Patria Bank (fosta Nextebank) nu a reusit sa preia controlul integral al Bancii Comerciale Carpatica (BCC), dupa ce actionarii BCC au vandut doar 9,37% din titluri in oferta publica de cumparare desfasurata pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB).

Oferta desfasurata de Patria Bank viza achizitionarea unui total de 995,8 milioane de actiuni Carpatica (45,2% din capitalul bancii), insa investitorii au vandut doar 206,4 mil. actiuni (9,37% din capital). Inaintea ofertei, Patria controla 54,79% din Banca Carpatica iar daca ar fi ajuns la 95% ar fi putut cere delistarea institutiei financiare.

Patria Bank ajunge astfel sa detina 64,16% din actiunile BCC, platind 21,6 mil. lei (4,8 mil. euro) pentru titlurile achizitionate in oferta intermediata de brokerii de la Intercapital Invest. Patria a oferit 0,105 lei pentru o actiune Carpatica, pret cu 1,4% mai mare decat cotatia de 1,035 lei inregistrata joi pe bursa.

Fosta Nextebank era obligata prin lege sa faca oferta publica de preluare pentru actiunile pe care nu le controla, dupa ce la inceputul anului a ajuns la un pachet de 54,79% achizitionand titluri de la omul de afaceri Ilie Carabulea si alti patru actionari, si dupa ce a contribuit la o majorare de capital a Bancii Carpatica. Legislatia pietei de capital prevede ca un actionar care ajunge sa controleze mai mult de 33% din drepturile de vot ale unei companii este obligat sa lanseze oferta de cumparare a titlurilor pe care nu le detine.

Actiunile Banca Carpatica au crescut cu 0,5% anul acesta pe bursa, societatea fiind in prezent evaluata la 227,9 mil. lei (51 mil. euro).

Citeste si:
Boromir si Petrolexportimport se retrag de pe bursa saptamana aceasta
Boromir si Petrolexportimport...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Patria vrea noi obligatiuni dupa 'coada' de investitori din 2019