Industria petrolului are nevoie de 500 de miliarde de dolari pentru ca producatorii sa isi poata plati datoriile, iar unii ar putea sa nu reuseasca acest lucru, in conditiile in care preturile titeiului se afla la cel mai redus nivel din ultimele sase luni, relateaza Bloomberg, preluat de Mediafax.

Numarul obligatiunilor companiilor de petrol si gaze cu randamente de cel putin 10% s-a triplat in ultimul an, astfel incat 168 de firme din America de Nord, Europa si Asia au astfel de datorii, potrivit datelor detinute de Bloomberg. Raportul dintre datoriile nete si profiturile companiilor se afla la cel mai ridicat nivel din ultimele doua decenii.

Daca preturile petrolului se vor mentine la circa 40 de dolari pe baril, socul ar putea fi profund, considera Kimberley Wood, partner pentru fuziuni si achizitii in industria petrolului la compania Norton Rose Fulbright in Londra.

Pretul petrolului WTI, de referinta la bursa din New York, este in urcare cu 3,7%, la 40 dolari pe baril. Cotatia petrolului Brent, de referinta la Londra, este in crestere cu 3,3%, la 44,14 dolari pe baril. ”Aspectul si forma industriei petrolului se vor schimba probabil in urmatorii 5-10 ani, pe masura ce companiile vor iesi din aceasta situatie. Daca preturile petrolului se vor mentine la aceste niveluri, numarul falimentelor va creste in mod sigur, a spus Wood”.

Valoarea datoriilor scadente va creste in restul deceniului, in acest an urmand sa ajunga la maturitate datorii de 72 de miliarde de dolari, circa 85 de miliarde de dolari in 2016 si 129 de miliarde de dolari in 2017, potrivit BMI Research.

In total, in urmatorii cinci ani urmeaza sa ajunga la scadenta obligatiuni si datorii ale companiilor petroliere in valoare de aproximativ 550 de miliarde de dolari. Circa 20% din datoriile scadente in acest an apartin companiilor americane, 12% companiilor chineze si 9% producatorilor britanici.

In Statele Unite, numarul obligatiunilor cu randamente de peste 10% a crescut in ultimul an de peste patru ori, la 80, conform datelor Bloomberg. In Europa, 26 de companii petroliere detin obligatiuni din aceasta categorie, intre care Gulf Keystone Petroleum si Enquest.

Gulf Keystone poate sa isi respecte obligatiile catre creditori si contractori, dupa ce autoritatile din Kurdistan, unde compania are operatiuni, s-au angajat sa faca plati lunare pentru exporturile de petrol, din septembrie, a declarat directorul financiar al companiei, Sami Zouari. Un purtator de cuvant al companiei EnQuest a refuzat sa comenteze.

Retrogradarea ratingurilor companiilor petroliere de catre agentiile de evaluare financiara limiteaza capacitatea acestora de a atrage finantare ieftina. Standard & Poor’s a redus in aprilie ratingul Eni, cea mai mare companie petroliera italiana, in timp ce Moody’s a retrogradat in martie calificativul Tullow Oil.

Purtatorii de cuvant ai Eni si Tullow au refuzat sa comenteze. Companiile cele mai mari, cu portofolii internationale de productie de petrol si rafinare, vor iesi in mare parte intacte din aceasta perioada, dar operatorii mai mici ar putea avea probleme, anticipeaza Wood.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri