Banca Centrala Europeana (BCE) a mentinut joi dobanda cheie in zona euro la nivelul minim de 0,05%, decizie in linie cu majoritatea asteptarilor analistilor. Mario Draghi, presedintele BCE, a dat insa de inteles ca politica monetara a BCE va fi revizuita in martie, stire care a declansat imediat o revenire pe majoritatea burselor europene.

Cele mai importante declaratii facute de Mari Draghi:

  • "Va fi necesar sa revizuim si posibil sa ne reconsideram politica monetara la intalnirea BCE de la inceputul lunii martie”
  • “Riscurile de scadere (n.red. a economiilor) este in crestere"
  • "Ne putem astepta la dobanzi care sa ramana la nivelul actual sau care sa se reduca mai mult pe o perioada lunga de timp”
  • "Nu ne predam in fata acestor noi factori globali. Suntem determinati sa ne indeplinim mandatul de atingere a unei tinte a inflatiei de 2% sau mai putin"
  • "Nu exista limite tehnice cu privire la marimea programului de achizitii al BCE"
  • "Obiectivul nostru este stabilitatea preturilor, nu protejarea castigurilor inregistrate de banci si asiguratori"
  • "Decizia din decembrie de a extinde programul de achizitii pana la sfarsitul lui martie 2017 a fost in totalitate indreptatita"
  • "Asistam la o decelerare graduala a economiei Chinei iar perspectivele zonei euro au fost revizuite avand in vedere acest lucru. Perspectiva inflatiei este de asemenea mai slaba din cauza cererii scazut din piata petrolului. Totusi, autoritatile chineze par sa aiba control asupra situatiei"
  • "Nu ar trebui sa aveti indoieli cu privire la posibilitatea ca membrii Consiliului Guvernator al BCE sa ia masurile necesare la urmatoarea intalnire din martie"
Bursa Indice Evolutie
Evolutie burse dupa primele declaratii ale lui Draghi
Germania DAX +2%
Franta CAC 40 +2%
Marea Britanie FTSE 100 +0,06%
Polonia WIG 20 +0,4%
Romania BET +1,9%


Sursa foto: BCE

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri