“Prin urmare, a fost admisa cererea de depunere si/sau mentionare acte inregistrate sub nr. 1691/13.01.2016 la ORC de pe langa Tribunalul Bacau si a fost dispusa inregistrarea in registrul comertului a hotararilor AGEA din 13 ianuarie 2016 al SIF Moldova, acestea urmand sa fie publicate in Monitorul Oficial”, se mentioneaza intr-un comunicat al societatii de investitii financiare, in care se adauga si faptul ca decizia este executorie.

Chiar daca instanta a dat o decizie in favoarea SIF Moldova, consolidarea actiunilor nu se va mai putea face in martie asa cum era prevazut in calendarul initial.

SIF Moldova a introdus deja un punct pe ordinea de zi a AGA din 25 (26) aprilie in care le cere actionarilor sa ratifice hotararile privind operatiunea de consolidare a valorii nominale, luate in Adunarea din ianuarie.

In incercarea de a rezolva problema actionarilor inactivi, proveniti din perioada privatizarilor in masa din anii ’90, SIF Moldova obtinuse anterior acordul actionarilor pentru consolidarea valorii nominale a unei actiuni de la 0,1 lei la 2,5 lei. Masura urma sa fie insotita si de o reducere a numarului de actiuni.

Citeste si:

Procedura de consolidare acorda dreptul tuturor actionarilor sa aleaga intre intregirea numarului de actiuni pana la completarea unei actiuni consolidate prin aport in numerar sau restituire de aport la capitalul social. Restituirea aportului urma sa se faca la valoarea nominala a unei actiuni SIF Moldova (0,1 lei/unitate).

SIF Moldova are in prezent 1,03 miliarde de actiuni, iar dupa consolidare ar urma sa aiba 41,5 milioane de actiuni, in conditiile in care pentru fiecare actiune noua vor fi consolidate 25 de actiuni vechi.

AIPC a criticat initiativa de consolidare a titlurilor SIF Moldova, mentionand ca masura este echivalentul unei expropieri, deoarece micii actionari ar fi lipsiti astfel de dreptul la proprietate. Ca urmare, AIPC a blocat in instanta consolidarea valorii nominale a actiunilro SIF Moldova.

Titlurile SIF2 cresteau 0,14% la mijlocul sedintei bursiere de joi, societatea fiind astfel evaluata la 763 mil. lei.

Sursa foto: Shutterstock / Sebastian Duda