Cele mai recente demisii ale prim-ministrilor romani au lovit in special leul pe termen scurt, in vreme ce actiunile tranzactionate pe bursa au resimtit mult mai putin socurile politice. Demisia de ieri a premierului Victor Ponta nu a iesit din acest tipar, leul suferind vineri o corectie notabila, in vreme ce investitorii de pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) au fost mai atenti la ce s-a intamplat pe pietele externe.

BNR a anuntat miercuri un curs oficial de 4,4462 lei pentru un euro, ceea ce reprezinta o depreciere de 0,32% fata de sedinta anterioara. Nivelul este cel mai ridicat din ultimele aproape patru luni. Spectrul alegerilor anticipate este principalul factor care va influenta cursul pe termen scurt, considera analistii.

“Daca nu vom avea alegeri anticipate si ajungem la un nou guvern in cateva zile, ma astept sa vedem o revenire la 4,42 – 4,43 lei/euro pana in decembrie. In cazul unor alegeri anticipate nu exclud posibilitatea sa urcam la 4,48 – 4,5 lei/euro. Cursul de la finalul anului va fi insa influentat in special de deciziile de politica monetara ale FED si BCE”, spune Claudiu Cazacu, seful departamentului de analiza al casei de brokeraj XTB Romania.

"Vestea privind demisia premierului aduce o incertitudine pe termen scurt. Vom vedea cat va dura. Orice incertitudine privind guvernarea este vazuta negativ, inclusiv pentru titlurile de stat. Daca se formeaza un nou guvern repede se inverseaza pierderile. Daca incertitudinea dureaza, deprecierea se va intinde pe o perioada mai lunga", a mai adaugat economistul sef al ING Bank Romania, Ciprian Dascalu.

Pe Bursa de Valori Bucuresti actiunile au avut o evolutie usor negativa in cea mai mare parte a sedintei de miercuri, dar la finalul sedintei piata a revenit pe plus: BET, principalul indice al BVB, a inchis ziua cu o crestere nesemnificativa, de 0,06%. De asemenea, BET-XT, indicele care urmareste evolutia celor mai lichide 25 de actiuni din piata, a pierdut 0,03%.

Data demitere/demisie premier Cabinetul demis Evolutie BET in luna care a urmat Evolutie curs leu-euro in luna care a urmat
13 octombrie 2009 Emil Boc +8,9% +5%
6 februarie 2012 Emil Boc +5,1% +0,26%
27 aprilie 2012 Mihai Razvan Ungureanu -17,4% +2%

“Am observat ceva corectii si pe bursa, insa totul depinde de cat de repede se mobilizeaza politicienii pentru formarea unui nou guvern. Urmeaza o perioada de incertitudine in piata pana cand vom avea clarificari cu privire la viitorul cabinet”, mentioneaza Lucian Isac, directorul general al casei de brokeraj Estinvest.

Premierul Victor Ponta isi va depune mandatul de premier, a anuntat miercuri presedintele PSD Liviu Dragnea. "Societatea vrea altceva", a spus seful PSD, care a explicat ca Ponta va ramane in functie pana se va gasi un inlocuitor. Tot miercuri, primarul Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, caruia mii de oameni i-au cerut in strada sa plece, in urma tragediei din Clubul Colectiv, a demisionat.

Romania s-a confruntat in istoria recenta cu alte trei demisii sau demiteri ale premierilor. In data de 13 octombrie 2009 guvernul Emil Boc a fost demis prin motiune de cenzura, dupa ce toti ministrii PSD s-au retras din guvern. Guvernul Boc II era la acel moment primul cabinet demis, in ultimii 20 de ani, prin motiune de cenzura. Boc a continuat ulterior sa asigure interimatul. In luna care a urmat acestui anunt, BET a urcat cu aproape 9%, urmarind mai degraba pietele extrerne. De cealalta parte, leul a suferit o corectie majora, de 5%, in cele patru saptamani.

Pe 6 februarie 2012, Emil Boc a anuntat ca a decis sa depuna mandatul Guvernului. Demisia a venit ca urmare a protestelor din ianuarie 2012, manifestantii solidarizandu-se cu fondatorul SMURD, Raed Arafat, unul dintre criticii liberalizarii sistemului medical de urgenta. Si de aceasta data BET a urcat cu 5% in luna care a urmat, in vreme ce leul a pierdut 0,26% din valoare.

Pe 27 aprilie 2012 a fost demis prin motiune de cenzura si Cabinetul Mihai Razvan Ungureanu, dupa un mandat de doar patru luni de zile. BET a pierdut ulterior 12,3% intr-o luna, iar moneda nationala s-a devalorizat cu 2%. Evolutia bursei locale a venit insa in contextul in care majoritatea pietelor internationale au pierdut procente de 5-10% in acelasi interval de timp.

Sursa foto: Mediafax

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri