Bursa a adus investitorilor, anul trecut, un randament de 3,1%, usor peste dobanzile din banci, dar de aproape cinci ori mai mic fata cel de anul trecut, evolutia pietei locale fiind determinata semnificativ de factori externi, in timp ce lichiditatea a scazut cu o treime, urmand trendul regional.

"Anul 2015 a fost marcat de episoade de volatilitate crescuta si contextul international a avut un impact asupra perceptiei investitorilor", a declarat presedintele Bursei de Valori Bucuresti (BVB), Lucian Anghel, potrivit Mediafax.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a inchis anul trecut in scadere cu 1,1%, prima evolutie negativa din ultimii patru ani.
Principalii factori externi care au influentat in 2014 bursa au fost criza din Grecia, asteptarile investitorilor privind modificarile dobanzilor cheie de catre Rezerva Federala a SUA si Banca Centrala Europeana, scaderea puternica a pretului petrolului, precum si incertitudinile privind economia Chinei.

"Ar fi incomplet sa nu mentionam si factorii interni care au determinat evolutia din acest an si anume lipsa unui IPO semnificativ, precum si faptul ca trei dintre cele mai mari companii romanesti au fost tranzactionate si la Londra, parte din lichiditate migrand pe piata externa. Toti acesti factori au determinat investitorii sa fie extrem de prudenti in tranzactionare. Astfel, in cursul anului 2015 s-a inregistrat un rulaj mediu zilnic de circa 8 milioane euro, inferior celui de circa 11 milioane euro din 2014 (an in care s-a petrecut cea mai mare listare din istoria pietei de capital romanesti - Electrica). Insa volumele de tranzactionare pe burse au scazut vizibil in 2015 si la nivel regional, nu doar in Romania.

La rulajului mediu zilnic de aproximativ 8 milioane de euro ar trebui sa avem in vedere si rulajul celor trei actiuni importante listate la Londra, in jur de 1,5 milioane dolari pe zi", a spus Anghel.

Valoarea totala a tranzactiilor cu actiuni pe piata reglementata a BVB, inclusiv oferte, s-a situat anul trecut la 8,8 miliarde de lei, fata de 13 miliarde de lei in anul 2014. Valoarea medie zilnica s-a situat la 35,1 milioane de lei, fata de 52 milioane de lei in anul anterior. Pe bursa de la Londra sunt listate secundar Romgaz (SNG), Electrica (EL) si, de anul trecut, Fondul Proprietatea (FP).

Dintre principalele actiuni de pe BVB, Banca Comerciala Carpatica, BRD - Groupe Societe Generale (BRD) si Banca Transilvania (pret ajustat tinand cont de alocarea de actiuni gratuite in luna iunie) au inregistrat cele mai bune evolutii, cu cresteri de peste 40%. La polul opus, actiunile Romgaz si OMV Petrom (SNP) au coborat cu 20,8%, respectiv 30,1%.

La nivelul intregii piete, actiunile IAR Brasov (IARV) si Teraplast (TRP) au consemnat cele mai mari cresteri, de aproape 290% si 224%, alte zece actiuni au inregistrat cresteri cuprinse intre 30% si 82%, iar alte 19 actiuni au avut cresteri intre 10% si 30%. Inca 13 actiuni sunt pe plus, cu pana la 10%.

La polul opus s-au plasat actiunile Petrolexportimport (PEI) si Condmag (COMI), cu scaderi de 74% si 76%. "Scaderile inregistrate de cateva actiuni cu pondere semnificativa in indicele BET, precum OMV Petrom, Romgaz si Fondul Proprietatea (circa 10%), au influentat randamentul total al indicelui, care este cu 1,1% sub nivelul de la finalul anului trecut", a afirmat presedintele Bursei.

Dividendele consistente au fost un element de atractie in ultimii ani si aceasta tendinta va continua, probabil, si in anul urmator, a adaugat el. Indicele BET-TR (BET Total Return) este cu 3,1% peste nivelul din ultima sedinta a anului 2014, astfel dividendele distribuite de companiile listate au compensat scaderea inregistrata de preturile unora dintre actiuni.

In 2014, BVB a adus un un randament de 14,5%, din care 9,1% din cresterea BET si 5,4% din dividende. Chiar si la 3,1%, randamentul adus de principalele actiuni de pe bursa investitorilor se situeaza "peste nivelul dobanzii la depozite bancare", a spus Anghel.

"Piata romaneasca s-a remarcat si in 2015 prin cele mai mari randamente din dividende din regiune, companiile energetice distribuind dividende si de 9% in 2015, cum e cazul Romgaz. Indicele principal al pietei, BET, dar care include si dividendele distribuite de companiile din componenta, BET-TR, incheie anul pe o crestere usoara. In ultimii ani nivelul dividendelor importante acordate de companiile listate pe BVB (pentru unele companii ajungand si aproape de 10% pe an) a reprezentat un element important de atractie si cred ca aceasta va continua si in anul urmator", a declarat el.

In 2016, interconexiunea dintre pietele financiare va continua sa se reflecte si in linia pietei din Romania, la fel cum s-a intamplat si in ultimii ani, investitorii continuand sa reactioneze in functie de stirile care vin de pe plan international, dar si national, despre evolutia economiei Romaniei si alte elemente punctuale.

Anul trecut, opt companii au folosit bursa pentru a se finanta si pentru a-si creste vizibilitatea: cinci companii au intrat pe piata AeRO, doua companii au emis obligatiuni pe ATS (sistemul alternativ de tranzactionare) si o companie a emis obligatiuni pe piata principala a BVB.

"Alaturi de acestea trebuie sa amintim emisiunea de obligatiuni a Municipiului Bucuresti si prima emisiune de titluri de stat pentru populatie din ultimii zece ani. In ultimii doi ani si jumatate BVB a intermediat finantari de circa 1 miliard de euro prin obligatiuni. Suprasubscrierea emisiunii de obligatiuni a Municipiului Bucuresti (de 2,2 miliarde lei) a dovedit ca emitentii de calitate pot atrage fondurile necesare prin intermediul pietei de capital locale", a afirmat presedintele BVB.

Pentru AeRO suntem in cautare de companii cu potential de crestere, care vor si alte variante de finantare decat cele clasice, a mai spus el.

Sursa foto: Mediafax foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri