Erste Group mizeaza pe un debut de an pozitiv pe burse, cresterile la nivel global urmand sa ajunga la 5% in primul trimestru. De asemenea, leul este asteptat sa se intareasca, dobanzile la titlurile de stat romanesti sa urce, iar aurul sa isi mentina tendinta usor negativa.

Actiuni

Analistii bancii austriece mizeaza in 2016 pe o imbunatatire a rezultatelor financiare inregistrate de companiile listate pe marile burse, iar ca apetitul fata de risc al investitorilor va fi in crestere. “Ne asteptam astfel la o imbunatatire a cererii pentru actiunile companiilor solide, in special a celor din pietele dezvoltate. La nivel global, actiunile ar trebui sa urce cu pana la 5% in T1 2016)”, se mentioneaza intr-un raport al Erste adresat investitorilor.

Companiile din FTSE All-World, un indice care urmareste cele mai importante companii din pietele dezvoltate si emergente, sunt asteptate sa inregistreze o crestere a profitului de 8,6% in 2016. Defalcat, estimarile pentru companiile din SUA indica o crestere a castigurilor nete in medie de 9,6%, in vreme ce in Europa rezultatele vor fi ceva mai slabe, cresterea medie urmand sa fie de 6,9%.

Erste atrage atentia ca sectorul utilitatilor este singurul in cazul caruia se estimeaza un declin (de 3,2%) la nivel mondial in 2016. De cealalta parte, companiile financiare sunt cel mai bine vazute, cresterea medie a profitului urmand sa fie in medie de 9,2% anul viitor.

Valute si titluri de stat

Erste estimeaza un curs mediu de 4,48 lei/euro in primul trimestru, urmand ca acesta sa ajunga la 4,45 lei la finalul anului 2016. BNR a anuntat miercuri un curs oficial de 4,5203 lei/euro.

In cazul EUR/USD, analistii mizeaza pe o evolutie laterala pe termen scurt, in vreme ce francul elvetian este considerat a fi supraevaluat in prezent, astfel ca primele trei luni din 2016 ar trebui sa aduca o depreciere pe CHF.

Dobanda titlurilor de stat romanesti va fi in urcare in T1, potrivit analistilor Erste, acestia anticipand un nivel de 3,2% pentru titlurile cu o maturitate de cinci ani. In prezent, dobanda acestor titluri este de circa 2,4%.

“Dupa ce Rezerva Federala americana a marit dobanda cheie, pietele se vor concentra pe viitoarea evolutie a politicii monetare. Din punctul nostru de vedere, asteptarile pietei pentru inca doua cresteri ale dobanzii cheie in 2016 sunt mult prea conservatoare (…). Ne asteptam ca randamentele titlurilor de stat sa urce in functie de maturitatea emisiunilor, cele mai puternice cresteri urmand sa aiba loc pe emisiunile cu cele mai mici maturitati”, spun analistii Erste.

Aur

Pretul aurului (in dolari) a scazut cu 3,9% trimestrul al patrulea din 2015, iar de la inceputul anului metalul pretios a pierdut 9,6%. “Numarul factorilor cu influenta pozitiva asupra cotatiei aurului este in scadere. Pe de-o parte vorbim despre cresterea dobanzii cheie efectuata de Fed, iar de cealalta parte vedem scaderea pretului la petrol care a diminuat incasarile guvernelor din mai multe tari, mai ales in Orientul Mijlociu, fapt care va reduce cererea pentru aur”, spun analistii Erste.

Din punct de vedere tehnic, pretul aurului se afla pe trend negativ, iar analistii austrieci nu vad niciun semnal care sa indice o inversare a trendului. Erste estimeaza ca aurul se va tranzactiona la un pret cuprins intre 1.000 si 1.080 dolari in T1 2016. Metalul era cotat miercuri la 1.071 dolari.

Evolutii macroeconomice

Romania este printre putinele tari europene in cazul carora inflatia nu va urca in prima parte a anului. “Cele doua reduceri ale TVA in decurs de doar sase luni vor duce la o continuare a scaderii preturilor de consum. Mai mult decat atat, cresterea considerabila a salariilor in sectorul public (+25%y/y) va duce la marirea venitului real disponibil al gospodariilor romanesti cu 7% anul viitor”.

Erste anticipeaza in cazul Romaniei o crestere a PIB de 3,8% si o inflatie negativa de 0,1% in 2016.

La nivelul Uniunii Europene, revenirea moderata a economiilor este asteaptata sa continue, Erste mizand pe o crestere de 1,5% in 2015 si de 1,8% in urmatorul an. In cazul SUA, economia ar urma sa creasca cu 2,7% in 2016, impulsionata de cresterea consumului.

Sursa foto: Shutterstock / Tutti Frutti

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri