizitia Hotspot FX, pentru 365 milioane de dolari, in numerar, de la KCG Holding Inc.

Cum piata de schimb valutar la nivel mondial a fost estimata, in 2013, in ceea ce priveste valoarea medie zilnica a tranzactiilor, la 5,3 trilioane de dolari, potrivit datelor Bancii pentru Reglementari Internationale, BATS s-a orientat catre acest segment.

"Valutele sunt foarte lichide, se tranzactioneaza 24 de ore din 24 si au o rata de crestere anuala in medie de 11% pe an", a afirmat Chris Concannon, presedintele BATS, la inceputul acestui an, intr-un interviu pentru Wall Street Journal.

O alta tranzactie recenta, din iunie, este achizitia de catre Fidelisco a site-ului 365Trading.com si care functioneaza sub autoritatea de reglementare din Cipru.

In toamna lui 2014, FXCM a achizitionat portofoliul de clienti ai popularei platforme MT4 de la IBFX, iar in 2013 Swissquote a achizitionat MIG Bank, in cadrul strategiei sale de extindere si de a castiga, in viitor, prezenta internationala.

"Cel mai mare avantaj al consolidarii pietei trading-ului online este tocmai faptul ca in acest fel oricine are acces la ea, nemijlocit si fara costuri ascunse de administrare", afirma Octavian Constantin Patrascu. Pentru jucatorii de pe aceasta piata, achizitiile ce au loc sunt semnul unei intetiri a competitiei, in fata careia doar cei buni vor avea vizibilitate.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri