Saptamana trecuta, BCE a prins pietele cu garda jos: presedintele Bancii, Mario Draghi a venit cu un mesaj domol de tip “dovish“, lovind si el moneda unica din cauza pierderilor bruste. Dl.Draghi a indicat in mod explicit ca BCE va “re-examina“ programul de relaxare cantitativa si va anunta ceva in acest sens in luna decembrie. De asemenea, mentiunea pe care a facut-o la sesiunea de intrebari si raspunsuri privind o posibila ajustare in jos a deja negativei dobanzi de -0.2% la depozite a determinat o accelerare a vanzarilor de euro, cu EURUSD tranzactionat aproape de nivelul 1.10 pentru prima oara din august incoace.

BCE nu are prea mult spatiu de manevra sa inoveze in actualul context de politici financiare si sunt oarecum surprins de vehementa cu care se vinde euro in ajunul acestei intalniri. Dar, probabil, exista o marja pentru a slabi euro in contextul unui ritm accelerat al mixului compus din relaxare cantitativa, cumparare de titluri, reducerea dobanzii si extinderea programului catre “jumatatea lui 2017“ sau chiar mai mult. Dar, asa cum am aratat saptamana trecuta, orice miscare de crestere a inflatiei in zona euro va necesita o expansiune fiscala a statelor membre, ceva ce Draghi le implora, practic, sa faca, pe masura ce BCE cumpara mai multe titluri decat ar trebui pentru a finanta toate deficitele din zona euro. In ceea ce priveste euro si, mai ales, rata de schimb EURUSD, va trebui sa vedem o pozitie de tip “hawkish“, agresiva, a Rezervei Federale ca sa ne confruntam cu o rata de schimb EURUSD mai joasa.

Intalnirea FOMC a Rezervei Federale programata pentru maine, desi e una dintre cele mai importante pentru directia pe care o ia politica monetara a Fed, nu are programata o conferinta de presa pe marginea ei sau vreo comunicare oficiala. De la publicarea celui de-al doilea raport cu cifre slabe pe somaj si locuri de munca in octombrie, piata si-a ajustat asteptarile privind o schimbare de dobanda Fed la un nou nivel scazut in ciclu, astfel incat o noua crestere a dobanzii Fed nu este prognozata pana in vara viitoare. Asa stand lucrurile, e practic imposibil sa se auda glasuri de porumbei la sedinta FOMC de maine.

Dupa reuniunea BCE de saptamana trecuta si odata trecuta intalnirea FMOC de maine, vom fi in pragul unei noi perioade de volatilitate pe piata valutelor pana la sfarsitul anului. Desigur, EURUSD ar putea ramane in intervalul 1.10-1.15 pentru ceva vreme, mai ales daca urmatoarele cifre venite din rapoartele economice oficiale ale SUA vor dezamagi. Dar e de asteptat, in acelasi timp, sa regasim in declaratia FMOC de maine intentia de a pastra cresterea dobanzii in discutie. Piata nu e pregatita pentru asta, nici pentru surprizele de crestere a inflatiei din recentele rapoarte, ca sa nu mai vorbim de un posibil raport “solid“ privind salariile pe octombrie (programat pentru 6 noiembrie si deja creditat cu potential pozitiv de crestere). Daca datele stau asa si vom avea si o atitudine de soim din nou la masa de discutii a oficialilor Rezervei Federale in saptamanile ce vin, e posibil sa vedem paritate intre euro si dolarul american pana la sfarsitul acestui an.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri