Aflat la New York, la un forum de investitii la care au participat companii romanesti si investitori straini, CEO-ul Bursei de Valori Bucuresti Ludwik Sobolewski a cerut Guvernului sa continue seria de privatizari prin intermediul pietei de capital, in conditiile in care economia privata a Romaniei nu are companii de mari dimensiuni care, realist vorbind, ar putea sa se listeze.

Camera de Comert si Industrii a Romanei, in colaborare cu Camera de Comert Romano-Americana si Bursa de Valori Bucuresti au organizat saptamana aceasta, la New York, un forum de investitii dedicat Romaniei.

Ceea ce am ‘simtit’ la aceasta conferinta este faptul ca investitorii straini au cunostinte bune si detaliate despre oportunitatile de investitii din Romania. Acesta este motivul pentru care a le spune povesti in loc de adevar, adica a fi prea optimisti in loc de realisti, reprezinta calea cea mai buna pentru a ne pierde credibilitatea in fata acestora - Ludwik Sobolewski, director general Bursa de Valori Bucuresti

Seful Bursei din Bucuresti a mai adaugat ca investitorii straini s-au aratat interesati de IPO-uri si tranzactii majore in pietele emergente si aflate in curse de dezvoltare, insa Romania nu a avut nimic de mentionat la acest capitol. Ultima oferta publica initiala (IPO) de actiuni facuta pe Bursa de Valori Bucuresti a avut loc in iunie 2014, cand statul a vandut 51% din Electrica (EL) pentru 1,95 mld. lei (444 mil. euro).

Companii private Companii de stat

Top 5 companii in Romania*

Petrom (Petrom SA si Petrom Marketing) Romgaz
Rompetrol (Rompetrol Rafinare si Rompetrol Downstream) Electrica Furnizare
Automobile Dacia Hidroelectrica
Kaufland Romania CE Oltenia
Lukoil (Lukoil Romania si Petrotel Lukoil SA) CFR Calatori

*In functie de cifra de afaceri inregistrata in 2014

Polonezul aflat la conducerea BVB in ultimii doi ani mentioneaza ca pe lista intrebarilor adresate de investitori s-au mai aflat accesabilitatea pietei de capital romanesti, nivelul de transparenta al companiilor listate, programul de privatizari si perspectivele intrarii bursei locale in categoria pietelor emergente. In acest sens, Sobolewski a dat exemplul Nigeriei si al bursei din aceasta tara, unde, desi sunt listate 200 de companii cu o capitalizare de circa 60 mld. dolari, valoarea tranzactiilor facute zilnic este de doar 20 mil. dolari.

Doar ignorantii ar putea crede ca Nigeria este o tara din ‘lumea a treia’; este cea mai mare economie din Africa, o tara bogata in resurse, cu o populatie imensa si un PIB in crestere. Este o ‘preferata’ a investitorilor si totusi rulajele de pe bursa locala sunt foarte mici. De ce? Pentru ca Nigeria se afla in categoria pietelor de frontiera - Ludwik Sobolewski

Acesta subliniaza ca Romania se afla intr-o situatie similara, tara fiind in general bine vazuta de investitorii internationali, in vreme ce bursa sufera la capitolul lichiditate din cauza ca este incadrata in categoria pietelor de frontiera.

Nu vom deveni niciodata o piata emergenta daca guvernul roman nu va continua, intr-o maniera chiar mai determinata decat in trecut, programul de privatizari al unor noi companii, dar si al companiilor deja listate. Nu vom reusi sa devenim piata emergenta fara privatizari pentru ca avem nevoie de un anumit numar de companii foarte mari, cu un free-float mare, iar economia privata nu are astfel de companii care, realistic vorbind, ar putea sa se listeze - Ludwik Sobolewski

Din 2013 si pana in prezent statul roman a listat pe bursa trei mari companii din portofoliu: Romgaz (SNG), Nuclearelectrica (SNN) si Electrica. Acestea s-au adaugat Transgaz (TGN) si Transelectrica (TEL), societati listate in 2007, respectiv 2006. Pentru anul viitor, singura listare cu sanse reale de reusita este cea a Hidroelectrica, companie de stat aflata in prezent in insolventa.

La capitolul companii private, cei mai mari jucatori din economia romaneasca in functie de cifra de afaceri sunt Petrom (listata, dar cu un-free float redus), Automobile Dacia (delistata in 2003 dupa ce a fost preluata de Renault), Rompetrol Rafinare (listata, dar cu un free-float redus), Kaufland Romania (parte a grupului german Schwarz Gruppe) si Lukoil Romania (parte a grupului Lukoil). In general, marile corporatii internationale nu isi listeaza subsidiarele pe bursele locale.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri