Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a realizat in primele noua luni venituri de 117,86 milioane lei, in crestere cu 2,5%, cel mai mult contribuind veniturile din asigurari-reasigurari, cu 30% mai mari, in timp ce cheltuielile s-au redus cu 14,6%, la 89,52 milioane lei.

Astfel, executia bugetara a ASF dupa primele noua luni s-a incheiat cu un excedent de 28,34 milioane lei, aproape triplu fata de aceeasi perioada a anului trecut, se arata intr-un comunicat al autoritatii citat de Mediafax.

Sectorul asigurari-reasigurari a generat un volum al incasarilor de 48,08 milioane lei, reprezentand 40,79% din veniturile totale, in crestere cu 29,88%, datorita incasarii unor debite restante, in principal.

Veniturile generate de catre sectorul Instrumente si Investitii Financiare s-au plasat la 38,35 milioane lei, cu o pondere de 32,54% din incasari, cu 14,57% mai mici, pe fondul reducerii semnificative a volumului tranzactiilor bursiere si din cauza ca suma estimata a se incasa din derularea ofertelor publice de vanzare-cumparare-preluare nu a fost realizata, intrucat nu s-au derulat oferte semnificative.

"De asemenea, una dintre cauzele diminuarii incasarilor o reprezinta reducerea cotelor si comisioanelor pe piata de capital de la 15 septembrie 2014, respectiv de la 1 ianuarie 2015: reducerea cu 25% a cotei la valoarea tranzactiilor, cu 33% a cotei la valoarea ofertelor publice de cumparare, cu 80% a cotei la valoarea ofertelor publice de vanzare, cu 16,6% a cotei la valoarea ofertelor publice de preluare, cu 6,03% a cotei lunare aplicate asupra activului net al fondurilor de investitii etc", se arata in comunicat.

Incasarile generate de segmentul pensiilor private au fost de 29,4 milioane lei (24,9% din incasarile totale), in urcare cu 18,47%, provenind din contributiile platite de administratorii de fonduri pe Pilonul II.

Diferenta de 1,73% din totalul veniturilor realizate de catre ASF in primele noua luni ale anului o reprezinta venituri proprii din alte surse, precum dobanzi sau venituri din chirii.

"ASF are in vedere analizarea si reducerea in continuare a contributiilor entitatilor din piata financiara non-bancara pe masura cresterii activitatii in piata si a optimizarii proceselor de reglementare, autorizare-avizare si supraveghere", precizeaza autoritatea.
Cheltuielile realizate in primele trei trimestre au scazut cu 14,6%, la 89,52 milioane lei.

Cheltuielile cu personalul s-au redus cu 20,44%, acestea reprezentand 59,2% din totalul veniturilor realizate, de la 76,3%, iar gradul de realizare a fost de 88,4% din prevederile bugetare.

Totodata, cheltuielile cu bunuri si servicii au crescut cu 8,77%, pe fondul cheltuielilor cu consultanta pentru exercitiul Balance Sheet Review (BSR), contracte juridice, dar si finalizarea contractului de intretinere a bazei CEDAM/EWS. Cheltuielile cu investitiile au crescut de aproape sase ori, dupa achizitia de licente si softuri IT si realizarea sistemului de securitate si de acces in sediul ASF.

"In acelasi timp, cheltuielile totale de capital s-au mentinut cu mult sub nivelul bugetat (la 40%) din cauza imposibilitatii de a realiza investitiile IT programate, ca urmare a derularii cu dificultate a procedurilor de achizitie publica. Astfel, principala licitatie de 5,5 milioane de lei, avand ca obiect realizarea unei infrastructuri centralizate IT si implementarea unui sistem de procesare a petitiilor de la consumatori, a fost blocata pana de curand din cauza disputelor juridice dintre participanti, suspendarea procedurii fiind ridicata de instanta saptamana trecuta", se mentioneaza in comunicat.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri