Daca in ultima saptamana nu ati trait complet izolat, in mod sigur ati auzit macar un comentariu sau o referire legata de China, economia acestei tari sau despre criza din pietele financiare declansata de statul asiatic. In spatele acestui eveniment se afla o poveste interesanta din care se pot invata multe despre lacomie, educatie financiara dar si despre felul in care astfel de intamplari ajung in atentia opiniei publice.

Acest articol face parte din campania "Academia broker", un proiect editorial care isi propune sa aduca un plus de educatie si detalii despre o piata financiara mult prea des privita cu indoiala de catre romani

Primul si cel mai important lucru pe care trebuie sa il aveti in vedere este un grafic – unul cat se poate de simplu, care arata evolutia Bursei din Shanghai in ultimii 5 ani:

Shanghai Composite

Sursa: Bloomberg

Dupa inceputul crizei din 2008, China a adoptat o politica fiscala expansionista, adica a redus anumite taxe si a marit cheltuielile guvernamentale incercand sa incurajeze cresterea economica. Printre numeroasele efecte ale acestei politici s-a aflat si cresterea pietei imobiliare. Valoarea proprietatilor a crescut in primii ani, insa, incepand cu 2014, preturile au inceput sa creasca mai putin, iar apoi chiar sa scada.

Acesta a fost momentul care a declansat cresterea actiunilor incheiata in iunie 2015 (vezi primul grafic). Cand piata imobiliara a inceput sa scada, chinezii au ramas cu putine alternative de plasament ale banilor – bani din ce in ce mai multi avand in vedere politica fiscala expansionista mentionata anterior. Este foarte important de mentionat ca populatia Chinei cu greu poate transfera bani in afara tarii, iar dobanzile bancilor locale cu greu acopereau rata inflatiei. Asadar, investitorii si-au indreptat privirea catre actiuni, si cum acestia nu pot face plasamente decat in cadrul unor companii din China, Bursa din Shanghai a fost alegerea.

Nu va imaginati insa ca micii investitorii – angajatii si muncitorii obisnuiti – au luat imediat cu asalt piata de capital chineza. In prima jumatate din 2014, nimeni nu vroia sa auda despre bursele din China. In precedentii sase ani, piata din Shanghai traversase o lunga perioada de scaderi, in vreme ce alte burse, precum cea din SUA, cresteau puternic.

Totusi, la sfarsitul lui 2013 si in prima parte din 2014, mari banci de investitii precum Goldman Sachs sau JPMorgan publica rapoarte si estimari in care semnaleaza oportunitatea investitiilor in China si potentialul acestei piete. Marii investitori institutionali, precum fondurile de investitii, incep astfel sa cumpere actiuni chineze.

Achizitiile se intensifica in cea de-a doua jumatate a anului 2014, iar piata creste astfel cu 60% in doar 6 luni. La sfarsitul lui 2014 si inceputul lui 2015 cresterea bursei chineze ajunge cu adevarat in atentia opiniei publice, presa din intreaga lume – atat cea specializata cat si cea generalista – incepand sa acorde atentie sporita subiectului. Iata cateva exemple din presa internationala:

Bull run in Chinese shares is just the 'beginning'

3 Reasons China’s Stock Market Will Crash in 2015

China bulls refuse to back down as market skyrockets

Asadar, desi majoritatea specialistilor continuau sa creada in cresterea Chinei, apar si o serie de semne de intrebare cu privire la sustenabilitatea evolutiilor din ultimele luni.

Odata cu atentia din partea presei, “mania” investitiilor in actiuni izbucneste in randul populatiei de rand din China, intamplare care pe unii cititiori ai wall-street.ro ar putea sa ii duca cu gandul la o declaratia interesanta facuta cu ceva timp in urma de seful casei de brokeraj romanesti SSIF Broker: “Cand Andreea Esca ajunge sa vorbeasca despre bursa, atunci e clar momentul sa vinzi”.

Revenind la China, indicele Shanghai Composite (cel reprezentat in primul grafic) ajunge sa urce cu inca 54% in intervalul 1 ianuarie – 12 iunie 2015. Cresterile ajunsesera insa la un total de aproape 150% in ultimele 12 luni.

Explozia bursei chineze a avut astfel loc odata cu o crestere spectaculoasa a numarului de investitori. In perioada ianuarie – mai 2015, acestia tranzactionasera deja cat in tot anului 2014. Investitorii din China au deschis peste 30 de milioane de conturi de tranzactionare in primele luni din 2015, de trei ori mai mult decat in toate cele 12 luni ale anului 2014 (vezi graficul de mai jos).

Crestere numar investitori China
Sursa: davidstockmanscontracorner.com

Un sondaj citat de economistul Bloomberg Tom Orlik arata ca doua treimi dintre noii investitorii chinezi nici nu absolvisera liceul.

Chiar inainte de 12 iunie 2015 (momentul in care bursele din China au atins punctul maxim) brokerii ajunsesera sa deschida 4 milioane de conturi in fiecare saptamana, fiind luati cu asalt de populatia obisnuita care vroia sa profite cu orice pret de cresterea bursei. Si pentru ca tabloul sa fie complet, incep sa apara si achizitiile in marja (vezi tabelul de mai jos), brokerii si bancile imprumutand investitorii pentru a putea cumpara mai multe actiuni, bula amplificandu-se in acest fel.

Sursa: Bloomberg

Problema achizitiilor in marja a devenit cu adevarat vizibila cand piata a inceput sa scada iar investitorii au inceput sa primeasca apeluri in marja (brokerii solicita investitorilor mai multi bani pentru a putea acoperi pierderile din portofoliu). Cand investitorii nu dispun de acesti bani, conturile sunt lichidate, actiunile din portofoliu fiind vandute. Aceste vanzari nu au facut decat sa amplifice prabusirea pietei.

Cine a castigat si cine a pierdut de pe urma bulei?

Pe masura ce micii investitori s-au aruncat in piata la inceputul acestui an, banii investitorilor institutionali au inceput sa iasa din China. Pana in 2014, marii actionari ai companiilor chineze vindeau actiuni de circa 100 mld. yuani intr-un an. In perioada ianuarie – mai 2015 vanzarile nete realizate de acestia au ajuns la 360 mld. yuani. Asadar, inainte de prabusire, marii investitori au vandut, in vreme ce micii investitori persoane fizice au cumparat. Dupa inceperea scaderilor in aceasta vara, guvernul chinez le-a interzis marilor investitori sa mai faca vanzari, insa masura nu a mai putut impiedica prabusirea.

Intr-un final s-a ajuns la explozia bulei si la situatia din prezent, in care pietele din intreaga lume intra avalansa scaderilor incepute in China.

Foto: Shutterstock / Beijing

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri