Analistii dau doar 30% sanse posibilitatii ca Rezerva Federala americana (FED) sa mareasca dobanda cheie joia aceasta. Cifra este in scadere puternica fata de nivelul de acum sase luni, cand aceiasi analisti inclinau balanta in favoarea cresterii referintei.

Oficialii FED se vor intalni miercuri si joi pentru a decide daca vor mari dobanda cheie pentru prima data dupa startul crizei, in 2008. Masura era anticipata inca de anul trecut, insa turbulentele recente din pietele de capital au facut ca decizia FED sa nu mai fie chiar atat de sigura.

Potrivit editorului Bloomberg Trista Kelley, analistii spun ca in cazul unei mariri a dobanzii, cel mai probabil scenariu este cel al cresterii cu pana la 0,25 puncte procentuale.

WSJ: Cresterea dobanzilor cheie “nu tine”

Din ce in ce mai multe voci incep sa spijine ideea mentinerii dobanzii cheie in SUA la un nivel apropiat de zero. O analiza publicata de The Wall Street Journal arata ca in cei sapte ani de cand bancile centale din tarile dezvoltate au taiat dobanzile ca raspuns la criza financiara, peste 12 dintre acestea au incercat sa le mareasca. Toate aceste banci au fost insa fortate sa reduca din nou dobanzile.

Bancile centrale din zona euro, Suedia, Israel, Canada, Coreea de Sud, Australia si Chile au incercat sa urce rata de referinta in ultimii ani, insa ulterior au revenit asupra deciziei dupa ce evolutia economiilor locale nu a corespuns asteptarilor.

Oficialii FED spun ca vor ridica dobanda gradual, insa publicatia americana scrie ca economia SUA s-ar putea sa nu “coopereze”, existand sanse ca referinta sa ramana la un nivel foarte redus pentru o perioada lunga de timp.

In Romania, dobanda cheie stabilita de BNR este in prezent la nivelul de 1,75%. Banca centrala a taiat dobanda de politica monetara de patru ori in cursul acestui an si de cinci ori anul trecut. Analistii se asteapta la pastrarea dobanzii-cheie la 1,75% pana la finele anului, in timp ce pentru anul viitor opiniile variaza intre o scadere la 1,5% si o majorare la 2,5%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri