Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) nu a trimis o solicitare oficiala Ministerului Energiei prin care sa ceara modificarea sau abrogarea calendarului de liberalizare a pretului gazelor naturale livrate consumatorilor casnici, a declarat miercuri secretarul de stat din Ministerul Energiei, Aristotel Jude.

Potrivit unor declaratii recente date de presedintele ANRE, Niculae Havrilet, institutia a propus recent guvernului inghetarea pretului gazelor naturale pentru populatie la nivelul actual pana in octombrie, desi calendarul actual convenit de executiv cu Comisia Europeana si FMI prevede o crestere a pretului cu 10% de la 1 iulie, sau modificarea calendarului de liberalizare in acord cu noile preturi de pe piata.

Potrivit calendarului de liberalizare a pretului gazelor naturale, pretul gazelor din productia interna ar trebui sa creasca de la 1 iulie cu 10%, de la 60 la 66 lei lei/MWh, in timp ce gazele din import ar putea costa 63 lei/MWh in perioada 1 iulie - 1 octombrie.

”Pentru a corecta niste informatii din spatiul public, fac precizarea ca pana la primirea adresei respective, ANRE nu a solicitat oficial Ministerului Energiei, prin transmiterea unei adrese, analiza sau modificarea dupa caz a calendarului prevazut de HG 488/2015”, a afirmat Jude, in cadrul Forumului Energetic Regional FOREN 2016, organizat de catre Consiliul National Roman al Comitetului Mondial al Energiei (CNR-CME).

ANRE a trimis catre Ministerul Energiei o adresa inregistrata in data de 10 iunie, dar prin care doar a prezentat o analiza a preturilor la gaze naturale din productia interna, a preturilor ponderate din import si a preturilor gazelor din principalele hub-uri europene.

Luni, seful ANRE a declarat ca pretul mai scazut al gazelor din import, estimat la 67 lei/MWh pentru ultimul trimestru al acestui an, fata de 86 lei/MWh pentru gazele inmagazinate dupa 1 iulie 2016, ar putea obliga furnizorii de gaze sa importe masiv in aceasta iarna, ponderea importurilor putand depasi 50%.

”Personal, nu consider corect sa pui presiune pe intreaga productie interna din Romania pentru a face sustenabila activitatea de transport, inmagazinare si distributie. In acest mod, prin a pune presiune administrativa in ceea ce priveste determinarea unui pret al productiei interne doar pentru a face sustenabil un tarif de inmagazinare riscam sa ne indepartam de la fondul corect al problemei”, a declarat Jude, care este si membru in consiliul de administratie al Romgaz.

Oficialul considera ca ANRE ar trebui sa sustina eficientizarea tarifelor de inmagazinare, transport si distributie si nu sa le faca rentabile si sustenabile prin presiuni exercitate asupra productiei interne. In plus, calendarul de liberalizare nu ar trebui eliminat acum, ci mentinut pana in 30 iunie 2021.

Jude sustine ca exista furnizori de gaze naturale care livreaza gaze naturale consumatorului la un pret final reglementat de aproximativ 127 lei/MW, in conditiiile in care ANRE a publicat in raportul de monitorizare a lunii decembrie 2015 un pret mediu ponderat al gazelor naturale - fara tarife de inmagazinare, transport si distributie - de circa 60 lei/MW.

Secretarul de stat considera ca sustenabilitatea procesului de liberalizare a preturilor gazelor naturale pentru populatie trebuie sustinuta prin stabilirea unui pret real al gazelor din productia interna pe piata en gros si en detail. Pretul real al gazelor poate fi fi stabilit doar de piata, prin mecanisme concurentiale si transparente, si nu prin decizii administrative, a subliniat oficialul.

Jude a precizat ca Ministerul Energiei vrea sa modifice legea energiei, 123/2012, si sa impuna producatorilor de gaze naturale sa vanda pe piata libera minimum 40% din productia interna de gaze, iar furnizorilor de gaze sa cumpere minimum 40% gaze din productia interna din totalul cantitatii achizitionate in anul respectiv.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri