Un plasament intr-un depozit bancar obisnuit si o investitie in principalele actiuni tranzactionate pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) ar fi generat in 2015 acelasi castig: circa 1%, adica aproape nimic. In 2016 brokerii se asteapta insa la revenirea actiunilor de pe BVB, evolutie datorata pe de-o parte unui an fiscal extrem de bun pentru incasarile de dividende, iar pe de alta parte unei curse de recuperare a castigurilor pe care marile burse din vestul Europei deja le genereaza.

Dobanzile oferite de cele mai mari banci din Romania pentru depozitele la termen cu greu mai depasesc 1,5%, in vreme ce BET-TR, un indice care urmareste evolutia celor mai tranzactionate 10 companii de pe BVB si care include si castigurile din dividendele oferite de acestea, a urcat cu 1,1% in 2015. Evolutia modesta a actiunilor romanesti in 2015 vine dupa ce in precedentii doi ani bursa generase castiguri de peste 30% pe principalii indici, depasind astfel cu mult dobanzile oferite de banci.

„La modul general, evolutiile inregistrate pe BVB anul acesta au fost cele mai slabe din ultimii patru ani, in conditiile in care multi indici europeni au avut evolutii pozitive. In lipsa unor evenimente cu impact puternic negativ la nivel global, consider ca indicii locali ar trebui sa aiba performante mai bune in anul urmator avand in vedere perspectivele economice favorabile si posibilitatea unor randamente atractive ale dividendelor”, mentioneaza Daniela Ropota, analist in cadrul casei de brokeraj Intercapital Invest.

Nimeni nu se va imbogati investind in actiuni romanesti anul viitor, dar ca analist nu poti fi decat usor optimist in privinta bursei in 2016 in conditiile unor asemenea dividende, in conditiile unor dobanzi bancare de circa 1% si a unor yield-uri la titlurile de stat sub 2% - Mihai Caruntu, BCR

Romania a inregistrat in T3 2015 cea mai puternica crestere economica din Uniunea Europeana, tara noastra fiind asteptata sa fie lider de pluton si la nivelul anului 2016, cu o crestere a PIB de 4,1%. Chiar si in aceste conditii insa, majoritatea actiunilor de pe BVB au avut evolutii modeste sau chiar au scazut in 2015, in vreme ce ratele de distributie ale dividendelor vor ramane cel putin similare anul viitor, fapt care din perspectiva analistilor face “ieftina” piata locala.

“Cu exceptia Petrom, principalele companii de pe BVB vor distribui in 2016 dividende cu randamente nete de peste 5%. Nimeni nu se va imbogati investind in actiuni romanesti anul viitor, dar ca analist nu poti fi decat usor optimist in privinta bursei in 2016 in conditiile unor asemenea dividende, in conditiile unor dobanzi bancare de circa 1% si a unor yield-uri la titlurile de stat sub 2%”, este de parere Mihai Caruntu, seful departamentului de analiza piete de capital din cadrul BCR.

Ma astept ca 2016 sa fie un an bun pentru bursa (...). Cred ca ar trebui sa vedem cresteri de 10-15% pentru principalii indici bursieri, incluzand randamentul dividendului - Ovidiu Dumitrescu, Tradeville

Revenirea este asteptata sa inceapa chiar din acest an, dupa ce Rezerva Federala americana (Fed) a marit pentru prima data in aproape un deceniu dobanda cheie. Primele efecte s-au vazut chiar din dimineata zilei care a urmat anuntul Fed, cand marile burse europene cresteau cu procente cuprinse intre 1 si 2%.

“In acest caz nu este deloc imposibil sa vedem o miscare pozitiva semnificativa pe burse in ultimele 2 saptamani ale anului - ceea ce americanii numesc ‘a Santa Claus rally’”, spune Ovidiu Dumitrescu, directorul general adjunct al casei de brokeraj Tradeville. Analistul se declara optimist cu privire la evolutia pietei in urmatorul an, dar atrage atentie asupra efectelor negative pe care legea darii in plata le va avea asupra anumitor companii si a economiei in general. „Ma astept ca 2016 sa fie un an bun pentru bursa, chiar daca politicul, pe fondul unui an electoral, se pare ca va afecta doua dintre motoarele importante de crestere: creditarea si piata imobiliara. Cred ca ar trebui sa vedem cresteri de 10-15% pentru principalii indici bursieri, incluzand randamentul dividendului”, a mai adaugat Ovidiu Dumitrescu.

2016 va fi singurul an in care investitorii persoane fizice nu vor fi nevoiti sa plateasca CASS in cazul in care au venituri din alte surse, in cazul acestora din dividende. Mai mult, este de asteptat ca reducerea impozitului pe dividende pana la 5% sa genereze o presiune suplimentara din partea actionarilor asupra companiilor pentru acordarea unor dividende mai mari.

“Pentru piata autohtona subperformanta din anul curent ar putea reprezenta un imbold serios pentru o evolutie pozitiva in 2016 (...). Probabil o asteptare de crestere de 10-15% a indicilor BET si BET-FI pare rezonabila" - Alin Brendea, Prime Transaction

“Pentru piata autohtona subperformanta din anul curent ar putea reprezenta un imbold serios pentru o evolutie pozitiva in 2016, asta si in conditiile in care cadrul macroeconomic are sanse crescute sa se mentina unul pozitiv, iar randamentele dividendelor vor fi mai mult decat generoase. Probabil o asteptare de crestere de 10-15% a indicilor BET si BET-FI pare rezonabila”, spune Alin Brendea, directorul general adjunct al casei de brokeraj Prime Transaction.

Marile banci de investitii mizeaza pe cresteri de 5-7% in 2016

Banca Tinta S&P 500 in 2016 Evolutie fata de nivelul actual*
Merrill Lynch 2.200 +6,1%
Citigroup 2.200 +6,1%
Credit Suisse 2.150 +3,7%
Goldman Sachs 2.100 +1,3%
JPMorgan 2.200 +6,1%
Morgan Stanley 2.175 +4,9%
Wells Fargo 2.230 - 2.330 +7,5% / +12,4%

*Avand in vedere cotatiile de la finalul zilei de miercuri, 16 decembrie 2015

Dupa sase ani de cresteri neintrerupte, Bursa din New York, cea mai mare piata de capital din lume, a redus serios din turatie in 2015, in prezent pastrand o crestere de doar 0,7% pe indicele de referinta S&P 500.

Cele mai mari banci de pe Wall-Street mizeaza pe noi cresteri in anul electoral 2016, media estimarilor indicand plusuri de 5-7%, iar asta in ciuda unui dolar din ce in ce mai puternic si a slabiciunii economiei chineze. Wells Fargo are cele mai optimiste tinte pentru S&P 500 in 2016, in vreme ce Credit Suisse este cea mai conservatoare banca.

Sursa tinte S&P 500: 247wallst.com

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri