Bursa de la Bucuresti a deschis marti cu un minus de 1,7%, dupa ce luni a scazut puternic, cu 6,3%, in contextul unei corectii puternice a pietelor europene, determinate de asteptarile investitorilor privind o incetinire a economiei Chinei.

Indicii BET si BET Plus, de referinta pentru bursa locala, se aflau in scadere cu 1,7% dupa primele tranzactii ale zilei. Indicele BET include cele mai lichide zece actiuni, iar BET Plus cele mai lichide 34 de titluri din piata reglementata, cu exceptia SIF-urilor si a actiunilor companiilor straine.

Cei doi indici au inchis luni in scadere cu 6,3%, cel mai puternic declin din ultimii patru ani, dupa o sedinta cu lichiditate de aproape trei ori mai mare decat intr-o zi obisnuita. O scadere mai puternica decat cea de luni a fost consemnata de indicele BET cel mai recent in august 2011, cand a inchis in scadere cu 8,4%, afectat de decizia S&P de a retrograda ratingul SUA, scrie Mediafax.

Actiunile companiilor mari cotate la Bucuresti au continuat scaderile marti, cu un minus de 3,5% pentru titlurile Fondul Proprietatea (FP) si de 3,4% in cazul Electrica (EL). In scadere se aflau dupa primele tranzactii si actiunile Transgaz (TGN) si BRD - Societe Generale (BRD), cu 2,9%, precum si Banca Transilvania (TLV), cu 2,8%.

Actiunile OMV Petrom (SNP), aflate printre titlurile cu cele mai mari scaderi luni, au coborat si marti, dar cu numai 1,2%. In sedinta de luni, OMV Petrom a consemnat cea mai mare scadere dintre cele zece companii care compun BET, cu 8,65%. In declin semnificativ au inchis si titlurile Fondul Proprietatea, cu 6,7%, Banca Transilvania, cu 6,5%, si Romgaz (SNG), cu 6,85%. Cotatia BRD - Societe Generale a coborat cu 4,6%. Titlurile Fondul Proprietatea au inregistrat in cursul sedintei de luni un declin de pana la 10,8%, atins la scurt timp dupa ora 15:00, in timp ce cotatia OMV Petrom a coborat cu pana la 9,7%.

Citeste si:
Actiunile Bancii Transilvania, cele mai lichide titluri saptamana asta
Actiunile Bancii...

Scaderea puternica a bursei de la Bucuresti a atras luni un numar ridicat de vizitatori pe website-ul Bursei de Valori Bucuresti (BVB), acesta operand cu dificultate si chiar devenind indisponibil in jurul orei 15:00, cand principalii indici ai pietei au consemnat declinul maxim. Site-ul a redevenit operational pe finalul sedintei de tranzactionare.

Bursele din Europa au deschis marti in crestere, revenind dupa evolutia slaba de luni, in timp ce contractele futures pentru principalii indici ai pietei americane se afla in teritoriu pozitiv. Bursa de la Londra a deschis in urcare cu 1,6%, cea din Germania cu 1,8%, iar cea din Franta cu 2,2%.

In Europa, principalele actiuni au inchis luni cu cea mai puternica scadere incepand din 2008, din cauza temerilor ca economia Chinei incetineste mai puternic decat se anticipa anterior. Indicele Stoxx Europe 600 a coborat cu 5,3%, cel mai mare declin incepand din decembrie 2008.

Citeste si:
Cu cat a scazut averea lui Elon Musk dupa incidentul Cybertruck
Pierdere de 768 de milioane...

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Retrospectiva 2019: Principalele evenimente din retail & FMCG