Procesul de reechilibrare necesar pietei de petrol pentru a se stabiliza si, in cele din urma, a-si reveni continua sa se impleticeasca, considera analistii Saxo Bank. Productia din statele nemembre OPEC, in special din SUA, ramane la aceleasi cote, in timp ce productia celor din OPEC continua sa sustina miscarea catre o cota de piata mai ridicata si o productie pe masura.

Aprovizionarea arata doar o usoara tendinta de reducere, asa ca procesul de revenire la un echilibru va lua ceva timp si va avea nevoie de sprijinul cererii - care trebuie sa devina mai robusta.

“Deocamdata, am vazut o crestere robusta a cererii si asta pentru ca preturile joase o incurajeaza. Dar Rezerva Federala a SUA pregateste o crestere de dobanda, intr-o perioada in care activitatea economica globala scade, ceea ce ne face sa credem ca o incetinire a cererii de titei este destul de probabila”, spune, intr-un comunicat de presa, Ole Hansen, seful de strategie pe marfuri al Saxo Bank.

Agentia Internationala pentru Energie (AIE) tocmai si-a publicat raportul si a subliniat riscul unui pret pe baril de sub 50$, cu o posibila intoarcere catre 80$ spre finalul acestui deceniu. Ceea ce va sustine pretul, in cele din urma, va fi cresterea continua a cererii, desi intr-un ritm mai lent decat ce am vazut in ultimii doi ani, in contextul unor reduceri dramatice de investitii din partea marilor companii petroliere de pe glob. Potrivit AIE, industria de petrol si gaze trebuie sa cheltuiasca 630 miliarde $ anual pentru a-si mentine actualul nivel de productie.

“Prognozam ca titeiul Brent va ramane sub 50$/baril pana la finele anului, asta ca sa nu mai mentionam posibilul impact asupra pretului pe care l-ar putea avea stocurile de titei iranian care vor intra pe piata din 2016. Vedem, totodata, un risc minim ca pretul sa coboare sub 40$/baril, avand in vedere ca actualul pret e suficient de scazut pentru a asigura productia statelor nemembe OPEC. Pe masura ce piata se va echilibra in 2016, vom vedea pretul incepand sa creasca, in cele din urma, dar nu mai mult de 65$/baril, pana la finele anului viitor”, a concluzionat Ole Hansen.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri