OMV Petrom a raportat pentru primele 6 luni din an un profit net de 1,04 miliarde lei (235 milioane euro), in scadere cu 25% fata de perioada similara din 2014. Scaderea a fost cauzata de o diminuare semnificativa a veniturilor, ca urmare a scaderii preturilor la titei. Practic, cererea mai mare de carburanti din partea consumatorilor nu a compensat veniturile pierdute din scaderea preturilor.

Grupul OMV Petrom a anuntat astazi ca, in primul semestru din 2015, vanzarile au inregistrat o scadere de 18%, pana la 8,81 miliarde lei (2 miliarde euro). In aceeasi perioada, gigantul petrolier a raportat o productie totala de hidrocarburi de 33 milioane barili echivalent petrolier (bep), in crestere nesemnificativa fata de S1 2014.

Majoritatea cifrelor financiare ale OMV Petrom noteaza scaderi, in contextul in care pretul mediu al barilului de titei (Ural) a coborat in prima jumatate a anului la 57 dolari, de la 108 dolari cat era in perioada similara din 2014.

"In primele sase luni, ne-am concentrat pe asigurarea unei afaceri durabile si profitabile intr-un mediu de piata cu preturi mici la titei ce ar putea dura. Am implementat masuri de reducere a costurilor de operare si de crestere a eficientei operatiunilor noastre, siguranta muncii ramanand, insa, principala noastra prioritate. Pentru a ne mentine fluxul de numerar si un bilant solid, ne-am prioritizat investitiile in functie de potentialul de a genera valoare pe termen lung, astfel ca am obtinut o scadere a cheltuielilor de capital ale Grupului de aproximativ 30%, in conformitate cu asteptarile", a declarat Mariana Gheorghe, CEO-ul OMV Petrom.

Totusi, managerul Petrom precizeaza ca investitiile anterioare au continuat sa genereze beneficii si, ca efect, productia de hidrocarburi a grupului a crescut usor, datorita contributiei mai mari a reparatiilor capitale si a (re)dezvoltarii zacamintelor. Totodata, in acest semestru, OMV Petrom a finalizat forajul la patru sonde in apele de adancime ale Marii Negre, in parteneriat cu ExxonMobil, iar programul de explorare continua.

"Rezultatul mai mic din Upstream a fost partial contrabalansat de performanta foarte buna din Downstream Oil, sustinuta de cresterea marjelor de rafinare si de scaderea costurilor cu titeiul, ceea ce evidentiaza avantajele modelului nostru de afaceri integrat. In plus, am crescut volumul vanzarilor din marketing, beneficiind de cererea mai mare de produse petroliere. In Downstream Gas, volumul vanzarilor de gaze a crescut cu 10%, in pofida mediului de piata deteriorat. Pentru a doua jumatate a anului, autoritatile romane au anuntat consultari publice privind mediul fiscal si de reglementare. Dupa cum am subliniat si pana acum, vizam obtinerea unui cadru stabil, predictibil si favorabil investitiilor, o conditie-cheie pentru investitiile viitoare", a completat Mariana Gheorghe (foto).

Mariana Gheorghe OMV Petrom

Principalele cifre financiare ale OMV Petrom la 6 luni

  • EBIT - 1,28 miliarde lei, in scadere cu 39%
  • Profit pe actiune (EPS) - 0,0184, mai mic cu 25%
  • Vanzari - 8,81 miliarde lei, in scadere cu 18%
  • Profit net - 1,04 miliarde lei, in scadere cu 25%
  • Datorii nete - 1,99 miliarde lei, mai mari cu 84%
  • Investitii - 2,07 miliarde lei, in scadere cu 29%
  • ROE - 6,5%, in cadere cu 55%
  • Numar de angajati - 16.450, cu 15% mai putini

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri