Bursele din toata lumea au inchis cea mai proasta luna din ultimii trei ani, august marcand o prabusire a actiunilor cauzata de temerile investitorilor legate de incetinirea cresterii economiei chineze. Cu o scadere de circa 7%, Romania se afla pe locul 28 (din 85 de tari) in topul celor mai mari scaderi din ultima luna.

In afara de China, cele mai lovite piete au fost cele din Arabia Saudita, Egipt si Emiratele Arabe. Valul de scaderi din piata petrolului a afectat serios bursele din Arabia Saudita si Emirate, care au pierdut 14,4%, respectiv 11,3% in august. In aceeasi perioada de timp, barilul de petrol Brent s-a ieftinit cu 6,2%, o evolutie similara (-5,8%) fiind notata si in cazul barilului WTI.

Germania a fost pe locul al doilea in Europa in topul scaderilor, cu un minus de peste 10% pe indicele DAX. Pricum loc a fost ocupat de Bursa din Amsterdam, care a pierdut 10,9%.

Cu o scadere de 7,1% pe indicele BET, Romania se afla pe locul 28 in lume si pe 13 in Europa la capitolul pierderi. Corectiile au luat amploare la inceputul saptamanii trecute in piata locala, unde anumite actiuni ajunsesera sa scada si cu 10% intra-day. In a doua jumatate a saptamanii piata s-a calmat si a reusit sa recupereze o parte din pierderi.

Polonia a rezistat mai bine “gripei chinezesti”, indicele WIG 20 suferind o corectie de doar 4,2% in ultima luna.

Doar 9 dintre cele 85 de burse analizate au reusit sa inchida august cu un plus in dreptul principalilor indici. Rusia este cea mai mare piata din aceasta categorie, indicele MICEX inregistrand un castig de 3,1% in ultima luna.

(evolutiile au fost calculate in functie de cotatiile de la mijlocul sedintei de luni 31 august)

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri