IMPLOZIE pe Bursa de la Atena, dupa ce a fost inchisa 5 saptamani. Bancile, in cadere libera

Bursa de la Atena a deschis astazi in scadere puternica, de 23%, dupa ce a fost inchisa timp de cinci saptamani in contextul masurilor de control al capitalului impuse de guvern, declinul fiind mai acentuat, de 30% pentru cotatiile marilor banci elene.

Actiunile celei mai mari banci din Grecia, National Bank of Greece (NBG), au scazut cu 30%, maximul permis pe parcursul unei zile, potrivit Reuters. Tot cu maximul de 30% au scazut si celelalte mari banci elene, Piraeus Bank, Eurobank si Alpha Bank, anunta Mediafax.

Toate cele patru banci sunt prezente si in Romania. NBG detine Banca Romaneasca, iar Eurobank controleaza Bancpost, in timp ce Piraeus Bank si Alpha Bank sunt prezente sub brand propriu.

Anterior, piata de capital elena a fost deschisa cel mai recent pe 26 iunie.

Traderii locali vor putea cumpara actiuni, obligatiuni, instrumente derivate si warrant-uri in anumite conditii, potrivit Ministerului de Finante, citat de Bloomberg. Investitorii nu se vor confrunta cu restrictii, daca au fost activi pe aceste piete inainte sa fie inchise in luna iunie.

Citeste si:
Grecia ar putea fi retrogradata la statutul de piata emergenta
Grecia ar putea fi...

Reluarea tranzactiilor pe piata de capital de la Atena are loc in timp ce premierul elen Alexis Tsipras negociaza conditii care vor fi atasate unui pachet de ajutor financiar de 86 de miliarde de euro din partea tarilor din zona euro. Statul elen trebuie sa ajunga la un acord cu creditorii inainte de data de 20 august, cand are de facut plati pentru obligatiuni detinute de Banca Centrala Europeana.

Grecia a impus masuri de control al capitalului pe 28 iunie si a inchis bancile si pietele financiare, dupa ce Tsipras a oprit negocierile cu creditorii pentru a organiza un referendum asupra masurilor de austeritate cerute de acestia.

Ulterior, premierul elen a acceptat sa implementeze cererile acestora, in schimbul unui nou pachet financiar.

Citeste si:
Grecii se tem de o noua criza economica si isi retrag banii din banci
Grecii au reinceput sa...

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri