Lansata cu aproape sapte luni in urma, piata AeRO va trece printr-o serie de modificari in perioada urmatoare, cea mai importanta fiind o asa-zisa ‘segregare’ a companiilor foarte putin tranzactionate de cele care genereaza un anumit nivel de lichiditate.

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a lansat AeRO in februarie 2015, mizand pe atragerea companiilor antreprenoriale si de talie medie-mica pe acest sistem alternativ de tranzactionare. Patru companii s-au listat direct pe AeRO pana in prezent, alte 252 fiind transferate din piata Rasdaq. Transferurile au venit in contextul in care Rasdaq urmeaza sa se desfiinteze peste o luna.Ludwik Sobolewski, directorul general al BVB, estimeaza ca totalul companiilor transferate de pe Rasdaq va ajunge in final la circa 270.

“Cele patru noi companii listate pe AeRO reprezinta un numar mai mic decat cel pe care il tintim in acest an; sunt sanse sa vedem noi listari in ultimele luni din 2015. Cel mai dezamagitor lucru dupa cele sapte luni de existenta ale AeRO este faptul ca firmele listate nu au atras foarte mult capital din piata”, mentioneaza Ludwik Sobolewski.

Compania Evolutie actiuni* Valoarea actiunilor tranzactionate (lei)* Numar de zile in care s-a tranzactionat
Bittnet Systems +16,7% 566.000 109
Delivery Solutions (Sameday Courier) -4,9% 1.073.000 110
Carpathia Capital -12.3% 54.000 63
Chronos Curier -15% 18.000 17

*De la momentul listarii companiei si pana joi, 1 septembrie 2015 (inclusiv)

Inainte de listarea pe AeRO, Bittnet Systems (BNET) a atras o finantare de 150.000 de euro de la fondul polonez Carpathia Capital. Bittnet a mai inregistrat ulterior schimburi de 566.000 lei pe bursa. Cele mai tranzactionate actiuni de pe AeRO au fost insa cele ale Delivery Solutions (SDAY), compania care opereaza brandul Sameday Courier. Titlurile SDAY au avut un rulaj total de 1,07 mil. lei.

“Odata cu transferurile de pe Rasdaq, am fost pusi in fata unei situatii neobisnuite, avand zeci si sute de astfel de companii companii ‘amestecate’ cu noile sosiri de pe AeRO. Vom imparti companiile in doua categorii similare celor din piata principala, unde avem segmentul Premium si segmentul Standard. Noul sistem nu va discrimina societatile de pe Rasdaq”, spune Ludwik Sobolewski.

Companiile care vor avea un numar foarte scazut de tranzactii si volume foarte reduse vor fi trecute pe un sistem de tranzactionare pe model de licitatie cu o singura perioada de fixing. “Acestea nu vor fi disponibile la tranzactionarea continua decat daca vor lua masuri pentru imbunatatirea lichiditatii, ca de exemplu daca vor avea un market maker. Estimam ca pana la 90% din companiile de pe AeRO vor trece pe modelul de fixing”, a explicat Sobolewski.

Bursa de Valori Bucuresti va introduce pana la finalul anului un “cod elementar de guvernanta corporativa” care va fi impus companiilor listate, precum si un cod de bune practici pentru Consultantii Autorizati de pe AeRO. De asemenea, BVB va efectua o verificare de rutina a Consultantilor Autorizati in fiecare an.

“Ma astept ca reprezentantii Chronos sa iasa din orice afacere. Ascunderea informatiilor este intolerabila”

Schimbarile au loc si dupa ce compania de curierat Chronos Curier (CHR) si-a anuntat intrarea in insolventa la propria cerere, la doar trei luni dupa ce se listase in piata AeRO, fara sa ofere insa alte detalii despre eveniment.

“Cea mai mare problema este ca societatea nu a anuntat nimic asa cum trebuie. Chronos si-a incalcat obligatiile fata de operatorul de piata si fata de investitori. Oricine are dreptul sa intre in’faliment’, este un risc ce se poate materializa pe orice bursa. Intolerabil este insa ascunderea unor informatii esentiale. Ma astept ca reprezentantii companiei responsabili de acest lucru sa iasa din orice afacere timp de ani de zile. Cred ca urmarile si sanctiunile asupra Chronos vor fi atat de severe incat nu vor mai exista alte cazuri similare”, a declarat Ludwik Sobolewski.

Cu o saptamana in urma, Bursa de Valori Bucuresti a cerut Chronos sa prezinte explicatii cu privire la respectarea prevederilor Codului BVB in ceea ce priveste obligatiile de raportare. Compania a fost de asemenea trecuta pe lista de observatie a emitentilor.

“As sfatui totusi investitorii sa fie atenti la riscuri atunci cand cumpara actiunile unei companii mici, care nu a incercat sa atraga fonduri inainte de listare. Daca o companie atrage o finantare inainte de a veni pe bursa, acest lucru arata macar ca niste persoane au analizat acea societate si au decis ca merita investit. Acesta este si motivul pentru care BVB nu prefera listarile tehnice ale companiilor mici”, a concluzionat Sobolewski.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri