Fondul american Elliott Associates, cel mai mare actionar al Fondul Proprietatea (FP), a cumparat vineri un pachet de 0,62% din actiunile FP, dupa ce la mijlocul saptamanii trecute a raportat achizitia unui pachet de 1,66% si o detinere totala de 19,87%.

Valoarea tranzactiei s-a situat la 56 de milioane de lei, fiind intermediata de firma de brokeraj Swiss Capital, potrivit unei notificari transmise luni de FP Bursei de Valori Bucuresti (BVB). Achizitia a fost derulata de Elliott prin intermediul filialei Manchester Securities, prin care detine cea mai mare parte a pachetului de titluri de la Fondul Proprietatea, informeaza Mediafax.

Investitorul american si-a majorat semnificativ puterea de decizie la FP, in contextul in care actionarii vor decide saptamana aceasta daca acorda un nou mandat actualului administrator. Data de referinta pentru adunarea actionarilor este 8 octombrie, actionarii avand drept de vot in functie de participatiile cu care erau inregistrati la data respectiva.

Fondul Proprietatea a anuntat miercuri ca Elliott si-a majorat detinerea la 19,87%, participatie care reprezinta 21,06% din drepturile totale de vot.

Anterior, cea mai recenta raportare a participatiei Elliott a avut loc pe 6 mai, cand investitorul american controla prin cele doua firme 16,52% din numarul total de titluri FP, reprezentand 18,76% din drepturile de vot la FP. Elliott a depasit pragul de 20% din drepturile de vot la FP in urma achizitiei unui pachet semnificativ de GDR-uri, reprezentand o participatie de 1,66%, in cursul zilei de luni pe bursa de la Londra, unde Fondul este listat secundar.

Elliott Associates detine participatia de 19,87% prin intermediul filialelor Manchester Securities si Beresford Energy. Astfel, firma de brokeraj Manchester Securities are in portofoliu 691,258 milioane actiuni si 28,496 milioane GDR-uri (1,42 miliarde actiuni), in timp ce Beresford controleaza 9 actiuni si 2,176 milioane GDR-uri (108,8 milioane actiuni).

Potrivit raportului, Manchester Securities a cumparat luni, printr-o tranzactie in piata secundara, 3,72 milioane de GDR-uri (186 milioane actiuni Fondul Proprietatea). Valoarea pachetului de actiuni este de 147 milioane de lei (33 milioane euro), calculata in functie de cotatia actiunilor la inchiderea sedintei de luni la Bucuresti.

Drepturile de vot pentru Elliott sunt calculate la data de 19 octombrie, fiind excluse tranzactiile de rascumparare derulate de Fondul Proprietatea pe 16 octombrie si care nu au fost decontate pana pe 19 octombrie. Drepturile de vot ale Elliott depasesc participatia la FP intrucat Fondul detine actiuni proprii in urma programelor de rascumparare, pentru care nu se exercita drept de vot.

Actionarii Fondului Proprietatea au fost convocati la sfarsitul luniii octombrie pentru a decide daca vor continua contractul de administrare cu Franklin Templeton, dar si in privinta acordarii unui nou mandat, de doi ani, unei societati a Franklin Templeton din Luxemburg, in contextul alinierii la reglementarile UE.

Daca actionarii nu aproba continuarea administrarii de catre Franklin Templeton, trebuie sa decida incetarea mandatului si a contractului. Mandatul actual, de doi ani, expira la 30 septembrie 2016, dar din cauza implemementarii directivei privind administrarea fondurilor de investitii alternative, actualul mandat trebuie sa se incheie mai devreme.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri