Legea darii in plata ar putea sa ii faca pe analistii rusi de la Renaissance Capital sa isi revizuiasca estimarile optimiste in cazul BRD si Banca Transilvania (TLV), cele doua banci urmand sa fie semnificativ afectate daca documentul va fi aprobat in forma actuala. BRD va fi cea mai lovita de o eventuala intrare in vigoare a legii, banca urmand inregistreze pierderi echivalente cu 11,5% din capital, potrivit estimarilor Renaissance.

Renaissance Capital, una dintre cele mai mari banci de investitii din Rusia, anticipase in toamna lui 2014 o revenire a actiunilor bancare romanesti, acordand totodata BRD si Bancii Transilvania recomandari de “buy” (“cumparare”). De la acel moment si pana in prezent, BRD a crescut pe bursa cu 21%, in vreme ce titlurile TLV au castigat 36%.

Daca Legea darii in plata va trece de Parlament fara a suferi modificari, estimam pierderi echivalente cu 3,5% din capitalul Banca Transilvania si pierderi echivalente cu 11,5% din capitalul BRD

“Desi ne mentinem rating-urile pentru bancile romanesti neschimbate, suntem ingrijorati de riscurile de reglementare mai mari si anticipam o inrautatire a estimarilor cauzata de Legea darii in plata. Daca Legea va trece de Parlament fara a suferi modificari, estimam pierderi echivalente cu 3,5% din capitalul Banca Transilvania si pierderi echivalente cu 11,5% din capitalul BRD”, spune Armen Gasparyan, analist in cadrul Renaissance.

Acesta crede ca Banca Transilvania ar urma sa fie mai putin afectata de Legea darii in plata, avand in vedere ca banca din Cluj-Napoca are o expunere mai redusa pe portofoliul de credite ipotecare. “In plus, ne place faptul ca BT se concentreaza mai mult pe sectorul dinamic al IMM-urilor”, adauga analistul.

Gasparyan mentioneaza ca Legea darii in plata este similara altor masuri populiste luate recent impotriva bancilor din Europa Centrala si de Est, ce au efecte negative asupra afacerilor acestora. Polonia urmeaza sa introduca anul acesta o taxa anuala care sa echivaleze cu 0,44% din activele ajustate ale bancilor. De asemenea, in Ungaria este activa o lege care obliga bancile sa plateasca o taxa de 0,53% pe activele ce depasesc 50 mld. foriniti (157 mil. euro).

Rusii au in prezent un pret tinta 12,9 lei/titlu in cazul actiunilor BRD, cu 31% mai mult decat a ctuala cotatie de pe Bursa de Valori Bucuresti. In cazul Bancii Transilvania, pretul tinta este stabilit la 2,8 lei/titlu, cu 20% peste valoarea din prezent. Ambele actiuni au in continuare recomandari de “buy”. In cazul BT, Renaissance se astepta la o distributie de dividende in acest an, dupa ce preluarea Volksbank a impins profitul Banca Transilvania la 2,44 mld. lei in 2015.

Ca urmare a preluarii Volksbank Romania, ne asteptam ca Banca Transilvania sa distribuie un dividend special actionarilor. De asemenea, anticipam ca BT va face noi achizitii, portofoliile de credite de retail urmand sa fie cele mai probabile tinte

Legea darii in plata, care permite cedarea garantiei imobiliare in schimbul radierii ipotecii, va fi dezbatuta in plenul Senatului, cel mai probabil saptamana viitoare, iar votul final va fi dat ulterior in plenul Camerei Deputatilor.

Actiunile Banca Transilvania se tranzactionau joi pe bursa la un pret de 2,345 lei/titlu, in crestere cu 2,8%, in vreme ce un titlu BRD era cotat la 9,84 lei. Avand in vedere aceste preturi, Banca Transilvania are o capitalizare de 6,9 mld. lei, in vreme ce BRD este evaluata pe bursa la 6,7 mld. lei.

Sursa foto: Mediafax

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri