Pretul benzinei si al petrolului au fost in centrul atentiei in ultimii doi ani, cotatia barilului Brent prabusindu-se de la peste 100 de dolari in ianuarie 2014, la 50 de dolari in prezent. In acest context, cifrele companiilor petroliere au devenit chiar mai importante decat in trecut, acestea fiind mult mai atent analizate de catre investitorii care asteapta revenirea sectorului.

Acest articol face parte din campania "Academia broker", un proiect editorial care isi propune sa aduca un plus de educatie si detalii despre o piata financiara mult prea des privita cu indoiala de catre romani.

Rapoartele financiare ale producatorilor de titei sunt pline de informatii relevante pentru investitori, insa trei indicatori au o importanta semnificativa pentru cei care incearca sa anticipeze evolutia companiei. Care sunt acestia si cum arata in cazul Petrom?

Rezerve/Productie (Reserves to Production Ratio)

O diferenta majora intre companiile petroliere si cele din alte sectoare este natura limitata a resurselor pe care acestea le produc. Daca un producator de petrol ramane fara rezerve de titei, acesta nu mai poate genera venituri, astfel ca analizarea rezervelor este importanta pentru a avea o imagine mai buna despre viitorul companiei.

Raportul dintre rezerve si productie (Reserves to Production Ratio) arata ce “speranta de viata” are o companie petroliera. Acesta se calculeaza impartind rezervele cunoscute la productia anuala a companiei.

Potrivit raportului anual pe 2014, Petrom avea rezerve dovedite de 690 milioane barili echivalent petrol si o productie interna de 27,9 milioane barili echivalent petrol. In aceste conditii se poate spune ca Petrom ar mai putea sa isi desfasoare activitatea de productie inca 24 de ani. Cifra este desigur una relativa avand in vedere ca productia variaza de la an la an, iar companiile petroliere desfasoara constant activitati de explorare. Totusi, indicatorul ramane relevant pentru comparatiile cu alte companii din domeniu.

Pret/Cash Flow (Price to Cash Flow)

Price to Cash Flow este raportul dintre pretul actiunii unei companii petroliere si cash-flow-ul operational al companiei/actiune.

Un indicator Pret/Cash Flow ridicat arata faptul ca respectiva companie este mai riscanta decat un competitor in cazul caruia indicatorul este la un nivel redus. Pentru a obtine date mai relevante, este recomandabil ca indicatorul sa fie calculat avand in vedere media de pret a respectivei actiuni pe o perioada mai lunga de timp, nu dintr-o singura zi.

Petrom a avut un cash flow operational de 6,829 miliarde lei in 2014. In acelasi an, pretul mediu al actiunii SNP a fost de 0,452 lei/actiune. De asemenea, Petrom are un total de 56,644 milioane actiuni. In aceste conditii Petrom are un Price to Cash Flow de 0,0026.

Profitul operational/baril vandut (Operating netback)

Indicatorul “operating netback” (o traducere aproximativa in romana ar fi “profit operational/baril vandut”) este un indicator foarte important si util investitorilor, care insa din pacate nu este folosit in Romania. Acestea se calculeaza scazand toate costurile unui baril de petrol (de productie, rafinare, redevente, taxe, transport, etc) din pretul de vanzare al acestuia.

De exemplu, daca pretul barilului de petrol este 75 de dolari, iar o companie plateste redevente de 5 dolari/baril, are costuri de productie de 20 dolari/baril, costuri de transport de 10 dolari/baril si costuri de rafinare de 15 dolari/baril, atunci aceasta ar avea un “operating netback” de 25 de dolari/baril.

Indicatorul este extrem de important deoarece arata cat castiga efectiv o companie petroliera de pe urma fiecarei unitati de titei vanduta.

Foto: Shutterstock / Oil Refinery

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri