Actionarii Petrom (SNP) vor decide luna viitoare daca accepta propunerea facuta de Fondul Proprietatea (FP) privind listarea secundara a companiei petroliere pe Bursa din Londra (LSE). Atat Ludwik Sobolewski, CEO-ul Bursei de la Bucuresti (BVB), cat si brokerii locali sustin transferul, mai ales in conditiile in care acesta ar putea sa fie insotit de o oferta de vanzare de actiuni din partea Fondul Proprietatea, care in cel mai bun caz ar putea ajunge la aproape 1 miliard de euro.

Managerii Fondul Proprietatea sunt cei care au propus listarea secundara a companiei condusa de Mariana Gheroghe (foto) si controlata de austriecii de la OMV. Fondul detine in prezent 19% din titlurile SNP, pachet care valoreaza 4,06 mld. lei (920 mil. euro).

Reprezentantii Franklin Templeton, administratorul Fondul Proprietatea, au mentionat intr-un comunicat oficial ca analizeaza in continuare “optiuni strategice pentru o posibila reducere a participatiilor detinute in Petrom sub pragul de 15% din capitalul social subscris al societatii, inclusiv prin intermediul unei oferte publice privind atat actiuni, cat si Certificate de Depozit avand drept suport actiuni (Global Depositary Receipt - GDR), urmand ca GDR-urile sa fie listate pe bursa de la Londra - London Stock Exchange”.

Practic, FP cauta in continuare cumparator pentru actiunile Petrom pe care le are in portofoliu, insa nu spune exact cat din pachetul controlat ar putea vinde, pragul de sub 15% mentionat lasand loc oricarui scenariu, inclusiv al vanzarii integrale a detinerii.

Top 10 detinere FP

Actiunile Petrom detinute de FP reprezinta 30,7% din totalul activelor Fondului si 32,9% din activele nete. Pana la sfarsitul anului trecut, legislatia prevedea ca intr-un exercitiu financiar Fondul Proprietatea nu poate instraina peste 20% din totalul activelor fara o aprobare prealabila obtinuta in Adunarea Generala a Actionarilor. Prevederea a fost insa eliminata intre timp, astfel ca Fondul poate vinde oricand chiar si toate actiunile SNP.

Va cumpara cineva Petrom in mijlocul crizei petrolului?

Desi este cea mai mare companie si genereaza cel mai mare profit din Romania, Petrom s-a dovedit in ultimii ani a nu fi tocmai usor de vandut.

Fondul Proprietatea anuntase inca din primavara lui 2014 ca ia in considerare reducerea participatiei la Petrom. Planurile Templeton au fost insa date peste cap de prabusirea cotatiilor petrolului si, implicit, ale Petrom, astfel ca anuntul nu a mai fost concretizat, in ciuda unor noi zvonuri despre vanzare aparute in toamna.

De asemenea, in vara lui 2011, statul roman a incercat fara succes sa vanda 9,84% din actiunile SNP pentru o suma cuprinsa intre 484 si 610 mil. euro. Esecul a fost atat de mare incat statul nici nu a mai anuntat nivelul subscrierilor, in piata speculandu-se ca acestea au fost chiar mai mici de 50% din oferta.

Rezultate financiare Petrom

Ludwik Sobolewski, BVB: Listarea secundara a Petrom este benefica. Va fi asemanatoare unui IPO

“Daca listarea va avea loc, aceasta va fi cel mai probabil benefica pentru Bursa de Valori Bucuresti si pentru piata de capital romaneasca. In prezent, Petrom are un free-float scazut si nu indeplineste toate cele trei criterii luate in considerare pentru un posibil upgrade al Romaniei la statutul de piata emergenta. Metoda pe care FP o va folosi pentru a-si reduce participatia la Petrom va fi asemanatoare unui IPO, ceea ce va duce la marirea free-float-ului companiei”, a declarat Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori Bucuresti.

Pe Bursa din Londra au mai fost listate secundar in ultimii ani alte trei mari companii romanesti: Romgaz, Electrica si Fondul Proprietatea. Seful BVB considera ca listarea Petrom va fi diferita de cea a Fondului Proprietatea, si asta deoarece “listarea FP a fost una tehnica, care a oferit investitorilor o expunere indirecta si care a dus la fragmentarea lichiditatii, fara niciun alt efect pozitiv”.

“Bineinteles ca, asa cum a fost si cazul Romgaz si Electrica, utilizarea GDR-urilor la listarea secundara a Petrom va fi un semn clar si o dovada a subdezvoltarii pietei locale de capital, deoarece niciun investitor global nu prefera GDR-uri in locul actiunilor, atunci cand piata locala functioneaza normal si eficient. Avand in vedere acest lucru, ASF, guvernul, BVB si toate institutiile pietei de capital ar trebui sa isi intensifice eforturile pentru transformarea pietei romanesti pentru a nu mai fi nevoie sa folosim GDR-uri cand vine vorba despre mari tranzactii”, adauga Ludwik Sobolewski.

Nicu Grigoras, Intercapital: Petrom ar putea sa fie evaluata mai corect dupa listarea la Londra

Brokerii subliniaza ca listarea secundara a Petrom nu are cum sa aiba efecte negative in Romania, mai ales in conditiile in care tranzactiile cu actiuni SNP rareori depasesc cateva sute de mii de euro intr-o zi.

“Petrom oricum nu facea volume foarte mari la Bucuresti, asa ca o astfel de masura avantajeaza piata si lichiditatea companiei. Dupa listarea la Londra va avea mai multa vizibilitate in randul investitorilor straini, asa ca este de asteptat o crestere a rulajelor. Pe termen scurt avantajele sunt de partea FP, deoarece poate vinde mai usor actiuni Petrom, insa pe termen mediu si lung ma astept ca piata romaneasca si compania sa beneficieze de transfer”, este de parere Nicu Grigoras, director front office in cadrul casei de brokeraj Intercapital Invest.

Acesta nu se asteapta ca evolutia pretului actiunilor Petrom sa fie puternic influentata de discutiile despre listarea la Londra si vanzarea pachetului de actiuni detinut de Fondul Proprietatea.

“Corelatia cu pretul petrolului va continua sa fie factorul decisiv pentru pretul actiunilor Petrom. Listarea la Londra poate avea un efect pozitiv in timp, daca lichiditatea va creste, si daca astfel compania va fi mai corect evaluata de catre investitori”, mentioneaza Nicu Grigoras.

Petrom a scazut ieri pe Bursa cu 1%, pana la 0,3751 lei/actiune, cotatie la care compania este evaluata la 21,4 mld. lei. (4,8 mld. euro). Compania petroliera a scazut in acest an cu 8%, dupa ce in 2014 pierduse alte 13 procente.

Vanzarile si profitul Petrom au fost puternic afectate in ultimele 18 luni de prabusirea cotatiilor petrolului. In primul semestru din acest an, profitul net al Petrom a scazut cu 25%, la 1,04 miliarde lei, in contextul declinului vanzarilor cu 18%, la 8,81 miliarde de lei.

Sursa tabele: Fondul Proprietatea, Tradeville

Sursa foto: Mediafax

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri