Fondul Proprietatea (FP) a organizat Adunarile Generale Ordinare si Extraordinare ale actionarilor, administratorul Franklin Templeton primind fara emotii un nou mandat pe doi ani. Evenimentul nu a fost lipsit de intrebarile incomode ale micilor actionari romani, o parte dintre acestia fiind nemultumiti de politica de administrare a fondului si comisioanele incasate de managerii de la Franklin Templeton.

Steven van Groningen, CEO-ul Raiffeisen Bank Romania si membru in Consiliul Reprezentantilor FP, a prezentat un raport de evaluare al activitatii administratorilor de la Franklin Templeton, in acest context bancherul fiind abordat de unul dintre actionarii prezenti.

“In trecut am vazut ca singura ca investitie a FP a fost facuta in pierdere, in actiuni austriece, intamplator chiar in banca dumneavoastra – Raiffeisen. Am vazut ca rolul administratorului este sa vanda participatii din portofoliu cand preturile sunt la minime, asa cum s-a intamplat in cazul pachetului de la Transgaz, iar in aceasta situatie as vrea sa stiu daca considerati ca nivelul comisioanelor platite catre managementul Fondul Proprietatea trebuie sa ramana la cel actual, sau daca poate ar trebui sa fie micsorate pana la nivelul celor platite oricarei companii din Big 4, care actioneaza doar ca lichidator al unei societati”, a mentionat, in AGA FP, Dumitru Beze, presedintele Asociatiei Investitorilor pe Piata de Capital (AIPC).

Printre primele achizitii facute de Fondul Proprietatea dupa listarea pe bursa din 2011 s-au aflat pachetele de actiuni de la bancile austriece Raiffeisen si Erste Bank. In martie 2011 acestea erau evaluate la 281 mil. lei in portofoliul FP. Cele doua banci au fost puternic lovite ulterior de valul de scaderi ce a afectat sectorul financiar european, astfel ca in urmatorii ani FP a fost nevoit sa vanda in pierdere actiunile, cotatia acestora scazand si cu 30%.

“Nu cred ca la Fondul Proprietatea vorbim despre lichidare, ci mai degraba despre politica investitionala a Fondului. Daca tot insistati ca este vorba de lichidare, pot sa ii intreb pe copiii mei despre asta si sigur o vor face mai ieftin decat o firma din Big 4”, a fost raspunsul lui Steven van Groningen la afirmatia lui Dumitru Beze.

Dupa plasamentele din 2011, Fondul Proprietatea a incetat aproape complet sa mai cumpere titluri noi, concentrandu-se in schimb pe pe programele de rascumparari si vanzarea unor active din portofoliu.

Mobius: “Comisionul pe care il luam de la Fondul Proprietatea este un chilipir pe langa cele practicate la alte fonduri”

Franklin Templeton, administratorul Fondul Proprietatea, primeste un comision de 0,6% din capitalizarea medie anuala a FP si 2% (1% dupa 31 oct. 2015) din orice distributie de cash (alta decat dividendele) facute de Fondul Proprietatea catre proprii actionari. In primul semestru din 2015 Fondul platise 12,6 milioane lei catre administrator sub forma de comisioane pentru distributii, iar avand in vedere capitalizarea actuala, Templeton ar mai putea incasa inca aproximativ 55 milioane lei lei in 2015.

“Daca ne uitam la comisioanele practicate de administratori in cazul altor fonduri, nu cred ca putem sa vorbim despre o problema la Fondul Proprietatea. Stiti, de exemplu, cat luam noi pentru administrarea unui anumit fond de private equity din portofoliu? 2% din active si 20% din castigurile care trec de un prag de performanta stabilit in prealabil. Avand in vedere acest lucru, comisionul pe care il luam de la Fondul Proprietatea poate fi considerat un chilipir”, a declarat Mark Mobius, presedintele executiv al Templeton Asset Management, in conferinta de presa ce a urmat Adunarii Generale a Actionarilor.

Actionar FP, catre Mobius: Sunteti administratori de clasa mondiala. De ce nu aplicati strategiile de management al portofoliului la FP?

In cadrul AGA, unul dintre actionari a cerut administratorilor de la Franklin Templeton sa prezinte un plan pe termen lung, care sa ia in considerare si un scenariu in care rascumpararile de actiuni practicate de FP nu vor mai fi suficiente pentru reducerea discountului fata de VAN la care Fondul se tranzactioneaza in prezent.

“Sunteti administratori de clasa mondiala, iar acest lucru este recunoscut. As vrea sa stiu de ce nu aplicati strategiile de ‘growth’ si management activ al portofoliului in cazul Fondul Proprietatea? Ce strategie pe termen lung aveti in comparatie cu ce s-a facut pana acum? Ce veti face cand programele de rascumparari nu vor mai fi suficiente?”, a intrebat unul dintre cei peste 100 de actionari prezenti la AGA de joi.

Raspunsul a venit de la Mark Mobius, cel supranumit “Gurul Pietelor Emergente”, care a subliniat ca Fondul Proprietatea este unul dintre cele mai activ administrate fonduri din portofoliul Franklin Templeton, in ciuda faptului ca in ultimii ani nu a mai realizat nicio investitie semnificativa in actiuni noi.

“Strategia pe termen lung vizeaza in primul rand aducerea pe bursa a companiilor nelistate din portofoliu, pentru a putea sa le avem evaluate la adevarata valoare. Urmatorul pas va fi sa cautam alte companii in Romania pe care sa le cumparam si pe care sa la aducem in piata, daca va fi cazul, sau pe care sa le crestem implicandu-ne activ in managementul acestora”, a declarat Mark Mobius. “Cine spune ca nu facem administrare activa la FP, se inseala. Fondul Proprietatea este unul dintre cele mai activ administrate fonduri pe care le avem in portofoliu. Avem oameni in atat de multe board-uri de companii, avem avocati care trebuie sa faca fata unei lungi liste de procese si suntem interesati de tot ce se intampla cu societatile unde suntem actionari”, a mai adaugat Mobius.

Citeste si:

    Fondul Proprietatea are in portofoliu 49 de companii, dintre care doar 15 sunt listate. Peste 51% din activul net al FP (6,4 mld. lei) este reprezentat de participatiile din companiile nelistate.

    Actiunile FP au crescut cu 1,2% in ziua AGA, iar vineri au pierdut 0,2%. La nivelul anului 2015, titlurile FP sunt in scadere cu 8,4%, capitalizarea companiei ajungand vineri la 9,1 mld. lei.

    Sursa foto: Mediafax

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Ionut Sisu
    Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



    Setari Cookie-uri