Piata romaneasca de actiuni a pierdut 10% in prima luna din 2016, marcand astfel cel mai slab inceput de an inregistrat de la startul crizei. Vestea buna pentru investitori este ca lucrurile s-au calmat in ultimele zile, iar dupa corectiile masive din ultima perioada randamentul brut estimat al dividendelor unor mari companii precum Romgaz (SNG) a ajuns sa depaseasca 11%, de sapte ori mai mult decat dobanda bancara medie.

BET, principalul indice al Bursei de Valori Bucuresti (BVB), a pierdut 10,5% in ultima luna. Ultima data cand bursa locala a avut un inceput de an chiar mai slab a avut loc in ianuarie 2009, adica exact in perioada in care efectele crizei ipotecare din SUA se faceau simtite cel mai puternic in pietele financiare din toata lumea.

An Evolutie BET in ianuarie
2016 -10,5%
2015 -0,7%
2014 -1,7%
2013 +6,4%
2012 +12,7%
2011 +7,6%
2010 +8%
2009 -22,3%
2008 -23,7%

“Nu vad motive de panica in Romania. Fundamentele economiilor europene si a economiei americane nu sunt tocmai de recesiune. La noi peisajul este complet diferit fata de 2008: economia este asteptata sa creasca cu o cifra notabila in 2016, iar companiile de pe bursa vor acorda dividende cu randamente semnificative, in orice caz incomparabil mai mari decat cele care se distribuiau in 2008”, a declarat Mihai Caruntu, seful departamentului de analiza piete de capital BCR.

Economia Romaniei este asteptata sa urce cu 3,9% in acest an, potrivit celei mai recente prognoze publicata de Banca Mondiala, in vreme ce Guvernul mizeaza pe un plus de 4%. In cazul SUA, estimarile FMI indica o crestere economica de 2,6% in 2016, iar la nivelul tarilor din zona euro cresterea PIB ar trebui sa ajunga la 1,7%, potrivit Fondului Monetar International.

Scaderea pietei romanesti de actiuni a venit in contextul caderii petrolului din ianuarie si a corectiilor care au urmat pe majoritatea burselor internationale, “liderul” fiind si de aceasta data China, tara afectata de incetinirea cresterii economice. Bursa din Shanghai a pierdut 22,6% in ultimele patru saptamani, inchizand vineri la minimul ultimelor 13 luni.

Bursa Indice

Evolutie

Bucuresti BET -10,1%
Frankfurt DAX -9,7%
Paris CAC 40 -6%
Londra FTSE 100 -4,1%
New York S&P 500 -7,3%
Varsovia WIG -5,1%
Viena ATX -11,3%
Shanghai Shanghai Composite -22,6%

“Evident ca ne vom corela cu pietele internationale in perioada urmatoare, insa chiar si asa fundamental actiunile romanesti nu sunt scumpe in prezent. Marea problema a bursei noastre este aceea ca depindem foarte mult de alocarile fondurilor de investitii straine, care acum isi reduc expunerea din pietele emergente. Bursele se sincronizeaza momentan foarte mult cu pretul petrolului. Daca scaderea petrolului va fi perceputa de investitori ca o reducere a cererii din China, si, implicit, o incetinire a acestei economii, probabil bursele vor fi in continuare afectate de un baril cotat foarte ieftin”, a mentionat Mihai Caruntu.

Toate pietele majore din Europa au suferit corectii in ianuarie: in Austria indicele ATX a pierdut 11,3%, in Germania DAX a scazut cu 9,7%, iar in Marea Britanie indicele FTSE 100 a inregistrat un minus de 4,1%.

*Cotatii avand in vedere preturile inregistrate la mijlocul zilei de vineri, 29 ianuarie

Toate actiunile lichide inchid pe minus in ianuarie. Albalact si Oltchim, reveniri pe final de luna

Albalact (ALBZ), Oltchim (OLT) si Turbomecanica (TBM) au fost printre putine actiuni de pe Bursa de Valori Bucuresti care au reusit sa inchida ianuarie pe plus. Anuntul potrivit caruia grupul francez Lactalis va prelua compania Albalact, a propulsat actiunile producatorului de lactate, acestea ajungand la un plus de 24,4%. De asemenea, Oltchim a bifat un plus de 19,3% la nivelul intregii luni, dupa ce administratorii combinatului aflat in insolventa au declarat ca doua companii romanesti si una din China sunt interesate sa cumpere Oltchim.

CRESTERI semnificative in ianuarie
Boromir SPCU +32,9%
Albalact ALBZ +24,4%
Oltchim OLT +19,3%
Turbomecanica TBM +9,4%
SCADERI semnificative in ianuarie
Prodplast PPL -19,6%
BRD BRD -16,5%
Petrom SNP -14,8%
Romgaz SNG -12,5%
SIF Moldova SIF2 -11,4%
Fondul Proprietatea FP -9,8%

Niciuna dintre actiunile lichide tranzactonate pe BVB nu au crescut luna trecuta. BRD a pierdut cel mai mult (-16,5%), urmata de Petrom (-14,4%) si Romgaz (12,5%).

De notat ca dupa corectiile recente randamentul eventualelor dividende pe care companiile le vor distribui in acest an a urcat semnificativ. In cazul Romgaz, de exemplu, randamentul ar urma sa ajunga la 11,1%, la o rata de distributie de 75% (in 2014 rata de distributie a fost de 85%) daca societatea ar atinge profitul de 1,34 mld. lei mentionat in bugetul de venituri si cheltuieli rectificat.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri