“La nivel global vedem un nivel de lichiditate fara precedent; investitorii au probleme cand vine vorba de gasirea unor optiuni unde sa isi plaseze fondurile. Din perspectiva geografica, majoritatea banilor vor merge catre Europa si mai ales spre vestul continentului. Urmatoarele pe lista sunt rascumpararile de actiuni, distributiile de dividende si cresterea salariilor in cadrul companiilor”, a mentionat Tibor Pandi.

Bursa de Valori Bucuresti trebuie sa faca toate demersurile pentru a obtine statutul de piata emergenta si pentru a putea astfel atrage o parte cat mai mare din fondurile care sunt disponibile la nivel global.

“Feedback-ul pe care il primim de la clienti cand le propunem Romania ca optiune de investitie este ca vor ‘lichiditate, lichiditate, lichiditate’. Nu este ‘rocket science’, BVB are nevoie de lichiditate pentru a putea atrage jucatorii globali de calibru, fondurile de tip Black Rock. In Polonia rulajul zilnic este de circa 200 mil. euro, in Ungaria 20 mil. euro, in Romania 5-7 mil. euro, iar in alte piete din regiune cifrele sunt dezastruoase: 2 mil. euro in zilele bune la Zagreb si 200.000 euro pe zi in Bulgaria. Romania sta mai bine decat aceste piete, dar este in continuare loc pentru imbunatatiri”, a declarat Pandi.

CEO-ul Citi Romania considera ca statul roman are un rol important in deblocarea lichiditatii pe Bursa de Valori Bucuresti, prin listarea marilor companii din portofoliu si, implicit, prin ajutarea pietei de capital sa atinga statutul de piata emergenta.

Sursa foto: Compania