Pietele globale de capital se vor schimba in mod fundamental in urmatorii cinci ani, sustine compania de consultanta financiara PwC, care preconizeaza un nou echilibru al pietelor globale de capital, a caror infatisare, structura si dinamica vor arata foarte diferit fata de prezent in 2020.

PwC incurajeaza jucatorii sa raspunda la provocarile perioadei post-criza cat mai repede daca vor sa fie relevanti si peste cinci ani, apreciaza Diana Coroaba (foto), partener, PwC Romania. Conform unui raport PwC, intitulat "Capital Markets 2020: Will it change for good", in timp ce factorii de decizie politica si de reglementare impun ritmul procesului de reforma a pietelor de capital, ei actioneaza doar drept catalizatori. Adevaratii factori de schimbare sunt, in opinia PwC, asteptarile tot mai multor parti interesate si realitatile unui mediu economic si comercial nou, care vor schimba in mod fundamental si pentru totdeauna pietele globale de capital.

Compania de consultanta PwC spune ca noul echilibru va veni prin inovatie, noi tehnologii, schimbarea structurii industriei, a modelelor de a afaceri, a structurii financiare, prin noi produse financiare si modificarea regimului de remunerare.

PwC arata ca jucatorii trebuie sa acorde prioritate adaptarii la conditiile de piata de dupa criza financiara pentru a satisface noile cerinte ale clientilor, pentru a se adapta la progresele tehnologice si la reformele din industrie. Altfel, atat participantii (bancile de investitii, brokerii si altii), cat si utilizatorii (firmele cu capital privat, fondurile de pensii, fondurile cu capital de risc si alti intermediari financiari nebancari si persoane juridice) risca sa iasa din criza recapitalizati, restructurati si reformati, dar irelevanti.

Concluziile PwC sunt sustinute de 250 de raspunsuri ale directorilor executivi ai companiilor care actioneaza pe pietele de capital cuprinse intr-un studiu global, iar principalele provocari mentionate de catre respondenti sunt nevoia de crestere a profitabilitatii clientilor (36%), adaptarea la noile tehnologii (33%) si atragerea si pastrarea angajatilor talentati. O pondere 56% dintre participanti au recunoscut, de asemenea, necesitatea de a imbunatati serviciile oferite clientilor si au indicat aceasta ca fiind prioritatea lor de investitii.

Cine va rivaliza cu Londra si New York?

Executivii sunt foarte preocupati de amenintarea reprezentata de pseudo-jucatorii bancari, cum ar fi platformele de finantare colectiva (crowd funders) sau creditorii individuali (peer-to-peer). 70% dintre ei considera ca ele reprezinta o amenintare pentru sistemul bancar traditional, iar 16% arata ca aceste noi platforme de finantare ar putea sa depaseasca cota de active curenta de 25%. Doar 20% cred ca aceste institutii ofera oportunitati inovatoare de parteneriat.

In ciuda schimbarilor puterii economice globale, cea mai mare lichiditate o vor avea in continuare huburile financiare globale deja existente. In timp ce majoritatea (76%) se asteapta ca un centru emergent sa rivalizeze cu Londra si New York, PwC este sigur ca cele doua orase vor continua sa fie la carma ecosistemului financiar pana in 2020, dat fiind ca ofera o combinatie de stabilitate, transparenta si stat de drept, pe fondul unui context global instabil, al resurgentei capitalismului de stat si al unui adevarat razboi pentru resurse.

Viziunile participantilor de pe piata de capital si a utilizatorilor serviciilor de investitii sunt similare cand vine vorba de dinamica si schimbarile majore din piata. De exemplu, ambele categorii se asteapta la volatilitate crescuta si instabilitate, care ar putea face ca pietele sa aiba parte atat de boom-uri cat si de scaderi, si ambele anticipeaza ca obtinerea performantei financiare va necesita o re-centrare pe business.

In plus, ambele vad impactul tehnologiei asupra companiilor in mod asemanator, pe de-o parte ca o sursa de risc in cazul in care nu este gestionat adecvat, pe cealalta parte, un factor de avantaj competitiv. In aceeasi masura, perceptia executivilor legata de abilitatea de a obtine un avantaj prin accesul la Big Data va fi un factor important pana in 2020.

Cele doua grupuri se diferentiaza insa cand vine vorba de interpretarea modului in care schimbarile din pietele de capital vor afecta prioritatile si provocarile de investitii. Desi atat participantii cat si utilizatorii sunt de acord ca inovatia in relatia cu clientii este o prioritate de investitie, utilizatorii sunt mai preocupati de implicatiile aduse de tehnologizare si cele necesare conformarii cu noile cerinte de reglementare decat omologii lor participanti.

Acest lucru este datorat faptului ca participantii au implementat programe de transformare in urma cu 3-5 ani, in timp ce majoritatea utilizatorilor abia incep sa ia in considerare efectele acestor schimbari structurale ale pietei. Asadar, utilizatorii mai au un drum lung de parcurs cand vine vorba de finantarea initiativelor strategice. Dintre respondentii studiului, mai mult de jumatate dintre utilizatori au indicat ca vor sa obtina capital aditional pentru a se conforma cerintelor de reglementare, in comparatie cu mai putin de o treime dintre participanti.

Utilizatorii pietelor de capital considera ca exista provocari semnificative pentru a-si asigura mentinerea pozitiei in fata clientilor. In acelasi timp, participantii considera ca atragerea si pastrarea angajatilor si amenintarile aduse de noii jucatori din piata sunt principalele provocari.

Potrivit PwC, exista sase prioritati pe care jucatorii de pe pietele globale de capital trebuie sa le gestioneze si la care trebuie sa isi adaptaze strategia cat mai curand pentru a deveni lideri:

  • Gestionarea proactiva a reglementarilor, riscurilor si capitalului
  • Instituirea unei culturi de conformare si a unei conduite solide de conformare
  • Redefinirea modelului de business
  • Adoptarea strategica a noi modele de operare
  • Facilitarea inovatiei si a capacitatii de a o stimula
  • Consolidarea unui avantaj oferit de informatie si date

"Pe masura ce interconectivitatea si accesul la pietele financiare sunt in crestere, vedem o lume in care piete de capital lichide si functionale sunt mai necesare ca oricand. Liderii industriei trebuie sa abordeze noile conditii de piata aflate intr-o continua schimbare si sa demonstreze ca pot functiona in acest nou echilibru de forte pentru a isi demonstra utilitatea in societate. Pentru a avea succes in lumea anului 2020, participantii si utilizatorii pietelor de capital vor trebui sa aleaga pozitia pe care o vor adopta - daca vor sa fie pionieri care sa influenteze viitorul sau sa copieze rapid modelele inovatoare de afaceri. Companiile din domeniu ar trebui sa incerce sa-si imbunatateasca actualul model de afaceri", mai spune Diana Coroaba.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri