Reducerea comisioanelor de tranzactionare repezinta unul dintre cei mai importanti pasi pe care Bursa de Valori Bucuresti (BVB) trebuie sa ii faca pentru imbunatatirea lichiditatii si atragerea investitorilor straini, se arata intr-un proiect pe care bancherii de la Citi vor sa il supuna dezbaterii la nivel de piata.

Citi a lansat proiectul REPER, un pachet de masuri care care trebuie avut in vedere spre a fi implementat in perioada imediat urmatoare si care, considera reprezentantii bancii, pot generea o revenire a tranzactiilor facute pe Bursa de la Bucuresti.

"In cazul ticket-urilor de tranzactionare de circa 1 milion de dolari, pe care in general investitorii nerezidenti le au in vedere atunci cand tranzactioneaza pe bursa locala, BVB este de 11 ori mai scumpa decat Varsovia, de 12 ori mai scumpa decat Austria si de sapte ori mai scumpa decat Budapesta. Acest lucru se vede in lichiditatea zilnica. Din punctul nostru de vedere suntem o piata foarte scumpa", a declarat, la WALL-STREET 360, Cristian Agalopol, director executiv piete de capital pentru Romania si Bulgaria in cadrul Citi.

Proiectul REPER vizeaza un set de cinci masuri menite sa imbunatateasca rulajele de pe BVB:

  • Reducerea Comisioanelor Bursei de Valori Bucuresti.
  • Eficientizarea operatiunilor de imprumut al actiunilor.
  • Posibilitatea inregistrarii electronice a nerezidentilor
  • Eliminarea sintagmei de reprezentant legal, care nu este bine definita in codul civil romanesc, dar nici in legislatia internationala, si care duce la neparticiparea nerezidentilor la Adunarile Actionarilor companiilor din Romania.
  • Ridicarea restrictiilor cu privire la tranzactiile OTC (n.red. tranzactii in afara bursei, realizate prin negocierea directa intre parti), in conditiile in care Romania este singura tara din regiune care nu permite efectuarea tranzactiilor OTC cu actiuni listate pe Bursa de Valori Bucuresti.

La o tranzactie normala, Bursa de Valori Bucuresti percepe un comision de 0,1% de la vanzator si de 0,04% de la cumparator. Comisioanele au fost reduse in 2014, ca parte a masurilor ce prevedeau eliminarea celor opt bariere de intrare pe piata de capital romaneasca, insa chiar si asa au ramas la un nivel mai mare decat alte piete din regiune.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri