Matteo Patrone, directorul pentru Romania al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), a prezentat marti noua strategie a institutiei pe plan local, institutia urmand sa mizeze, printre altele, pe investitiile in companiile listate pe Bursa de Valori Bucuresti, nefiind excluse plasamentele in IMM-uri care se listeaza in piata AeRO.

“Suntem o banca ce investeste in functie de oferta. Orice plasament viitor depinde de ce nevoie este in piata si de oportunitatile existente. De exemplu dezvoltarea pietei de capital romanesti este clar un pilon strategic pentru noi, dar daca IPO-urile nu au loc, nu putem face prea multe. Daca vor fi oferte vom investi. IPO-urile sunt clar o tinta pentru noi si de asemenea ofertele publice secundare pot deveni interesante daca sunt motivate de proiecte speciale sau au in spate un plan de afaceri care sa le justifice”, a declarat Matteo Patrone.

BERD are investitii in mai multe companii listate pe Bursa de Valori Bucuresti, cele mai importante detineri fiind cele de la Banca Transilvania (TLV) si Electrica (EL), unde institutia controleaza 14,3% (valoare de piata 1 mld. lei), respectiv 8,6%, din actiuni (352 mil. lei). Italianul de la conducerea BERD spune ca in prezent banca nu are in plan reducerea plasamentelor deja existente pe BVB, insa nu exclude acest lucru in viitor “daca vor exista motive intemeiate” pentru o astfel de mutare. Matteo Patrone nu a vrut sa comenteze recentul conflict de la Electrica si pozitia BERD cu privire la acest aspect.

Intrebat despre investitia minima pe care BERD o poate face intr-o companie listata, seful BERD pe Romania a mentionat ca plasamentele pot incepe chiar si de la o suma de 1 mil. euro. Marile fonduri de investitii straine evita in general sa faca plasamente mai mici de cel putin cateva zeci de milioane de euro in oferte publice initiale (IPO-uri).

“BERD poate sa investeasca orice suma cuprinsa intre 1 si 100 de milioane euro. Problema nu este de marime ci de politica insitutiei si de ‘povestea’ din spatele respectivei companii (n.red. care se listeaza). Decizia investitiei tine in general de impactul tranzitional si semnalul pe care l-am da pietei fiind acolo. Companiile private sunt un caz diferit fata de privatizarea unor societati controlate de stat, insa avem motive bune sa fim acolo daca acestea decid sa acceseze piata de capital. Mandatul nostru ramane acela de a sustine companiile si finantarea acestora; nu cautam investitii doar in piata reglementata”, mentioneaza Matteo Patrone.

Fondurile de investitii si de pensii evita in general sa faca plasamente in companii de mici dimensiuni care nu sunt listate in piata principala, reglementata, a Bursei de Valori Bucuresti, acestea fiind limitate de propria politica de investitii dar si de reglementarile locale. Bursa de la Bucuresti opereaza atat piata reglementata cat si AeRO, sistem alternativ de tranzactionare dedicat IMM-urilor si antreprenorilor aflati in cautarea unor finantari.

Reprezentantul BERD nu a putut mentiona suma totala pe care banca o va aloca investitiilor in Romania in perioada 2015-2018, aceasta urmand sa fie decisa de board-ul BERD. Totusi, acesta se asteapta ca investitiile locale de anul acesta sa fie sub cele din 2014 (592 mil. euro).

Noua strategie BERD: Focus pe accesul la finantare si reducerea disparitatilor regionale

Strategia BERD ce vizeaza perioada 2015 – 2018 stabileste trei prioritati pe care institutia se va concentra:

  • Extinderea accesului la finantare prin stimularea creditarii si dezvoltarea pietelor de capital
  • Reducerea disparitatilor regionale si stimularea incluziunii prin intermediul infrastructurii comercializate
  • Cresterea competitivitatii sectorului privat

Banca va incerca sa mentina sau chiar sa majoreze "usor" investitiile derulate in Romania in acest interval, comparativ cu precedentii patru ani, a afirmat Patrone.

"Inca definim cat vrem sa investim in urmatorii ani in regiunile in care suntem prezenti. Vom incerca sa mentinem sau sa crestem usor nivelul investitiilor derulate in perioada precedentei strategii de tara, dar asta depinde inca de ce va decide banca in privinta investitiilor pentru Europa de Sud-Est si pentru Romania. Suntem totusi o banca care depinde de cerere, astfel ca depinde si de cat are nevoie tara si de prezenta oportunitatilor", a spus el.

In precedenta perioada de patru ani, investitiile s-au situat la aproximativ 1,5 miliarde de euro, prin 75 de de proiecte. BERD s-a concentrat pe dezvoltarea pietei de capital, dezvoltarea infrastructurii, a sectorului de energie regenerabila si a cresterii competitivitatii sectorului privat.

Sursa foto: Mediafax

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri