Wall-Street.ro organizeaza luni, 7 martie, conferinta The New Market, eveniment la care vor fi prezenti, printre altii, ministrul Comunicatiilor Marius Bostan, CEO-ul Citi Romania Tibor Pandi si avocatul Razvan Stoicescu, partener Musat&Asociatii. Cititorii care s-au inscris la evenimentul de saptamana viitoare au avut ocazia sa adreseze intrebari invitatilor, wall-street.ro selectand cele mai interesante 10 dintre acestea si adresandu-le direct speakerilor participanti.

Esti interesat sa participi la conferinta The New Market? Inscrie-te gratuit pe site-ul dedicat al evenimentului.

Marius BOSTAN (Ministrul Comunicatiilor)

Privatizarea Telekom Romania se va face prin intermediul BVB? Cand vom afla un termen realist pentru vanzarea actiunilor Telekom pe care statul roman le detine?

Privatizarea Telekom Romania Communications (fosta Romtelecom) a fost amanata in repetate randuri de-a lungul ultimilor ani, dupa reluarea procesului in 2013. Statul detine 46% din actiunile Telekom, celelalte titluri fiind controlate indirect de nemtii de la Deutsche Telekom.

Ludwik SOBOLEWSKI (CEO Bursa de Valori Bucuresti) si Marius BOSTAN

Ce companii de IT au participat la workshop-urile organizate de BVB si Ministerul Comunicatiilor si care este reactia antreprenorilor cand sunt sfatuiti sa isi listeze afacerile pe bursa?

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si Ministerul Comunicatiilor au semnat recent un protocol de colaborare dedicat sprijinirii IMM-urilor din sectorul IT&C. La evenimentul care a marcat semnarea protocolului, Marius Bostan a cerut brokerilor sa fie mai activi cand vine vorba despre atragerea companiilor pe bursa.

Marius BOSTAN

Avand in vedere ca toate privatizarile recente realizate prin intermediul bursei (Electrica, Nuclearelectria, Romgaz, Transgaz, Transelectrica) s-au inchis cu succes, in vreme ce incercarile de privatizari prin gasirea unor investitori strategici sau prin licitatie (Oltchim, Cuprumin, CFR Marfa) au esuat, de ce statul inca mai insista sa privatizeze evitand bursa?

Razvan STOICESCU (partener Musat & Asociatii) si Ludwik SOBOLEWSKI

Ce sanse ar fi ca listarea Hidroelectrica sa aiba loc anul acesta si cat ar contribui acest fapt la castigarea statutului de piata emergenta?

Inca din 2012 casa de avocatura Musat si Asociatii a fost selectata pentru a asigura consultanta juridica Ministerului Economiei pentru pregatirea ofertei publice primare de vanzare a 10% din capitalul social al Hidroelectrica. Listarea a fost amanata insa in repetate randuri, in contextul in care compania trece momentan prin cel de-al doilea proces de insolventa.

Tibor PANDI (CEO Citi Romania)

De ce Citi nu intra in piata de brokeraj romaneasca, avand ca a preluat deja portofoliul de clienti ING? Ce ar trebui sa se schimbe in piata locala astfel incat Citi sa faca aceasta mutare?

Citi a devenit una dintre principalele banci custode din Romania dupa ce in urma cu doi ani a preluat portofoliul de clienti al ING, care s-a restras din piata locala de custodie, dar si din alte sase tari din regiune.

Cristian AGALOPOL (Vicepresedinte Citi Romania)

Unde prefera investitorii straini sa tranzactioneze actiuni romanesti atunci cand au de ales intre Bursa de Valori Bucuresti si Bursa din Londra?

Fondul Proprietatea, Electrica si Romgaz, trei dintre cele mai mari companii tranzactionate pe Bursa de Valori Bucureti, au ales in ultimii ani sa faca listari secundare si pe Bursa din Londra, pentru a facilita accesul investitorilor straini la actiuni. Reprezentantii BVB si o parte din brokerii locali s-au declarat impotriva mutarii, mentionand ca listarile secundare vor duce la o scadere a rulajelor pe piata de la Bucuresti.

Bogdan Dragoi (CEO SIF Banat Crisana)

Ce sanse sunt sa vedem fuziuni intre SIF-uri in urmatorii ani, mai ales avand in vedere ca SIF1 a inceput deja sa faca primii pasi in acest sens prin preluarea SAI Muntenia?

SIF Banat-Crisana a finalizat anul trecut achizitia SAI Muntenia, dupa un proces inceput in 2013. SAI Muntenia este societatea care administreaza SIF Muntenia.

Ludwik SOBOLEWSKI

Care este un termen realist in care Bursa de Valori Bucuresti poate deveni o piata emergenta?

BVB este clasificata drept "piata de frontiera" in indicele MSCI, unde este reprezentata prin cinci companii, si anume Banca Transilvania (TLV), OMV Petrom (SNP), Romgaz (SNG), BRD - Groupe Societe Generale (BRD) si Transgaz (TGN).

MSCI ia in considerare dezvoltarea economica a unei tari, dimensiunea pietei de capital, nivelul lichiditatii de pe respectiva piata si accesibilitatea pietei pentru a plasa tarile in una dintre cele trei categorii: piata de frontiera, piata emergenta si piata dezvoltata.

Mircea URSACHE (vicepresedinte ASF) si Ludwik SOBOLEWSKI

Care sunt motivele reale pentru care in piata romaneasca care nu exista short selling/ tranzactii in lipsa?

Inexistenta tranzactiilor in lipsa afecteaza semnificativ lichiditatea Bursei de Valori Bucuresti, mai ales in perioadele de scadere din piete, in lipsa short-selling-ului investitorii romani avand extrem de putine alternative pentru plasarea banilor.

Mircea URSACHE si Ludwik SOBOLEWSKI

BVB a lansat recent conceptul de “Market maker al emitentului”, insa acesta nu functiuneaza, aparent din cauza unor blocaje la ASF. Exista sanse ca acesta sa se materializeze in viitor? Care sunt motivele pentru care care acest proiect nu poate fi aplicat?

BVB a incercat in ultimii ani sa impulsioneze tranzactionarea cu actiuni incurajand firmele de brokeraj sa devina market makeri. O firma de brokeraj considerata “market maker al emitentului” isi asuma rolul de a sustine lichiditatea unui instrument financiar, in baza contractului incheiat cu emitentul instrumentelor financiare respective.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri