Statul roman cu greu ar putea sa atraga in prezent mai mult de 340 mil. euro pentru cele 15 procente din Hidroelectrica pe care vrea sa le vanda pe bursa, considera Gabriel Dumitrascu, presedintele Radet si omul care pana anul trecut a condus directia de privatizari responsabila de listarea Electrica, Romgaz si Nuclearelectrica. Acesta subliniaza ca pentru atingerea pragului dorit de circa 500 mil. euro este nevoie de “chirurgie fina”.

Potrivit acestuia, Hidroelectrica are in prezent 1,2 mld. euro in proiecte de investitii, amenajari de complexe, care au functie energetica de pana la 10% din totalul investitiei. “Mai mult decat atat, Hidroelectrica are proiecte nefinalizate de ani de zile, ceea ce reprezinta bani imobilizati, bani care practic nu produc nimic si doar ‘consuma’ in fiecare an. Acesti bani vor fi drastic 'discountati' de investitorii in IPO”, a explicat, pentru wall-street.ro, Gabriel Dumitrascu.

Fostul sef al Directiei de privatizare din Departamentul pentru Energie spune ca inclusiv proiectele ce urmeaza sa fie finalizate nu vor avea un randament energetic semnificativ, deoarece obiectivul acestora este in buna parte acela de a preintampina inundatiile, de a asigura apa pentru un sistem de irigatii care nu exista si de a asigura apa necesara unor industrii concepute in anii ’80, dar care in prezent de asemenea nu mai exista. “Daca nu sunt scoase in afara Hidroelectrica, acestea vor fi penalizate de investitorii care fac evaluarea companiei inainte de IPO. Ca sa crestem valoarea IPO-ului la 500 mil. euro, apoi la 700 mil. euro trebuie sa curatam bine perimetrul”, a concluzionat Gabriel Dumitrascu.

Ministerul Energiei detine 80% din capitalul Hidroelectrica, restul titlurilor fiind controlate de Fondul Proprietatea (FP). Statul vrea sa vanda pe bursa 15% din actiunile companiei, pachet care valoreaza aproape 2 mld. lei (442 mil. euro) avand in vedere evaluarea actiunilor Hidroelectrica din portofoliul Fondul Proprietatea.

Reprezentantii FP anuntasera anterior ca vor sa vanda inca 5% din Hidroelectrica in cadrul IPO-ului asteptat in ultima parte a anului. Daca acest lucru ar avea loc, oferta ar putea sa atinga valoarea totala 2,65 mld. lei (586 mil. euro), devenind astfel cel mai mare IPO din istoria Bursei de la Bucuresti. In prezent, recordul este detinut de IPO-ul Electrica, unde statul a incasat in 2014 aproape 444 mil. euro.

Ionut Simion, PWC: Guvernul ne-a intrebat de ce sa listeze companii de stat cand nu exista proiecte? Dupa IPO, societatile de stat au ramas cu un sac de bani nefolositi

Lipsa unor proiecte de investitii concrete reprezinta una dintre principalele piedici in calea listarii companiilor de stat pe bursa, spune Ionut Simion, country managing partner PwC si presedintele Camerei de Comert Americana in Romania (AmCham).

“Ca presedinte al AmCham am ridicat problema listarii companiilor de stat. Acum cateva saptamani, la un punctaj cu Guvernul la nivel de premier si vicepremier, ei ne-au intrebat de ce sa listeze companii pe bursa daca nu exista proiecte? Simpla listare nu este suficienta. Dupa ce au venit pe bursa companiile au ramas pe un sac de bani, fara sa stie ce sa faca cu ei si fara a genera de pe urma acestora dividende si o valoare mai mare pentru actionari. Lipsa acestor proiecte si idei de business tin pe loc piata de capital romaneasa”, a declarat Ionut Simion in cadrul unei conferinte organizata de casa de avocatura Dentons

La Romgaz investitiile au fost incetinite in trecut pe motive birocratice; bugetele anuale se aprobau de Guvern in iunie-iulie. In aceste conditii ce proiecte de investitii sa mai faci pana in decembrie? - Gabriel Dumitrascu, Radet

Electrica, cea mai recent listata companie de stat, avea la finalul anului trecut lichiditati in valoare de 2,75 mld. lei (609 mil. euro). De cealalta parte, Romgaz avea la 31 decembrie 2015 numerar si echivalent in numerar in valoare de 740 mil. lei (163 mil. euro).

“Romgaz are bani din operatiuni, nu din listare, deci acolo se pune putin altfel problema si anume de ce nu au fost respectate angajamentele din prospectul IPO-ului privind extinderea in offshore si investirea banilor in exploatare, in cresterea nivelului de productie. La Romgaz investitiile au fost incetinite in trecut pe motive birocratice; bugetele se aprobau de Guvern in iunie-iulie. In aceste conditii ce proiecte de investitii sa mai faci pana in decembrie?”, mentioneaza Gabriel Dumitrascu.

In cazul Electrica, acesta spune ca banii trebuiau sa fie folositi pentru investitii strategice in companii similare de distributie din tarile vecine, precum si in achizitionarea participatiilor minoritare detinute de Fondul Proprietatea in subsidiarele EL, insa si in acest caz indecizia politica a facut ca lucrurile sa intre in impas.

“Pregatirea si executia unui IPO este importanta. O listare trebuie facuta cu un obiectiv, nu doar pentru a mai duce un premier la Londra ca sa ii sune clopotelul si ca sa se vada in Wall-Street Journal”, a concluzionat Gabriel Dumitrascu.

Anterior, fostul premier Victor Ponta nu a participat la deschidere oficiala a Bursei de Valori Bucuresti la listarile Electrica si Romgaz, cele mai mari din istoria pietei de capital locale. El a ales in schimb sa inaugureze startul tranzactonarii acestor companii pe Bursa din Londra (unde Romgaz si Electrica s-au listat secundar). Victor Ponta a participat ulterior la o deschidere a BVB in timpul campaniei electorale din 2014.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri