SIF Moldova (SIF2) si Banca Transilvania (TLV) si-au vandut integral pachetele de actiuni pe care le detineau in cadrul BRK Financial Group (fosta Broker Cluj), singura casa de brokeraj listata pe bursa. La cumparare s-au aflat firma clujeana Global Consult si Adrian Andrici, investitorul care in 2007 a primit cea mai mare amenda din istoria pietei romanesti de capital – 268.000 euro, pentru manipulare de piata.

La sfarsitul saptamanii trecute, in piata Deal a Bursei de Valori Bucuresti (BVB) a fost raportata o tranzactie negociata prin care au fost transferate 16,88 milioane de actiuni BRK Financial Group (4,98% din capital). Numele vanzatorului si al cumparatorului nu au fost anuntate oficial, insa pachetul este identic detinerii pe care SIF Moldova o avea in cadrul BRK Financial Services. Deal-ul in valoare totala de 1,3 mil. lei a fost realizat la un pret de 0,08 lei/titlu, cu 9,2% peste piata.

Miercuri a mai fost transferat un alt pachet important de titluri BRK Financial Services, reprezentand 9,29% din capitalul social al firmei de brokeraj. La vanzare s-a aflat Banca Transilvania, care si-a lichidat astfel detinerea de 31,4 milioane de actiuni BRK. O parte din titluri (6,5 milioane) au fost achizitionate de Global Consult, firma clujeana cu doar 2 angajati in 2014 si controlata integral de Petru Stroian. Global Consult acumuleaza titluri BRK de mai bine de un an, in prezent ajungand la un pachet de 8,2% din capital.

Celalalt cumparator este Adrian Andrici, care controleaza 7,3% din Broker Cluj (24,9 mil. actiuni). Andrici este unu dintre cei mai activi investitori de pe Bursa de Valori Bucuresti si totodata cel care in 2007 a fost amendat de catre CNVM pentru manipulare de piata ca urmare a unor tranzactii cu titluri Petrom si Rompetrol Rafinare. Omul de afaceri este implicat si in dosarul retrocedarilor, ANRP sustinand ca acesta se afla in randul celor care au beneficiat ilegal de despagubiri.

Schimbari pe banda rulanta la BRK Financial Group

Broker Cluj a devenit BRK Financial Group la inceputul lui martie, dupa ce in ultimele luni societatea si-a extins activitatea intrand pe piata de intermediere a creditelor bancare, dar si pe piata de brokeraj de asigurari. La sfarsitul anului trecut, BRK si-a schimbat si directorul general, Grigore Chis fiind inlocuit de Adrian Pop.

BRK a fost una dintre casele de brokeraj cel mai puternic lovite de criza financiara inceputa in 2008. In 2007, Broker Cluj era evaluata pe bursa la peste 500 mil. lei, in vreme ce joi capitalizarea companiei era de 26,4 mil. lei.

BRK Financial Group se afla anul acesta pe locul 14 (din 39) in topul brokerilor de pe Bursa de Valori Bucuresti, avand tranzactii intermediate in valoare de 49 mil. lei si o cota de piata de 1,8%. Cel mai mare actionar al BRK este SIF Muntenia, cu o detinere de 18,4%.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri